Без нови мерки в страната, смъртността от COVID е по-ниска от предходните вълни

На 100% преобладава вариантът "Делта"
13 окт 2021 15:26, Нели Христова
287

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата". Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров. По думите му общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите.

Разпространяват се неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, допълни той.

При първата вълна - през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души, каза съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова. Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.

Ситуацията с нивото на заболеваемост в момента в Румъния и Сърбия е много по-тежка в сравнение с България, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Циркулиращият сега вариант на вируса е на 100 процента "Делта", но вече се следи както класическия вариант, така и неговите 38 подварианта, допълни още тя. Има варианти на вируса, които не са така трансмисивни като "Делта", но имат антигенни промени, които способстват за избягване на имунния отговор, посочи още проф.Христова. В България не са засечени, увери тя и прогнозира, че "Делта" ще доминира продължително.

В регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, които се предоставят на ковид зоните, каза заместник-министър Александър Златанов. Златанов посочи още, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла - над 30 на сто от общия брой за областта. Същите са показателите и за областите Габрово и Шумен, допълни той. Златанов посочи, че в областите Враца и Плевен имат съответно 9 на сто и 8 на сто заетост на предвидените за лечение на COVID-19 легла. Има указания при нужда в лечебните заведения да се разкриват легла, каза още Златанов.

Прави се анализ на смъртността във всички болници, подчерта министър Кацаров. Там, където нивото е повишено, ще се направи анализ на протоколите и начините, по които се лекуват болните, допълни той.

Министър Кацаров съобщи, че МЗ активно работи, за да осигури моноклонални антитела за лечение на тежките случаи. Те не са разрешени за употреба, но може да се подготви цялата документация за договорите, ще трябва и решение на Министерския съвет за договорите, както и осигуряването на финансови средства, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
3
 
8
 
! Отговори
до 210 преди 2 години
Специалист съм по препълване на болници. Това невинно вирусче е такова, че без локдаун и без болници 10 % от населението ще умре от задушаване или емболия. Като тия 10% в някои семейства може да са 0 %, а в други 80 % според случайното разпределение на гена при зачеването на предците им. Ти ако си от тия с 0 % не ти дава право да обричаш хората, които не са имали щастието да се родят с твоите гени.
204
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам дали са намалели ама крематориума в който работя не смогва да гори труповете. Това нее било никога. В гробищните паркове няма места за гробове и висички трупове се горят. Станахме като Индииците. Вече ще правим клади по улиците и ще горим мъртъвците.
203
4
 
14
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Този акъл има ли? Смъртността била по-ниска!!! Ние сега се катерим по вълната. Миналата година по това време смъртността беше много по-ниска от сегашната. Този министър представя ли си каква ще е смъртността по време на пика?!!!
202
0
 
7
 
! Отговори
ЦИЦЕРОН преди 2 години
И тоя сайт го налазиха либерастите, както е в Дневник! Няма мърдане, братче - отдавна сме в 1984 на Оруел
201
5
 
8
 
! Отговори
Евгения преди 2 години
Айде стига с тея претоплени манджи! Живейте си живота нормално, не истерясвайте, не вярвайте на политиците... и да не чувама за "ваксини"
200
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да попитаме Кунчев за мерките. Той е вече ваксиниран и защитен и може да ни каже какво да правим. Опа! Забравих, че е болен, изключил си е телефона и се е скрил.
199
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен206 Ти по какво си специалист точно, че да преценяваш какво трябва да се прави? Защото Австралия бяха в тотален локдаун според твоите призиви повече от година и са ваксинирани много голяма част. И нямаха почти никакви случаи. В момента при тях има взрив на заразените и починалите. Тези мерки не помогнаха. Напротив. Просто отложиха нещата за известно време. Така, че ако не си някакво светило на медицинската наука, не се изказвай, бай *** ьо.
198
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казаха ми, че ваксините срещу ковид се слагат в ануса. Затова ваксърите така подскачат и искат още ваксини.
197
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ваксърите се побъркаха от страх. Момчета, супер зле сте. Не знам как живеете така. Много ви съжалявам.
196
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен204 Ти си зле, приятел. Отиди се гръмни някъде.
195
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не въведат локдаун пикът ще е на нова година, когато са зимните ваканции и развъдниците на вируси намаляват. Дотогава един град като Варна ще е изчезнал. Благодаря ви господин Радев! Колкото и да ненавиждах ти.квата, сега протестно ще гласувам за ГЕРБ, за да разберете, че преди перченето по телевизията по-важен е човешкия живот. И не сме всички с физика на военен пилот да караме чумата леко.
194
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинацията предизвика масово заразяване и мутиране на вируса. Първи курс вирусология е това. Сега берем плодовете на това безумие.
193
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още колко трябва да измрат за да осъзнаете че е мн зле бе мамка му .Пълен локдаун по добро от това няма.Осъзнайте се бе
192
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да си купуват скъпи лекарства с моноклонални антитела, които действат само ако се дадат първия ден, и то не гарантира излекуване, вместо да се действа профилактично. Локдаун и масова ваксинация през това време е начинът. Вместо да се предпазим, ще се разболяваме , пък то ясно, че от първия ден няма как да почнеш лечение, след като резултатът от теста излиза след 1-2 дни. През това време може и да си умрял.
191
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Кунчев как е? Проверихте ли му сертификата дали е фалшив? Щото Боко се ваксинира с презерватия на спринцовката, да не вземе да се зарази с нещо. Та Кунчев проверихте ли как се е ваксинирал? Истински или наушким?
190
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека обявят всички над 35 годишна възраст да бъдат пенсионирани за период от една година докато се налудуват младите да създадат щита на Мангъров! Хайде да ви видим как ще ни изхраните!
189
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия стачкуващи почти всички са без маски ,докторе ще не ги глобявате
188
0
 
5
 
! Отговори
до Чехов преди 2 години
50-60 годишните включваш ли ги в категория дърти? Не забравяй, че пенсионирането става като станеш на 65. Тия хора как ще ги пазиш, ако автобусите и кръчмите са претъпкани?
187
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще започнат по путински да крият новозаразени и починали, а некролозите на нашите родители на 50-60 годишна възраст ще се увеличават. Защото моите наблюдения са, че това удря по ген, а не по възраст. Има определени семейства, където всички го карат леко, но има семейства, където има 60-80 процента смъртност. Надявам се кликата около Радев да бъде наказана на изборите!
186
5
 
5
 
! Отговори
Чехов преди 2 години
И още нещо : Със затваряне не става. Боко го направи три пъти - сега " БЕРЕМ" плодовете на икономическата криза . Ние и без локдаун сме си цъфнали и вързали . И не трябва да се затворят училища защото децата си карат настинки за ден два и са си кукуряк ( колкото и да се иска на бялата мафия това да е т.н Ковид ), а трябва да се кротнат дъртите ! Те мрът като мухи . Болнави са и не ходят на работа . Вържете ги ,а оставете работещите и децата да работят и учат свободно ! Просто е ...като Бойко !!