Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест

Министърът за протестите: Защитаваме и тях, утре може да им трябва легло
308
Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест
Снимка: БГНЕС

Сертификат за преболедуване може да се извади и с положителен антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. Тогава антигенният тест е приравнен към PCR-теста със заповед на предишния министър, обясни здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МС.

Още по темата
Кацаров каза обаче, че единодушното решение на експертите е, че не можем едностранно да удължим срока на сертификата за преболедували, който в момента е 6 месеца с решение на Европейската комисия.

С тези мерки предпазваме и тези, които протестират и искат оставка, защото утре може да се нуждаят от болнично легло и да се сърдят защо няма, коментира министърът. Според него протестите са предимно политически свързани предвид предстоящите избори, но мерките са взети изцяло експертно. В отговор на въпрос информиран ли е президентът предварително и какво е мнението му, Кацаров подчерта, че сам носи отговорността за вземането на решението.

Здравният министър заяви, че властите са били принудени да предприемат тези мерки, другите са затваряне или да не се прави нищо, но това ще доведе до блокаж на здравната система.

Министърът заяви, че заболеваемостта сега се отразява на болниците след 7-10 дни и подчерта, че ситуацията е изключително сложна.

В следващите дни ще наситим лабораториите с безплатни тестове, но пробовземането няма да е безплатно, уточни още Кацаров.

По думите му мерките, които бяха обявени, засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

Според него някои от тях са дори облекчаващи.

Например за спортни състезания на открито в София беше без публика, а новите мерки позволяват да се провеждат спортни състезания с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения - досега заповедта не позволяваше да работят. По отношение на правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното - това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса, каза министърът. 

Кацаров обясни, че има достатъчно ваксини от всички видове с изключение на "Астра Зенека", но към нея така или иначе няма интерес.

Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение или от понеделник, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Това ще стане след като здравните власти кажат каква е заболеваемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав беше онзи дето каза за 80те процента идиоте в България. Статистиката за ваксинация хо потвърждава изцяло
218
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Кацаров през лятото не е спал,а се занимаваше с неудобните.
217
5
 
11
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 2 години
Чакаме мнението на МАНГЪРА и Учиндолският по този въпрос
216
0
 
20
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Този Кацаров е напълно изперкал.Преди беше почти антиваксър,а сега иска Зелен сертификат при едва 20 процента ваксинирани.И сега заради него хората ще тръгнат да се ваксинират при положение ,че сега е много по-вероятно някой заразен но безсимптомен да се боцне и да загине.А цяло лято министърчето спа !
215
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 241 - "Къде е Мангъра бе, защо го скрихте?" - Спокойно, той изпълзява няколко седмици преди парламентарните избори. :)
214
18
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
99 % процента от хората които са срещу ваксините са все някакви индивиди,които не блестят с особена мисловна дейност.Гледайки агитките на Атака и Възраждане,те не се различават особенно много от един вид който подскача по дърветата.
213
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае ли се калко хора са преболедували Ковид без симптови или с леки такива? За тях защо няма септификат?
212
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 236 емигрирай в Турция , там и жена си може да убиеш безнаказано да го въведем и тук ли
211
14
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
В Турция по улиците и в колите са с маски! За да влезеш където и да е трябва да си покажат техния код. Тука голямо реване ревем, айде стига.
210
16
 
4
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Министърът си е на мястото,племето е оскотяло и разбира само от тояга!
209
0
 
13
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 години
На изборите такьв антигенен тест ще ви сложат та може и фигуранто да не спечели
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЕРА СУ: Ами вземаме пример от господарите ни фАЩ. Нали виждаш там какви кандидати остават в крайната битка. Един с деменция, един лyд и една жена на изневеряващ съпруг за последните два президентски избора.
207
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
И тея излязоха еврогейове...
206
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев нали много са переше ,че ходил без охрана на всякъде ,да иде пред МЗ днес в 5 да видим
205
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този министър е изключително нaглo и самонадеянао k0пИле! Радев си вкара един голям таралеж в гащите с него.
204
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превърнахте и най-големите русофоби във фенове на копейкин. "Възраждане" ще "избухнат" на изборите и като нищо да ги спечелят. Фашистката политическа групичка ще бъде наказана рано или късно. Този път и в Южна Америка ще им се стори тясно.
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината боли, Ей драскачи спрете да триете постове.
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 225 Възай, полицайче, никой не те отразява. Време разделно е.
201
5
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
Този министър е 2 пъти по-добър от предишния. При предишния за 1 година си отидоха 12 000 души. Сегашният министър още първия ден обяви критично, че толкова не сме губили и през войната. А сега, когато под негова опека си отидоха почти 11 000 за 5 месеца, дума не обелва. Много е добър! Справи се за 2 пъти по-кратко време! Кацаров президент!
200
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Денков почувства народната любов ,скоро всички подред!