Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права

Ако служител не желае да се ваксинира, може да се тества
27 окт 2021 10:03, Елка Василева
66
 Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права
Снимка: архив, БГНЕС

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората, заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред БНТ.

Той изтъкна, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запазят здравето и животът на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

Още по темата

"Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки", каза Гълъб Донев.

Той напомни, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

Всички работодатели, чиито сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка.

Цената на пробовземането от 10 лева на тест обаче може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В такъв случай резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на предприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените мерки не се отразяват на безработицата у нас и тя остава на ниско ниво.

По повод искането на синдикатите за вдигане на доходите Гълъб Донев изтъкна, че според него има възможности за увеличение на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е увеличението трябва да се реши след преговори със социалните партньори.

Дали ще се запази добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина е решение, което трябва да вземе следващото Народно събрание, добави Донев. При всички случаи обаче размерът на пенсиите ще се увеличи в края на декември заради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година.
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 60 преди 1 месец
Няма дългосрочни странични ефекти. Сигурно имате предвид след 5 години. Ами след 5 години всеки е живял толкова различно от другия, че нищо не може да се отдаде само на ваксината. Как ще докажете, че ваксината е причината? И коя ваксина се е оказала с лош ефект за някой след 10 години?
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам на Гълъб да спре да говори глупости и просто да отлети.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, кви ги дрънкате, че сте загрижени за нас, колкото аз се сещам за гладуващ африканец, толкова и вие мислите за нас.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гълъбине след такова "чудесно" интерпрентиране на ситуацията,ми се появи желание да излея спермата ми в устенцата на жена ти.
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Информираното съгласие за да ти сложат ваксината е документ с невярно съдържание защото никой не знае какви са дългосрочните странични ефекти.И какво си информиран тогава?!?!А съгласие не е, ясно защо.Всеки натиск за да го подпишеш е принуда за изготвяне на документ с невярно съдържание
56
0
 
15
 
! Отговори
Лудко преди 1 месец
На гълъба май скоро ще му фърчи перушината :)
55
1
 
16
 
! Отговори
Ам гъл преди 1 месец
Естествено Най важното е да се "Запазят "здравето и "Живота" на Катеричките. Света е тръгнал за "Новия световен ред". Въпроса е дали ще Позволим или ще Подарим Човешката Душа.
54
0
 
13
 
! Отговори
? преди 1 месец
Само не разбрах къде има безплатни тестове по 10 лв ...майтапчия си ейй :)!
53
3
 
28
 
! Отговори
124 преди 1 месец
Нямате страх от Бога явно, принудихте хората да си сложат експериментални субстанции, за да не загубят работата си. Посягате и на децата..... Ще има възмездие, бъдете сигурни!
52
0
 
21
 
! Отговори
Гурман преди 1 месец
Гълъбе, стига с тез глупости бре...продажници сте всички!
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е медицински фашизъм,а ветеринарен убой.Като въведат министерство на извънредните ситуации,ще ни доунищожат.Не позволявайте тестване на деца,следва ваксиниране.Представете си празни мъртви градове...
50
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това са пълни глупости, с по 25 хил. бицнати с първа игла на ден ще бориш лавина от заразени и болни, да не говорим, че и ваксинираните я разпространяват. Всичко е натиск да се набоцкат повече хора - без значение дали са преболедували и кога.
49
2
 
17
 
! Отговори
Червените хмери преди 1 месец
Са готови да избият повече хора с тия отрови и от - камбоджа
48
0
 
2
 
! Отговори
Истанбул преди 1 месец
"Fascio di combattimento" 2! Русия ще раздава шамари скоро пак
47
3
 
27
 
! Отговори
И този преди 1 месец
говори глупости...Трудовите права на хората от години са нарушени..Сивият сектор процъфтява...И сега се прокарват зелени хартии и отровни смеси...и никой НЕ Е ЗАЩИТЕН...ВСИЧКИ МИНИСТРИ СТЕ ЗА ЗАТВОР, ЗАЩОТО В НАРУШЕНИЕ НА ВСИЧКИ ЗАКОНИ НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ, НИ ПРОДАДОХТЕ КАТО РОБИ ЗА СУМАТА ОТ 13 МИЛИАРДА...Но не се надявайте да ги получите...В ЕС пари няма, всичко е насочено към "мигранти" и проект "Трансхуман общество".
46
4
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 1 месец
Пич добре си написал юрист а не адвокат, че само глупости говориш !
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев и хунтата се развилняха тежко ни
44
4
 
22
 
! Отговори
Юрист Николов преди 1 месец
Това е лъжа. Решението на Европейския съюз по правата на човека касае одобрени ваксини, а не експериментални продукти.
43
9
 
3
 
! Отговори
Ss преди 1 месец
Ами то си е така ! *** докато разбере, че баба Гичка от полски Тръмбеш се е написала у феса като доктор Хаус и и вярват на всеки статус от рецепта за лютеница с моркови до лечението на гЪзтрит с кУрмит ще е в късно !
42
3
 
27
 
! Отговори
О хо хо преди 1 месец
НАРУШАВА И ОЩЕ КАК!!! ЧЕТЕТЕ КОНСТИТУЦИЯТА КАКТО ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО! П О З О Р!!!