Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират

Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри
11 окт 2021 18:00, Нели Христова
204
Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Според шведски учени, ако на хората бъде платена сума около 17 евро, за да се ваксинират, онези, които се колебаят, ще бъдат спечелени на страната на имунизацията. Това също така ще доведе и до доближаване до колективния имунитет.

Експериментът установява, че малките парични стимули увеличават усвояването на ваксините с четири процентни пункта, което се равнява на повече от два милиона души при възрастно население с размерите на Великобритания, например.

"Подозрението ми е, че ще бъде като чая и бисквитите, които получавате, когато давате кръв. Това е благодарност, малка награда в знак на признателност за това, което сте направили. Това просто кара хората да се чувстват малко по-добре и да се ваксинират за доброто на обществото", казва Питър Инглиш, бивш председател на комисията по медицина по обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Имунизационните кампании са в застой в много западни страни, като някои държави все пак предлагат стимули, за да накарат населението да се ваксинира. Поощренията включват безплатен братвурс в някои части на Германия, 25 евро в Сърбия и възможността да спечелите пълни университетски стипендии в американския щат Делауеър, САЩ. Президентът Байдън иска да въведе 100 долара стимул в цяла Америка.

За проучването си изследователи от университета в "Лунд", в Скания, набрат 8 286 доброволци в Швеция на възраст между 18 и 49 години и ги разделят на случаен принцип в пет групи. Едната група е оставена сама да реши, дали да се ваксинира, а три от останалите групи са подложени на евтини "тласъци", предназначени да увеличат желанието за имунизация, като например да ги накарат да изброят приятели и семейство, които биха могли да защитят от инфекция.

На хората от последната група беше казано, че ще получат ваучер, който да прекарат в магазини или ресторанти на стойност 200 шведски крони, ако получат първата си доза в рамките на 30 дни.

Само това възнаграждение има значително въздействие: 76% от получателите са се ваксинирали в рамките на определеното време, в сравнение със 71,6% от контролната група, според статия, публикувана в Science. "Това е доста значителен ефект", казва Ерик Венгстрьом, професор по икономика и един от водещите автори на изследването. "Четири процента може да не звучат много, но ако мислите за това като дял от 25-те процента от хората, които не се ваксинират, това очевидно затваря празнината към колективния имунитет."

Венгстрьом казва, че парите изглежда са били достатъчни, за да убедят хората, които са се колебаели. "Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри", обяснява той. "Той е насочен към тези, които са безразлични или просто все още не са го разбрали. Това може просто да им даде тласък и да им помогне да преодолеят опасенията си."

Грубите изчисления на екипа показват, че мярката може да спаси около шест живота на всеки 100 000 възрастни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде мога да боцкам шведки за 17 евро? в швеция и шише водка не моеш си земеш за 17 кинтя. те и половината щведци са толкоз женствени и *** флуид че ако има примоция може и някой викинг да боцна.
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи първо да се ваксинират всички от Белия дом, банкерите, Европарламента. От МВФ също. Парите ще получат после, след ваксинация.
161
1
 
8
 
! Отговори
наркотик за глупците преди 2 години
Подкупи ,подкупи..тия бая евтини за стандарта им ,то колко са 17 евро =33 лв колко нашите роми за гласуване им дават....тцтцЗарибяване ,само и само да си вкараш иглата -съмнително не ами направо нахално
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те тук ще станат нищо 17 евро скоро, камо ли в западна европа т.е. = пак лъжи от 'учени'
159
1
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До славянин - А кой ли плаща безплатните две елитни дози и бустерите им?. Които са по 20 евра парчето. Пък и с тези ваксини ако намалят глобалното затопляне от човешка пр..ня и такава от кравите които биха изяли- си струва. Тъй че не всичко е пари.
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Склоняване е което дума, върви с проституция.Да сте я чували в словосъчетание?
157
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IT-спец... Дори нашите шведи няма да се ваксат 17 евро. И то при нашата къде по-евтина бира. Но пък нашата "интелигеция" се боцна и без тях. Само за да е от привилегированата класа. Навремето се натискаха за партийни книжки по същата причина и громяха враговете. . Сега за Серификати.... и пак громят враговете на партията, която е права, когато съгреши дори..
156
1
 
6
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
Швеция имат висок стандарт, незнам кво може да направиш с 17 еврака, примерно тук в Исландия 17 евро са 2 бири в кръчмата... аз за 2 бири дори не се помръдвам... тази история намирисва малко...
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък 17 евро да боднат 1/3 от спринцовката,колко ли кубика са туй изравнени с обема на ваксината,че да няма минати за ваксинацията.
154
4
 
2
 
! Отговори
До177 преди 2 години
Ами тя и кирилицата е гръцката азбука, ама нямаш проблем да я използваш хехе
153
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите, вие без пари се ваксинирахте. Какво прецакване, а?
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- Дори точно шведските учени разкриха че не антителата са важни а Т-клетките. Ако не бяха го разкрили те, никой от продажните учени и медии нямаше да го каже. Организма няма нужда да бъде пълнен ненужно с антитела, които могат и да предизвикат автоимунни реакции ако не срещнат вируса. А организма да си ги ги създаде сам при нужда. Това е имунитет. А изкуствено вкарване на антитела е може би допустимо само за хора с нарушена имунна ситема. Или за такива дето искат безплатна бира.:(
151
4
 
2
 
! Отговори
БайГане преди 2 години
Я па сакам да мрем!
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог=179. Стадния имунитет е за стадото. Ти ваксинирана овца виждал ли си?
149
5
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Шведските учени още от самото начало на пландемията много ясно заявиха, че стаден имунитет се постига най-добре по естествен път. И те са органа решаващ в Швеция, а не политиците. Затуй и не приложиха никакви локдауни и затваряне на училища. Нито пък в Швеция са се носили маски. Нито са принуждавали някой да се ваксинира. Верно, много народ се ваксинира там, защото наивните доверчиви шведи четат корумпираните масмеддии. Но ще се усетят, че тези ваксини имунитет не правят. Само временно антитела
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен177. Тоа пъ щел да казва :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Са да ви кажа под секрет, до догодина е предвидено да се изредат вариантите до края на гръцката азбука. Ще питате защо точно гръцката, това ще ви го кажа като му дойде времето.
146
2
 
2
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До шеумравечеотсмях Жив ли си още стотинкаджия пропаднал. Колко хора зариби да се графенират? Мемогадаповярвамвечеищеумрадиректноотсмях колко си безполезен.
145
2
 
13
 
! Отговори
Тези преди 2 години
са много зле, щом оценяват човешкия живот за няма и 34,00 лв. ....но те са си такива още от периода след Втората световна война...са повредени и мислят, че другите са като тях...
144
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 eвро? Че то не може да плати чамовия костюм, който ще трябва след някой месец.