С хоро, плакати, шествия - протести в големи градове срещу сертификата

Според недоволните въвеждането му нарушава права
Обновена: 25 окт 2021 20:50 | 25 окт 2021 20:45, Веселина Йорданова
422
С хоро, плакати, шествия - протести в големи градове срещу сертификата
Снимка: БГНЕС

Протестно хоро срещу въвеждането на зелените сертификати се изви на централния площад "Свобода" в Хасково. Проявата бе организирана в социалните медии.

"Организирана пикник-репетиция. Ден първи", обяви от трибуната организаторът Мишо Кадиев, ръководител на фолклорната танцова формация "Фъртуните на Мишо". Близо 50 души се хванаха на хорото, още толкова наблюдаваха отстрани изпълненията. На сцената имаше и символична софра с мезета, предаде БТА.

Тук сме представители от всички танцови и балетни школи на Хасково, каза Кадиев. От днес трябват сертификати не само за ресторантите, но и за залите, в които играем. Като нямаме сертификати единственият ни избор е тук на площада да репетираме и да поддържаме форма, посочи шеговито хореографът.

Това не са мерки, а отбиване на номера. В залите за изкуство има контролиран поток. Спазваме си мерките и затова за година и половина в цяла България няма бум на зарази в зала за изкуство, ние си контролираме хората, поясни Кадиев. Няма болен човек, който да отиде да танцува или играе балет, а в същото време хипермаркетите са човек до човек безконтролно, добави той.

С плакати "Не на зелените сертификати", "Моето тяло - мой избор" и "Не на принудата", около 50 души се събраха на протест в Пловдив и поискаха отпадането на зелените сертификати.

Въвеждането на зелените сертификати нарушава основните ни човешки права, които са заложени в основния закон на България - Конституцията, каза от името на протестиращите Светла Танчева. Тя уточни, че чрез протестите настояват да отпаднат мерките, както и да бъде признат естественият имунитет, придобит след боледуване от COVID-19. Настояваме да имаме право на предвижване, право на работа и нормален живот, каза още Танчева. След като имаме задължения към тази държава и сме длъжни да ги спазваме, искаме да ни се даде възможност да си ползваме правата, подчерта Светла Танчева.

След като прочетоха декларация с исканията си, протестиращите с шествие минаха по главната улица на Пловдив до пл. "Стефан Стамболов" пред администрацията на община Пловдив. За поредна вечер старозагорци препълниха площада пред областна администрация, казаха "Не" на зелените сертификати и поискаха оставката на министър на образованието проф. Николай Денков. Млади семейства с деца, уволнени работници заради отказа да се ваксинират, учители, граждани, се обединиха под лозунга " Не на здравния фашизъм".

Учител поиска разум от управляващите, защото класните стаи отново са затворени, а децата остават лишени от образование.

Персоналът на местен ресторант дойде за първи път на протеста и издигна плакат с надпис " Искаме да работим, за да можем да живеем". Една от сервитьорките сподели пред БТА, че днес са нямали нито един клиент.
"Оборотите спадат", изправени сме пред фалит, заяви друг собственик на ресторант, който беше дошъл сам на протеста.

С гласуване гражданите на площада определиха нов маршрут на протестното шествие - до училищата в Стара Загора. Предложението за промяна на стария маршрут беше от учители, които отказват да се ваксинират. Утре протестите продължават.

Стотици се включиха в организирания тази вечер протест в Русе против мерките срещу разпространението на коронавируса. Сборният пункт на участниците бе в Парка на младежта. Оттам протестиращите организираха шествие по пешеходната улица "Александровска" до Паметника на свободата, където митингът продължи.

"Аз съм против задължителното ваксиниране с експериментални ваксини. Ние не сме антиваксъри. Децата ми имат всички видове ваксини", каза Никола Григоров, който носеше транспарант с надпис "Не! На задължителното ваксиниране" и "Спрете да ни обгазявате със самолетите" поясни, че когато самолетите обгазявали, след това получавал парене в трахеята.

"Протестирам против задължителното ваксиниране. Ние имаме право на избор. Моят избор е да не се ваксинирам. За мен е противоконституционно да ме карат насила да се ваксинирам", каза Ирена Йовкова.
Участниците в недоволството поискаха отмяната на зеления сертификат. Те скандираха "Свобода", "Долу маските", "Долу зелената лъжа", "Не на медицинския фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
25
 
19
 
! Отговори
До 360 преди 2 години
Българите НЕ мислят. Ако мислеха днес нямаше да има 243ма българи предали Богу дух с тръба в гърлото, нито 7000 в болница, децата щяха да са на училище, а баровете - отворени. Пак ще стане, но по-късно, и с много жертви. Докато се ваксинират.
304
23
 
14
 
! Отговори
До НАМАЛЕН ИМУНИТЕТ преди 2 години
А резултатът от ковид, освен РЕАЛНО намалелия имунитет, включва още й дългосрочна загуба на вкус и обоняние, миокардити, тромбози, инфаркти, мултиорганно възпаление, фиброза на белите дробове, увреждания на бъбреците ....вероятно пропускам нещо. Аз лично избирам ваксината, пред много други вероятности от ковид, още повече, че веротяността да умра от ваксината е поне 1000 пъти по-малка от тази да умра от ковид. Кой както е учил математика и други науки, така прави.
303
8
 
21
 
! Отговори
НАМАЛЕН ИМУНИТЕТ преди 2 години
...това е резултатът от ваксините. Тепърва набира сила доказателството за този ефект на вакsините. Настъпва около 40та седмица, както показва статистиката на Великобритания. Това са факти, моля без атаки. Обърнете се към PUBLIC HEALTH ENGLAND (PHE). Българите не се нуждаят от такива доказателства. Те си го разбират по логика. Защото все още мислят нормално.
302
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И- ха ... :)
301
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 356 ...Протестът е политически, маскиран като медицински ... Видях, че Атака и Възраждане сериозно са се прегърнали, направо са се награбили ... Така че, Успех на Хорото ... Може пък и да изкарат повече от 1 % ...
300
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ***, не омаловажавай гнева на народа! Ти няма как да разбереш какви протести има и по целия свят, защото до теб достига избрана информация. Ти си заблуден, че dnes.bg те информира за всичко.
299
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масови протести ... Да разбирам, че от цяла България протестират около 150-200 души ... Жалки сте ... Поне му друснете едно хоро ... И-ха ..
298
8
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Протестът не е за това че се изисква зелен сертификат, а затова че се отдава заповед от днес за утре без да има възможност да сертификата да бъде придобит. Това говори за безхаберието на управляващите, липса на трезва преценка и неумение да управляват. Страх и склонност към насилие.
297
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не ям бонбони защото съседа има диабет. Така го предпазвам да не стане по-лошо.
296
10
 
12
 
! Отговори
Доло Радев преди 2 години
Едноличното правителство на Радев за пореден път доказа че няма капацитет да управлява. Само с алчност завист и интриги не става. Трябва работа, а тези никога не са работили. Как да стане?
295
8
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ваксинирани, ама не съвсем.. Общо взето излиза, че всяка година ще трябва да бъдат наново третирани с нови дози - иначе следват санкции!А вируси колкото щеш и ще ви обясняват как пазите другите.. От какво?От кога науката започна да си служи с методи като принуда, страх, лъжи, групов натиск и манипулация на общественото мнение?В същност няма нищо, ама нищо общо това, което се случва с каквато и да било наука, най-малко медицина..
294
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай тоя вирус силно намразих и прилепите, и науката.
293
3
 
8
 
! Отговори
Пано преди 2 години
Язе, на ваксини не вервам .
292
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 340......Язък за 9к които взимаш,има къде по-качествен алкохол.Програмирането явно води до оглу.пяване.
291
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естественият имунитет се зачита в зеления сертификат, има си гатегория за преболедувал. Тия въобще знаят ли срещу какво протестират или просто са ги докарали с автобусите отнякъде да вдигат предизборен шум?
290
5
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Смърт на фашизма! Свобода на народа!
289
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци, защо не протестирате? По малките населени места ни е страх.
288
8
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 324Никого няма да линчуваш, защото си 14-годишен сопoланко, койте е заключен от баба си в долапа, за да не излиза и да сее смъртоносни вируси сред културните граждани. А видеото, което ще гледаш в ютуб ще е как коленичиш пред могъществото на Програмиста, докато поемаш бустерната ваксина. В ТикТок ще те има също.
287
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вирусът няма да се спре с наказателно преследване, нито с принуда, а с адекватно поведение, адекватно лечение и адекватна профилактика- всички те задължително напълно безвредни( Преди всичко- не вреди! от Хипократовата клетва) - на ход са специалистите. лека нощ.
286
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи смърт. Честито.Само да те светна, че тази смърт е изключително тежка и жестока - задушаваш се дни наред.