Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест

Министърът за протестите: Защитаваме и тях, утре може да им трябва легло
308
Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест
Снимка: БГНЕС

Сертификат за преболедуване може да се извади и с положителен антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. Тогава антигенният тест е приравнен към PCR-теста със заповед на предишния министър, обясни здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МС.

Още по темата
Кацаров каза обаче, че единодушното решение на експертите е, че не можем едностранно да удължим срока на сертификата за преболедували, който в момента е 6 месеца с решение на Европейската комисия.

С тези мерки предпазваме и тези, които протестират и искат оставка, защото утре може да се нуждаят от болнично легло и да се сърдят защо няма, коментира министърът. Според него протестите са предимно политически свързани предвид предстоящите избори, но мерките са взети изцяло експертно. В отговор на въпрос информиран ли е президентът предварително и какво е мнението му, Кацаров подчерта, че сам носи отговорността за вземането на решението.

Здравният министър заяви, че властите са били принудени да предприемат тези мерки, другите са затваряне или да не се прави нищо, но това ще доведе до блокаж на здравната система.

Министърът заяви, че заболеваемостта сега се отразява на болниците след 7-10 дни и подчерта, че ситуацията е изключително сложна.

В следващите дни ще наситим лабораториите с безплатни тестове, но пробовземането няма да е безплатно, уточни още Кацаров.

По думите му мерките, които бяха обявени, засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

Според него някои от тях са дори облекчаващи.

Например за спортни състезания на открито в София беше без публика, а новите мерки позволяват да се провеждат спортни състезания с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения - досега заповедта не позволяваше да работят. По отношение на правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното - това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса, каза министърът. 

Кацаров обясни, че има достатъчно ваксини от всички видове с изключение на "Астра Зенека", но към нея така или иначе няма интерес.

Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение или от понеделник, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Това ще стане след като здравните власти кажат каква е заболеваемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
4
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Тия продажни копе..та, започват да създават общество, от безгласни, ваксинирани овце, на които обещават, имагинерни Превилегии. Те също ще ритнат камбаната, но проблема е, че поне ще са ваксинирани .
178
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалирвайте ве, яко фалирвайте!! Кой ще си бърка в носа с графенови пръчки заради пазаруване в Кауфланд???!! муа-ха-ха
177
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Край Точно.Признават теста за антитела само ако си регистриран в РЗИ...Баси и тъпнята.С какво моите антитела са по различни само защото не съм се регистрирал в РЗИ..
176
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Заради Стойчо намразих Радев. Или заради Радев намразих Стойчо. Двамата са вредни.
175
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся излиза че тоя е бил ваксъра, Ангелов е бил антиваксъра, а "народа" е кух на балон.
174
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генералската хунта на Радев е в паника - българите са заложници на хунта и вирус !
173
2
 
17
 
! Отговори
Край преди 2 години
След зелените сертификати ще станат задължителни зелените чорапи. За ваксинираните ще се допуска и с партенки.
172
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 2 години
докато не излезне някой и с разумни доводи да обясни защо не признават теста за антитела няма нито да се вакся нито да им спазвам тъпите мерки. Ще ядат павета власничетата. На Денков му хвръкнаха цайсите на следващия зъб ще му избият.
171
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каруцарски пак се изложи - НИКЪДЕ в Европа бързият антигенвен тест НЕ се приема за доказателствено основание при издаване на Зелен сертификат. Какво винаги, като всеки комунист-радьовист, пак ЛЪЖЕ!
170
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той зеления сертификат и ваксинираните дискриминира, ама са тъврде плиткоумни да се усетят че като показват навсякъде тоя QR код, могат да им проследят навиците до майчиното мляко, а цялата схема ще завърши като в Китай с въвеждането на пълно следене и социална оценка (Social Score)... Продължавайте да си се отказвате от правата и се чувствайте "виновни", че заразявате с някакъв генно модифициран вирус, вместо да потърсите кой ви го докара и как...
169
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
183..в грешка си. Преди това бяхме на първите места по смъртност от инфаркти и инсулти, така че винаги сме били в негативните класации първи.
168
0
 
8
 
! Отговори
безхаберник преди 2 години
Кацаров, проспа лятото, хаосът е пълен, като патета в калчища сте.
167
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе овен, нали и ваксинираните заразяват ?????
166
2
 
6
 
! Отговори
121 преди 2 години
Костадинов в пандиза. Рашков комунист такъв къде дремеш?
165
1
 
2
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
Ангигенните тестове показват често неверни резултати. Ефекта е горе-долу като да познаеш дали си заразен с "хвърляне на боб".
164
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления сертификат трябва да падне понеже той дисриминира не ваксинираните.
163
0
 
0
 
! Отговори
sdfsd преди 2 години
До Анонимен 156Как го изчисли това?
162
9
 
10
 
! Отговори
Протеста на Цър.в.ул преди 2 години
Всички на протест ! Да покажем, че сме наистина кухи ***
161
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164 -В момента България е на първо място в света по смъртност вследствие на Ковид 19! Апреди Ковид 19 България беше на последните места по смъртност .Важно уточнение .
160
2
 
6
 
! Отговори
Пфффф преди 2 години
Добре де а лекарите като не са ваксинирани повечето, не лишаваме ли системата от над половината служители, пък ревем че има претоварване с тоя зелен сертификат? Успоредно с безсмисления и незаконен зелен сертификат спираме учениците присъствено, после като намалеят случаите ще кажем че е щото има зелен сертификат, а не щото просто сме спрели тия бацилници в даскалото... Серия от неадекватни и лъжовни "мерки", които не знам какво целят ама нито е здраве, нито е безсмъртие...