Д-р Сила: Очаква се претоварване на здравната система в България

"Делта" вариантът е изключително заразен, заяви лекарят
12 окт 2021 15:56, Петя Славова
60
Д-р Сила: Очаква се претоварване на здравната система в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В някои страни в Европа отпускат мерките поради високй брой на ваксинирани. България е в разгара на четвъртата вълна от коронавируса, като се очаква още по-голямо покачване през следващите седмици.

Още по темата

"Пандемията от COVID-19 не е приключила. Вирусът е сред нас, той циркулира в ЕС. 21 830 са смъртните случаи в България към днешна дата от началото на пандемията до момента, а страната е с най-високия процент на смъртни случаи. Ваксините са безопасни и ефективни. Те гарантират висока степен на защита срещу всички варианти на вируса, включително и "Делта", заяви ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила и призова населението да се ваксинира, предаде БГНЕС.

По думите му през следващите няколко дни и седмици ще наблюдаваме претоварване на здравната система и опасност от невъзможност да бъдат приети всички заболели от COVID-19 в болниците.

Той подчерта, че вариантът "Делта" е изключително заразен, този щам може да зарази два пъти повече хора. "Заблудите ни поставиха в тази сериозна ситуация, в която се намираме днес", подчерта д-р Сила.

По думите му, ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до отслабване на популационния имунитет и до по-тежки случаи през предстоящия сезон, предава БТА. Според д-р Скендер Сила по-тежки случаи може да възникнат сред децата под 10-годишна възраст и сред хората над 65-годишна възраст.

Проф. Христова припомни, че препоръката на СЗО е интервалът между поставянето на ваксина срещу грип и срещу COVID-19 да е 14 дни.

България е на последно място в Европа по ваксинален обхват срещу грип - под 10 на сто, посочи Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. По думите му през последните две години, в рамките на Националната програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., обхватът сред възрастните хора се е повишил.

Тази година ваксината срещу грип осигурява защита срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет", каза преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Безплатната ваксината срещу грип, която се осигурява в рамките на Програмата, ще бъде доставена при личните лекари в средата на октомври, съобщиха преди дни от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидът е опасен при всички случаи. Възможността ваксината да навреди е хипотетична. Истеричните антиваксъри не са новост . Просто фейсбук им дава гласност. Кървави пари печели тоя Зукърбък.
49
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Смърт преди 2 години
да се разкара и да не прави сметки без кръчмаря...
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не наложите задължително боцкане.българия ще затъва в блатото.вия пак си правете пияри и популизъм на гърба на хората.хората ще се увредът необратимо и връщане назад няма,ще продължиме да намаляваме и да ставаме по бедни и по жалки.стефан янев това му е работаъа за това му плащаме заплата да взима решения.излиза утре и казва за цяла българия задължителна ваксина,тези които отказват изпадат от играта,забрана да посещават общестени места и обществени събития.много е лесно и просто.
47
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Слабов преди 2 години
Е нали си Сила докторе, ще го допуснеш ли?
46
0
 
6
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Докъде стигнаме... косоварски шиптъри ни дават акъл...
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксините са безопасни и ефективни" - това като го видя и спирам да чета.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВАКСИНИРАН - Нали ние антиваксърите сме вярвали на глу_пости? Аз ти споделям какво пише в листовките на ваксините, а ти ми пишеш виж статията хахаха хахахах хахахахахахах ... Много сте забавни. Производителят пише черно на бяло, че ЕФИКАСНОСТТА и БЕЗОПАСНОСТТА не са потвърдени. За какво да чета статии, които противоречат на информацията от листовките. Кой разпространява фалшива информация, производителят на ваксините или д-р Сила? Или викаш листовките са конспирация хахахахахах хахахахахах
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВАКСИНИРАН - хахаха ... Ами не. Я кажи, ти на статията или на листовките на ваксините вярваш повече?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрита Сила-Мъдрево.61
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВАКСИНИРАН - Остави статията, прочети листовките на ваксините и тогава пиши глу_пости. Ще ти издам една тайна. Догодина Ковид приключва и половин-една година по-късно ще пуснат друг вирус. Знаеш ли кой ще има проблеми с него? На страница 6 от листовката на Модерна пише "нарушения на имунната система с неизвестна честота". И така чрез новия вирус разни хора ще си измият ръцете и в крайна сметка СО2 ще бъде намален, което е и целта на мероприятието. Честито, много здраве и успех пожелавам!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е че умират по 100 души на ден, така е по-равномерно. Представете си всички да се струпат и в един ден да умрат 5000? Иначе Ковид и Българина - неочаквано добра комбинация както се пееше в рекламата на 3 в 1
39
1
 
5
 
! Отговори
така преди 2 години
Доктор Скендер. Като го прочетох и асоциирах с Остап Бендер
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не се мъчи да обясняваш на форумните антиваксъри. Между ушите им е вакуум." - Вакуум викаш... А на теб между очите ли ти е вакуум или не можеш да четеш? Ще ви го повтарям, докато започнете и на сън да го повтаряте. ЕФИКАСНОСТТА и БЕЗОПАСНОСТТА на ваксините не са потвърдени. Твърди го производителя, не баба Пена! (Пфайзер - страница 19, Модерна - страница 15). Щом не са потвърдени, значи никой не знае дали пазят от Ковид и никой не знае, дали няма да ви навредят. Да си биете и 3-та игла!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е тая пандемия бе, нещо не се вижда. Айде, седмица, две, месец да не я видим ама две години....
36
1
 
6
 
! Отговори
Гогич преди 2 години
До 28От 50 души на тимбилдинга, 10 напълно ваксинирани се разболяха и то тежко,повече от седмица на легло - само и единствено ваксинирани, 20% от присъстващите. Нито един от присъстващите и изкарали вируса или с негативен пср не се разболя.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Сила "Ваксините са безопасни и ефективни." . Явно и този не е чел какво пише в листовките хахаха ... Точно в тях пише, че нито ЕФИКАСНОСТТА, нито БЕЗОПАСНОСТТА е потвърдена. Пфайзер (страница 19), а Модерна (страница 15). На кой да вярвам? На някакъв си доктор Сила или на производителя? На д-р Сила му пожелавам да си набие 101 игли от ваксинките, щом му харесват толкова.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво още чакаме да ни таковат. До кога? Не ви ли писна бе хора.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Не се мъчи да обясняваш на форумните антиваксъри. Между ушите им е вакуум.
32
1
 
3
 
! Отговори
ПЛандемия преди 2 години
Очаква се някой да изгори на изборите, други след изборите.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен- стойте си вкъщи, трябва само да дочакаме ваксина- ваксините пазят на 100%- е, не на 100, но поне на 60-70- е, не пазят, ама ще го карате по-леко- е, може и да го карате пак тежко, но вероятността да умрете е минимална- е да, ще е минимална, но само за напълно имунизираните, които са си били бустър- тези с първи бустер не се бороят за ваксинирани, трабва и втори бустърto be continued...