Съкращават 72 000 медици в Ню Йорк, не искат да се ваксинират

16% от болничните служители в щата не са напълно ваксинирани
28 сеп 2021 15:15, Елка Василева
150
Съкращават 72 000 медици в Ню Йорк, не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

От понеделник болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да спират от работа здравни работници за нарушаване на щатска заповед за ваксинирането им срещу COVID-19, като в резултат на това недостигът на персонал накара някои болници да отложат плановите операции или да ограничат други от медицинските си услуги, съобщи Ройтерс.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза на пресконференция, че болниците в града все още не виждат голямо въздействие от заповедта, добавяйки, че се притеснява за други райони на щата, където нивата на ваксинации са по-ниски.

Още по темата

Около 16% от 450 000 болнични служители в Ню Йорк или близо 72 000 души не са напълно ваксинирани, което засилва опасенията, че трябва да се предприемат действия, за да се избегне недостиг на медицински кадри.

От 43 000 служители в 11-те държавни болници в Ню Йорк около 5000 не са били ваксинирани, каза д-р Мичъл Кац - здравен и болничен ръководител на мегаполиса, на пресконференцията с Бил де Блазио.

Д-р Кац посочи, че 95% от медицинските сестри са били ваксинирани и всички лечебни заведения са били "отворени и напълно функционални" в понеделник.

Щатският здравен департамент на Ню Йорк издаде заповед миналия месец, според която всички здравни работници трябва да получат поне първа доза от COVID ваксина до 27 септември, което предизвика бързане в болниците за ваксинация на техните служители.

През уикенда губернаторът на Ню Йорк Кати Хочъл заяви, че обмисля да наеме Националната гвардия и медицински работници извън щата, за да запълни недостига на персонал, тъй като все още 16% от 450 000 болнични служители в щата не са напълно ваксинирани, предаде БНР.

Здравните работници, които са уволнени заради отказ да се ваксинират, няма да отговарят на условията за осигуряване при безработица, освен ако не са в състояние да предоставят валидно одобрено от лекаря искане за медицинско облекчение на това изискване, съобщиха от кабинета на Хочъл.

Междувременно федерален апелативен съд постанови, че властите в Ню Йорк могат да разпоредят на всички учители и училищен персонал да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, като по този начин отмени предишното решение, което отлагаше изискването за ваксинация на преподавателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
задължават ни, защото е пагубно. повечето общини в българия са загубили 0.5-1% от населението си, това малко ли ти говори защо ваксината е задължителна
88
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво трябва да са видели или какво знаят за "ваксините" тези хорица, за да оставят прехраната си само и само да не си сложат тоя бъркоч.
87
2
 
30
 
! Отговори
До #91 преди 2 години
В най голямата и съвършена " демокрация" - фашистки методи за принуда!!! Ха ха ха ха!!
86
0
 
25
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
Браво!! Решаваме кадровия си проблем!! Чакаме лекари от Ню Йорк!! Основна заплата - 530 долара месечно!!
85
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става въпрос дали ваксината е опасна или безопасна. Проблемът е в задължаването. не разбирате ли, че днес е ваксина, утре нещо друго ще е задължително да правите, за да ви позволят да се храните...
84
4
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
От там да отиват в Англия да берат ягоди и аспержи,няма кой да бачка във фермите им.
83
0
 
2
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Не гледайте какво ви говорят, а какво правят. 2+2 наистина е равно на 4. Обединеното кралство сменя закони, н които много държеше, за да си зареди бензиностанциите. Който много държи нещо да се случи, намира начин. Каквото и да искат да се случи в щатите, техният начин е да уволнят един средно голям български град. Сметката наистина е толкова проста.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нищо, ще се преквалифицират и ще станат програмисти. После много от програмистите ще изхвърчат, защото едва ли ще има толкова работо като за още 72 хил, ама нищо, и те ще се преквалифицират.
81
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лекарите навсякъде са най-ваксинирани." - Не думай... :) ... Кои лекари? Тези, които ги показват по телевизията да. Естествено е над възможностите ти да разбереш, защо не показват неваксинирани, затова и няма да ти разяснявам. Бии си 3-тата игла и не го мисли... :)
80
0
 
17
 
! Отговори
лао дзъ преди 2 години
Умните не са учени.Учените не са умни.
79
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А медиите в страната на свободата, ще дадат ли гласност на въпросните лица. Какви са им притесненията, защо въпреки всичко, не искат да си поставят препаратите. И въобще, ще има ли, макар и закъснял публичен дебат, между истински учени. Да си обменят мненията за и против, да им станат мненията публични и достъпни за всички, които търсят отговори.
78
2
 
11
 
! Отговори
оро преди 2 години
"Колкото си по-образован, толкова си по-информиран и ваксиниран." - Я понуеже сум простъ и па неа се ваксирам с туй. Туй начи само ентелигенти го разбират и ловят Ковиду
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха - И ти ли си решил да ни разсмиваш днес? Да те светна и теб, че през 1996г. в България са се разболявали по 10 000 човека на ден от вирусчета причиняващи бронхопневмония, а при някои хора и смърт. Товага защо не си се ваксинирал? Защото не са ти казали по телевизията, затова ли? Ако не си бил роден, ми кажи родителите ти или някакви други твои ваксинирани срещу Ковид роднини тогава защо не са се ваксинирали? Явно, че е била по-червена зоната, щом е имало по 10 000 разболяващи се... :)
76
2
 
17
 
! Отговори
смех преди 2 години
смех, щом тези са съгласни на уволнение без право на социални после как да отида да си бия ваксина. Двама колеги и след първата и след втората доза като им биха, припадаха и бяха по една седмица по леглата.
75
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Колкото си по-образован, толкова си по-информиран и ваксиниран." хахаха ... Тези бисери централно ли ви ги пускат или сами си ги измисляте? Викаш щом си ваксиниран, значи имаш поне висше образование хахаха ... Това като приказката - който е богат значи е умен, да обаче имаме спортистив, имаме мутри, имаме крадци и т.н. Мисли си, че си по-умен от останалите, щом си се боцнал и така. Като му дойде времето, евентуално може и да разбереш, какво ти се е случило. Със здраве да си ползваш ваксата...:)
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Новите лекарства се тестват х 6 месеца. Няма такова тестване за 10 години." - Аз ти писах по-долу, какво пише в старите учебници на фармацевтите, а иначе няма да се учудя, ако новите лекарства изобщо не ги тестват. Все пак населението трябва да се намаля, защото СО2 трябва да се намаля, замърсяването трябва да се намаля и т.н. Как се намалят най-лесно тези неща?Като намалиш консумацията.За да не караш оцелелите да се лишават от лукса,с който са свикнали,намаляш консуматорите в богатите държави!
73
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Били санитари! По-вероятно да са хирурзи, щом се налага да отменят операции...
72
1
 
12
 
! Отговори
ъх преди 2 години
Другари ! Прав беше идеологът, социализма ще победи първо в развитие страни !
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А така - Внимавай какво си пожелаваш са казали хората. Ако утре стане и при нас, и имаш нужда от лекарска помощ, а една голяма част са уволнени, понеже не са ваксинирани, какво ще правиш? Ще търсиш уволнен лекар антиваксър може би? Ако не си разбрал, освен Ковид има хиляди други вируси и болести...
70
26
 
3
 
! Отговори
Ха преди 2 години
И Франция ги задължи, и Гърция и Америка и ги уволняват без право на обезщетение..!!!Браво. Точно така трябва.И това да Здравни Работници а не Доктори.Това са предимно простите чистачи, сестри и бутащ носилката санитари. Дори не са и доктори и за това не им пука и ги махат за да не причиняват смъртта на други хора.Браво. От както децата почнаха да умират от Ковид следват и учителите. Който работи с хора и не е ваксиниран трябва да се уволнява.