В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19

Страната, която видя едно от най-големите огнища, сега е имунизирала 85% от хората си
4 окт 2021 21:45, Нели Христова
412
В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС
В началото на тази година Португалия се бореше да се справи с едно от най-големите огнища на COVID-19 в света - здравната система беше на ръба на колапса. Болниците в столицата Лисабон бяха препълнени, а властите призоваваха хората да се лекуват у дома. През последната седмица на януари близо 2000 души починаха заради вируса.

Програмата за ваксиниране в страната беше провал, така че правителството се обърна към вицеадмира Хенрике Гувея е Мело, бивш командир на ескадрила на подводници, за да поеме контрол над потъващия кораб. И той успя.

Сега, осем месеца по-късно, Португалия е първенец по ваксинация, като приблизително 86% от населението й от 10,3 милиона души, са напълно ваксинирани. Около 98% от всички, които отговарят на условията за ваксини - което означава всеки над 12 години - са били напълно ваксинирани, казва адмирал Гувея е Мело.

"Вярваме, че сме достигнали точката на групова защита и почти стаден имунитет", казва той. "Нещата изглеждат много добре", допълва той.

И въпреки че броят на ежедневните случаи все още е висок, смъртните случаи и хоспитализациите от COVID-19 остават ниски през цялото лято, като резултатите са очевидни: бизнесът е отворен, а туризмът се завръща.

За много хора вицеадмира Хенрике Гувея е Мело е герой. Но той не се чувства комфортно с тази титла.

"Мисля, че е малко преувеличено. Имах късмета да мога да помогна на моите хора, на страната си. Това пълни сърцето ми и ми е достатъчно", споделя той пред CNN. Вицеадмиралът и екипът му ръководят кампанията от "военната стая", изправяйки се срещу COVID-19 като срещу жесток враг, какъвто вярват, че е. "Още от самото начало казвах, че това не е шега. За година и половина изгубихме 18 хил. души заради вируса. Ако това не е война, какво е?".

Промяната започна в големите ваксинационни центрове. 20-годишната Елена Силванос много добре знае какво е да се разболееш от COVID-19. Тя се възстановява преди месеци, а сега казва, че се чувства спокойна, че има шанс и да се ваксинира. "Дори и да се разболееш от коронавирус, симптомите ти ще са по-леки", казва тя. Младото момиче е една от шепата хора, които днес посещават ваксинационните центрове. В повечето случаи те са празни, защото вече почти не са останали хора, които да бъдат ваксинирани.

За адмирал Гувея е Мело обаче войната не е свършила, преди вирусът да е победен по целия свят. "Трябва да предпазим човечеството. Всяка богата държава има това задължение. Всяко забавяне, всяко действие, което не предприемем, ще се върне като бумеранг и ще се съжаляваме в бъдеще", казва той и добавя, че докато всички нации по света не са напълно ваксинирани, никой, дори и Португалия, не може да свали гарда си.

Много западни държави, които имат щастието да имат изобилие от ваксини, са видели плато на процента на имунизация, като повече от 20 % от тяхното население все още е незащитено. Така че други правителства търсят в Португалия възможни прозрения и наблюдават отблизо какво се случва, когато почти всеки отговарящ на условията човек е защитен.

Фалшивите спокойни дни по време на пандемията от коронавирус са били толкова често срещани, колкото и новите кошмарни вълни от инфекция. Така че Португалия все още може да види затруднение, тъй като вариантът "Делта" продължава да се разпространява в световен мащаб.

Има и тревожни признаци от Израел и от други места, че защитата, предлагана от ваксините, може да избледнее с течение на времето, а в световен мащаб се обсъжда кой и кога трябва да получи бустерна доза.

Португалия може скоро да започне да предлага бустери на възрастни хора и на тези, които се считат за клинично уязвими, казва адмирал Гувея е Мело, като е уверен, че всички ще могат да подсилят имунитета си до края на декември.

Но за момента, баровете и нощните клубове кипят от живот, а инфекциите и смъртните случаи намаляват. Инициативата за ваксинация в страната успя дори след като се сблъска с много от същите препятствия, които накараха други да се провалят. Същият поток от дезинформация относно ваксините изпълни акаунтите в социалните мрежи на португалците. Страната се управлява от ляво правителство на малцинството - отражение на политическите й разделения. А според проучвания на общественото мнение, имаше широко разпространено съмнение относно ваксините при първото им пристигане.

Но успехът на адмирал Гувея е Мело се крие в това, че той се е разграничил от политиката и е говорил на своите съграждани само използвайки военна риторика. Запитан какво могат да направят други държави, за да подсилят собствените си усилия за ваксинация, той не се поколебава да предложи най-добрите си съвети:  "Те трябва да намерят хора, които не са политици."

Оперативната група на вицеадмирала измисля най-ефективната система за безопасно преминаване на най-много хора през центрове за имунизация, те използваха и войската за изграждане на доверие в системата. Хората видяха, че ваксините са безопасни, след като войник, след войник получаваха своите дози. В същото време оперативната група реши да покаже и как лекарите и медицинските сестри се ваксинират, за да предадат у дома посланието за безопасността на ваксините.

Докато и други страни включват лекари, медицински сестри, полицейски служители и войници в кампаниите си за ваксини, адмирал Гувея е Мело заяви, че последователността на съобщенията е от критично значение.

И все пак, тъй като през лятото кампанията премина към по-млади възрастови групи - с по-малко от половината от обществеността, която е ваксинира - се появиха и признаци, че съпротивата се засилва.

Когато сте в подводница, казва адмиралът, вие сте в бавен кораб, който се опитва да хване по-бързи кораби. "Трябва да се позиционирате и да бъдете умни", обяснява той той, "и да се възползвате от възможността, когато тя пристигне".

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва именно от такава възможност. Протестиращи блокираха входа на ваксинационен център в Лисабон. А той облича бойната си униформа и отива там без допълнителна охрана. "Преминах през тези луди хора, а те започнаха да ме наричат "убиец, убиец", разказва той пред The New York Times.

Докато телевизионните камери снимат, адмиралът спокойно застава сред тях. "Казах, че убиецът е вирусът", спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинският убиец, казва той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш е 13-ти век без представа за реалност. Опитах се да комуникирам по много верен и честен начин за всички съмнения и проблеми“, каза той.

Но не всички приветстваха подхода му.

"Всъщност нямаме култура на разпитване на властите", казва Лора Санчес, клиничен психолог, който критикува масовото разпространение на ваксинацията в Португалия като твърде милитаристки и призовава за изключване на по-младите хора от листата за ваксинация. "Начинът, по който той винаги се появява в камуфлажни армейски униформи  - сякаш воюваше - заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за чувство на страх, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме, а да имаме личен избор", обяснява тя.

И все пак кампанията постигна стабилен напредък.

"В началото имахме около 40%, които не вярваха във ваксините", каза адмирал Гувея е Мело. Според социологически проучвания, сега само 2,2 % не искат ваксината.

Когато напусна оперативната група тази седмица, адмиралът каза, че чувства, че страната е на добър път. Но той предупреждава, че бдителността ще остане от съществено значение, за да се гарантира, че тази война е спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
2
 
0
 
! Отговори
до 296 от славянин преди 2 години
А официалната ти лично ли я провери!?
246
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 285 от славянин "Ами в това е разликата между официалната и реалната статистика, тиквичке - според официалната европейските канадци може да са 46 % от населението на Ванкувър, но според реалната са само 25 %" Каква е тази "реална" статистика? Ти ЛИЧНО ли я провери?
245
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 286 от славянин Ако беше толкова духовен нямаше да цивриш наляво и надясно за доброто хранене и "грижата" за тялото. Твоята "откровеност" служи само дотолкова за да покаже отвратителния ти морал, нищо повече. Ако наистина възприемаше смъртта само като стъпка, нямаше със зъби и нокти да драпаш тук да ревеш за ЛИЧНО ПРОВЕРЕНИ статистики, нали така или иначе всичко е само миг от вечността. Лицемерен мизантроп и социално безполезен планктон. С това си имаме работа в твое лице.
244
2
 
1
 
! Отговори
до 285 от славянин преди 2 години
Ами в това е разликата между официалната и реалната статистика, тиквичке - според официалната европейските канадци може да са 46 % от населението на Ванкувър, но според реалната са само 25 %! Според официалната ни статистика от последното преброяване от 2011-та година нашите индианци са 386 хиляди души, но според реалната са между 1 и 1.5 милиона!
243
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес точно 182 са загинали, те на практика са жертви на управлението на фигуранта. уби 182 българи за 1 ден.
242
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** държава "800 нови болни, 180 починали световен рекорд на глава от населението." Някъде към 175 безценни "славяни" са се простили с живота, защото са твърде умни, за да се подадат на "пропагандата". Мдаааа.
241
4
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"2800 нови болни, 180 починали" -- Бях заложил на 3000 заразени и 150 починали. Според Мангъров всичко е наред. Според славянина не са се хранили правилно. И всичко е наред. Другата седмица ще е още по-наред.
240
2
 
0
 
! Отговори
до 286 от славянин преди 2 години
Аз нали те предупредих че съм много отровен, зодия Скорпион съм, та когато си достатъчно глупав си намираш това което ти се полага! Но ти давам един добронамерен съвет - гледай по-философски на живота, смърт няма, има отиване до астрала за известно време и след това пак връщане на Земята, докато си завършиш земната еволюция! Мен ''смъртта'' въобще не ме притеснява, нито моята, нито на близките ми, защото такава няма, като ти се съдере балтона и го хвърлиш, умираш ли!?
239
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец "И това е лошо, защото?" Е, как защо, защото такива безценни генетични мутации като "славянин" ще изчезнат! Нищо, че е напълно безполезен, докато въпросните азиатци са ***, работещи като машини и измислящи невероятни неща, с които да придвижат развитието на Човечеството напред. Сега слушай как ще ти обяснява, какъв безценен капитал е, нищо че чеееп за зеле не става от него!
238
3
 
3
 
! Отговори
тъпа държава преди 2 години
2800 нови болни, 180 починали световен рекорд на глава от населението. И преди малко изключиха тока на половин София. Режима на Радев и комунистите му в действие.
237
1
 
1
 
! Отговори
до 283 от славянин преди 2 години
Ами доколкото ми е обяснявала местните все по-малко оставащи бели не го считат за добро! Един от местните киатйци от града веднъж и казал, че Канада след време ще бъде китайска и че цялото и население на огромната и територия било колкото на техния най-голям град Шанхай!! А европа след време ще бъде афро-арабска! Понеже всички европейци начело с вас швабистанците сте особено ''умни и образовани''!
236
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
281 от славянин "Ами твоите заминали си ''от ковида'' роднини да са се грижили адекватно за здравето си, аз нямам вина, че са си заминали, макар че на такива ''адекватници'' като теб все някой друг и нещо друго им е виновно за болестите и смъртта ви!" Отвратителните ти мизантропски коментари за хора, които не познаваш,продължават, но това, освен че демонстрира пълната ти морална деградация, не допринася с нищо за това, с което започна този аргумент (за това как личния ти опит бил показателен).
235
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 279 от славянин "Една моя първа братовчедка която от 10-тина години живее във Ванкувър ми обяснява, че 3/4 от населението му са източно и югоизточно азиатци!" Това изказване демонстрира НАВЕДНЪЖ три неща: 1) двуличието да ми цитираш "статистика", когато ти изнася, 2) неграмотността на "личния опит", тъй като твоята роднина е тотално в грешка и 3) че си пълен провал в проверка на данните, които използваш, тъй като над 46% от населението на Ванкувър (2016) е съставено от "Европейски Канадци"
234
1
 
0
 
! Отговори
до 281 от славянин преди 2 години
Ами твоите заминали си ''от ковида'' роднини да са се грижили адекватно за здравето си, аз нямам вина, че са си заминали, макар че на такива ''адекватници'' като теб все някой друг и нещо друго им е виновно за болестите и смъртта ви!
233
1
 
0
 
! Отговори
до 279 от славянин преди 2 години
Ами развалят си я - ти от астероид ли си паднал, че не знаеш с представители от какви раси и етноси си ''подобряват'' генофонда! Има все повече райони в големите европейски и задокеански градове, където можеш да срещнеш само ''типични'' представители на ''европеидната'' раса! Една моя първа братовчедка която от 10-тина години живее във Ванкувър ми обяснява, че 3/4 от населението му са източно и югоизточно азиатци, в болниците 80 % от персонала, от лекари до санитарки, са от същите региони!
232
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 274 от славянин Всъщност те си заминаха преди в България да има налични ваксини, та жалко, че мизантропските ти коментари не са нищо повече от демонстрация на елементарността ти.
231
3
 
0
 
! Отговори
до 274 от славянин преди 2 години
Така е, твоите роднини умрели ''от ковид'' не се връзват с моите разбиращи за него единствено от зомботроните! Кофти! Странно обаче защо не си успял да убедиш твоите умрели от ковида да се ''предпазят'' от него със ''спа19866сителните'' дози! Явно нямаш никаква дарба да убеждаваш даже и най-близките си, в което не се учудвам, съдейки по менталните ти възможности!
230
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 272 от славянин "Ами много просто какво са направили българите и българките със славяните и славянките - подобрили са си антропологическите характеристики и генофонда чрез тях!" Ама, чакай малко, как така са го "подобрили", нали нещо говореше за чисти култури, какво стана с расовото, етническото и религиозното "естество" на завареното население? Значи европейците си "развалят къщата", а българите са си "обогатили генофонда". Колко неграмотен лицемер си точно?
229
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо място държим по борба с ваксините.На тоя етап ни е достатъчно.Даже и медали не искаме
228
4
 
0
 
! Отговори
до 272 от славянин преди 2 години
Ами много просто какво са направили българите и българките със славяните и славянките - подобрили са си антропологическите характеристики и генофонда чрез тях!