35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат

86% е неодобрението му в образователната система
Обновена: 22 окт 2021 18:02 | 22 окт 2021 18:00, Анисия Иванова
470
35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.

Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение.

Неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.Това пишат от Синдикат "Образование" в отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод напрежението в образователната система.

"През последните дни в медийното пространоство се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици.....Образователната система е най-организирана и най-планомерна система в България, тя е най-голямата публична сфера и ефекта на брейнсторма не би бил приложим", пишат още синдикалистите.

Още по темата

В писмото си те задават няколко основни въпроса:
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12 годишна или след 18 годишна възраст?
•    Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?
•    Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
•    Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
•    Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
•    Учители боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

"Освен това организиране на хибриден учебен процес при липса на учители е невъзможен за организиране.
Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка.

Социалните партньори ви съветват да подобрите Вашата комуникация с Нас образователните експерти и нека диалогът, а не политическия дикат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди.

Синдикат „Образование“ запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.", категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
19
 
13
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Учители - да не вярват на науката?Мястото им не е в училище,а в някое предприятие.
389
17
 
9
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Да ходят да гледат царевица и зеле!
388
8
 
23
 
! Отговори
РиСт0 преди 2 години
Последния: скоро ще станат и 80% ако си мислят, че ще намерят нови и по-добри! ВЕЧЕ МАНТРАТА, ЧЕ НЯМА НЕЗАМЕНИМИ ХОРА НЕ ВЪРВИ! НЕ СМЕ "КЪЛЪПИ" КАТО ЕДНО ВРЕМЕ!
387
0
 
6
 
! Отговори
РиСт0 преди 2 години
Хахаха опа, един продавач се обиди, но това е самата истина!
386
10
 
25
 
! Отговори
РиСт0 преди 2 години
Един УЧИТЕЛ може да стане продавач, НО от продавач не би станал УЧИТЕЛ! И стига сте разтягали лукуми за "високите" им заплати 1000-1300лв са смешни заплати!
385
31
 
19
 
! Отговори
A преди 2 години
И като напуснат кой ще им даде такива заплати другаде. Никой! Хайде не се излагайте!
384
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заменете думата "ваксинирани" с "юдеи", "недъгави" "хомо" и ще се яърнете със сто години назад, ако смените с "комунисти" - с шейсе, ако я смените с "империалисти и капиталисти" - с петдесе...
383
8
 
33
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
Повече от 10% няма да напснат при сегашната и бъдеща безработица, дефакто означава глад за тях.За качество и дума не може да става, младите учители сами са продукт на тази образователна система, при тотална липса на дисциплина няма как да има ефективен образователен процес, учениците могат да прогресират само индивидуално според желанието им.Училището в момента е само социална институция за убиване на време за подрастващите.
382
34
 
16
 
! Отговори
Me преди 2 години
Не ни трябват такива "учители". Да ги уволняват дисциплинарно тези.
381
7
 
34
 
! Отговори
CAT преди 2 години
Не живея във фашизма на 1914-та или в хитлеризма на Втората световна война, че някой да ми налага да се ваксинирам. Децата ви пушат, пият и се щипят по градинки и паланки, драги ми смехурковци, и затова роля има родителят. Толкоз.
380
24
 
18
 
! Отговори
Jj преди 2 години
Да напускат. По-добре да напуснат вместо да учат децата с това си мислене
379
16
 
15
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Учителите да се сърдят на Кацаров, когато ги лъжеше че не трябва да се ваксинират. Да се сърдят на Радев, който провали ваксинационната кампания. Да се сърдят на Мангъров, който им разправяше врели-некипели за вируса, маските и ваксинирането.
378
7
 
3
 
! Отговори
1-н преди 2 години
До Учителитесменете дилъра...
377
22
 
14
 
! Отговори
1-н преди 2 години
да напускат! некой да преподава от дома се едно никой не преподава...
376
12
 
21
 
! Отговори
... преди 2 години
Няма да напуснат. Може би само тези, чиито мъже са с голям портфейл.
375
28
 
24
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Да напускат! Не ни трябват болни мозъци да възпитават децата ни!
374
15
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Пазете се Абе ти от небето ли падаш или си нямаш на идея какво става в училищата?! Ученици в техникум не знаят къде да сложат точка, къде запетайка..Някои дори не знаят буквите, да не говорим за математика, физика, биология - учителите буквално съсипват децата! Защото няма никакъв контрол над училищата и както са си БСПари /наяве или "по душа"/, натикали се там за пари с връзки и мошеничества, са си развели знамената...Тези хора направо мразят децата! - тормозят ги напълно съзнателно..
373
9
 
18
 
! Отговори
уДжасиии преди 2 години
До Учителите. Ако смяташ че учителите са просветителите и будителите на тази територия си в голямо заблуждение...С такива учители нямаше да има българското възраждане през 18-19 век и щяхме да сме османска провинция.
372
30
 
17
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Да напускат, веднага! По списък! Тези хора не са учители, а предпочитат политиката пред децата..Да си учител е призвание! - такива "учители" носят повече вреда отколкото полза на децата...Трябва да ги уволнят до един, според мен...БСПарска глутница, а не учители!...Много има да се чудим защо децата ни не само не са образовани, но и не искат да ходят научилище дори...
371
12
 
20
 
! Отговори
оптимист преди 2 години
65 процента няма да напуснат. И без друг не искам другите 35 да преподават на детето ми. Трябва малко хигиена и подбор. 45% били преболедували, но не казали в РЗИ??? Хитрували, за да избегнат карантината? И на какво ще научат детето ми такива дребни тарикати и ***?!