Проф. Витанов: Реалната бройка на новозаразените е 9000 души на ден

Математикът иска да се приложи твърда ръка за ваксинацията
26 окт 2021 09:11, Анисия Иванова
207

Последните данни за пандемията у нас не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи от това, доколко мерките ще дадат ефект. През предишните 3 вълни до десетина след налагането им започваше спад на случаите, а сега това не се наблюдава, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Днес страната отбеляза нов черен рекорд от началото на пандемията у нас - 5863 са официалните нови случаи, а 243-ма от пациентите са починали.

Професор Витанов подчерта, че реалната бройка на новозаразените дневно е 9000 души, защото 1/3 от случаите не се регистрират.

Още по темата

"В момента 10 души заразяват 13, две седмици така и здравната система гръмва. При 500 болни на 100 000 души и 9 хиляди пациенти в болница по Националния план трябва да се наложи национален локдаун. Сега 7200 са пациентите в болници. Но аз не вярвам, че ще има локдаун преди изборите", заяви математикът.

Според него с въвеждането на "зеления сертификат" контактите между хора няма да се намалят, а това е начинът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи ваксинацията.

"50% от хората са колебаещи дали да се ваксинират, 25% са твърдо решени, че няма да го направят. За да бъдат убедени тези 1/4 от хората трябва твърда ръка", убеден е математикът.

По негови изчисления 2,7 млн. души или 35% имат някакви защитни сили срещу вируса. И е категоричен, че сме далеч от колективния имунитет, защото едва 35% от българите имат някакъв имунитет, който обаче не е вечен. Математикът очерта два варианта за развитие на пандемията у нас - песимистичен и оптимистичен.

"Имаме наложени мерки, но няма особен ефект от тях, единият вариант е да се задействат мерки, които ще бъдат ефективни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще започнат да намаляват случаите бавно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми", прогнозира проф. Николай Витанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България в момента под ръководството на Румен Радев е на първо място в света по заболеваемост и смъртност. Навремето баща му на Радев ни ръсеше с радиация от Чернобил, сега синчето му!Оставка, престъпници, вие избивате децата ни в момента!
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов е лъжец. (ромът витанов, на испански витана е ромка)
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО никогаАз не слушам хаус, само хеви метъл!!!
26
6
 
5
 
! Отговори
ДО никога преди 2 години
И недай боже, пипнеш вируса и те удари кораво и няма кой да ти обърне внимание , щото всичко е хаус, просто ще умреш :). Толкова е просто :)
25
6
 
7
 
! Отговори
.. преди 2 години
заради тия избори още колко хора ще измрат... ех тази власт бе....
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8:54 - заглавие: "При 9000 души заразени - Локдаун"9:11 - заглавие: "Витанов: Реално заразените са 9000"... Ако не умра от коронавирус, ще умра от смях
23
7
 
25
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
До кога ще пускате тоя психопат математик???
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един математик има да чете врачките. Най-сетне. Ама врачките бяха първи. Сдавайте щата.
21
8
 
4
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
РадеФ, ваксинирай се. Дай пример. Защити честана пагона.
20
3
 
16
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Няма ли кой да му подаде една близалка, да не ръси вируси тоя дрът пръч... Всеки ден е по сатанинските медии...)))
19
6
 
21
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Сложете му една ваксина бонус да се кротне наи накрая - математици писатели се исказват коремни хирурзи само не и истински инфекционистиКато доц , Мангьров например завеждащ инфекциозна болница софия
18
2
 
20
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 2 години
Браво на телевизия БиТиВи, привлякоха Тошо Кантарджиев в "България търси талант", обаче и Витанов е достоен шоумен, направете му предаване, или го сложете на мястото на Цитиридис.
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без да иска Борисов позна, че тия назначените послушковци доведоха държавата до пълен хаос. Кашата им става все по-голяма и по-голяма след всеки изминат ден. Радев да излезе пред хората и този път вместо юмруци да вдигне ръце като победен и предал се човек!!!
16
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ако спре да се появява всеки ден в медиите и бройката заразени ще спадне
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да се сезира Конституционният съд! Толкова противоконституционни работи се случи покрай тая пандемия и тия ваксини, че направо язък, че сме демократична страна!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също така трябва да бъдат ваксинирани насила всички милиционери и шапкари! Или нямате смелост да го изискате от тях?
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов,не е ли точно зеленият сертификат нещото което може да накара невярващите да се ваксинират?Твърдата ръка или пълното затваряне,единствено ще доозлоби и увеличи броят на несъгласните и още по лошото ще нанесе страшни поразии на работещите хора и бизнеса!
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Витанов няма грешна прогноза."----------Преди няма и месец се оправдаваше, че хората криели че са болни и затова не му излезли верни числата.
11
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на президента и "компетентното" му правителство стигнахме до тук
10
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов няма грешна прогноза. Ако бяха го слушали, сега нямаше да видим това чудо.