Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност

„Простотията доминира над инстинкта за самосъхранение“
2 ное 2021 18:30, Елка Василева
334
Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност
Снимка: архив, БГНЕС

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

Още по темата

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

И според Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация, единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
2
 
! Отговори
mmmdxksk преди 2 години
Това е хубаво. Българите са най-умният народ. Знаят, че не трябва да се ваксинират или да пазят останалите. Шофирането с колан също е излишно. Спазване на правила или закони - пфф, не и за великия български ум! Причинно-следствена връзка не съществува - българина всичко го "сполетява": катастрофа, като кара пиян или болест, като не се пази. И това е световен заговор, защото цял свят се бои от титаничния му ум.
257
0
 
1
 
! Отговори
До 276 преди 2 години
Твоят идол Тиквуний Велики ли имаш предвид? Защото той е и двете едновременно.
256
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 2 години
провеждащи терора рекламиран като КОВИД налагат закупуване на нагло престъпни специално разузнавателни диверсионно терористични оръжия инсталирaни в смартфони вкл 5 G Black death and cancer.ИЗискват ги по нагло престъпната схема рекламирана като "ЗЕЛЕН Сертификат"..
255
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 2 години
Претъпкаха болниците с нагло престъпна анти човешка техника .;Преди пандемията се наложи да направя проверка в три болници нямаше заразени нямаше опасна техника .Сега УЖАС .Купили за десетки милиони ограбени от народа нагло престъпна техника .Дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия ползват .ДА се конфискува опасната техника вкл маскирана като живото подържаща вижте я как мига и преоблъчва поименно жертви на диверсията.
254
6
 
0
 
! Отговори
Ал преди 2 години
До ???Хахахаха ваксината спира на баба ти хвърчилото само , глупчооо блаженни са вярващите , продължавай да си го повтаряш че ваксинираните не се заразяват . Вземи се и и формирай първо какво съдържат ваксините и тогава пиши. Д.р Ианг е изброил всичко което съдържат и няма да ти хареса състава
253
6
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Изненадам съм как не сме досега, като съм се сблъсквал многократно със здравната ни система много преди короната да стане популярна. Просто сега се вижда колко струват така наречените лекари, и най-вече се вижда при смъртните случаи. Преди беше масово ако не може да се покрижат за човека да го изпишат за да не се води смъртния случай в болницата. Сега всичко е корона вирус защото им плащат повече. Залужават да *** като мухи!
252
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 253Абе я остави едно поколение да има 80% неваксинирани от изброените, пък да видим дали ще има оцелели. Вирусите имат свойството да се модифицират, за да оцелеят.
251
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се" - Ако си предлагал 5% увеличение, естествено, че никой няма да се съгласи. Я предложете 80-100 % увеличение на заплатата и да видим дали няма да има желаещи да експериментират със здравето им.
250
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да се внесат 100х.Спутник, може да се ваксинират и като потръгне отново,да СТАВА с Записване и номер, като за москвич!
249
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ами честита ви "промяна", глуп.аци.
248
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните 30 години не са ли черни според Вас.
247
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, по-скоро ще изпълним плана на Ран-Ът - да станем 4,5 милиона.Някои ще получат поздравления и по-престижно място на гробищата...
246
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 260"Баща ми като е с киста на бъбрека 10 см колко може да бъде отложена умчо?"Нема проблеми - хора умират секи ден.
245
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
263 - епидемията е изкуствено създадена и не можеш да третираш един изкуствен вирус (разбирай изкуствен интелект) като нормален такъв. Няма как да знаеш какви са инструкциите в него, а разчитай на любимите си политици и СЗО да ти кажат истината.
244
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 263 - да жалко че няма такава ваксина. Трябвало е да те ваксинират като бебе сега е късно, пораженията са необратими...
243
4
 
15
 
! Отговори
??? преди 2 години
Защо така онези 80% в България така и не разбраха, че ваксината намалява и вероятността от заразяване и точно това спира епидемията?! Не спира заразяването на 100%, но значително го намалява. Не е едно също вместо 100 заразени да има 50 или 10 заразени.
242
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че няма ваксина против тъпотия, Томов, защото на теб щеше да ти е полезна. Я се опитай да ми обясниш логично как с това дали аз ще се ваксинирам ще "спася" обществото, при положение, че ваксинирания в най-добрия случай го кара по-леко, а продължава да заразява? Как това дали аз ще го изкарам по-леко ще помогне на неваксинирания до мен, например? Хората прекалено често почнаха да ви хващат в откровени лъжи!
241
7
 
0
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Онкологичните операции не са планови.
240
4
 
15
 
! Отговори
вазмотена преди 2 години
252Те в белите държави с 75% ваксинирани са по-прости от нас, нали? Такива ***...оти като тебе просто требва да бъдат издирени и аристувани...как да действат серикфикатите при 25% ваксинирани беее бееее ***..
239
4
 
3
 
! Отговори
Препатил преди 2 години
При предишната вълна, пак бяха спрени плановите операции, но без раково болните и спешните случаи!!! Не пишете глупости...Под планови операции се има впредвид тези, които могат да бъдат отложени!!!