Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност

„Простотията доминира над инстинкта за самосъхранение“
2 ное 2021 18:30, Елка Василева
334
Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност
Снимка: архив, БГНЕС

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

Още по темата

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

И според Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация, единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
10
 
13
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Днес бях в една институция. На врата има табела с молба хорат да бъдат с маски. Двама млади господина, прилично облечени се бяха спряли във залата за изчакващи клиенти. Не носеха маски. След като служител се обърна към тях с най учтивия въпрос дали имат маски и ако имат такива биха ли си ги сложили. Младежите най демостративно ги поставиха, на половината уста, носовете вън. Ето това говори за възпитанието у хората. Какво повече да каже човек.
217
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До INFO Ох как я доказаха ,ама как я доказаха ! Еда ваксина ,втора ,трета ? Голяма доказателство за шменти -капели . Сиреч оплетоха се в лъжите си ,като в калчища . Ама нали е демокрация ,та лъжите ще продължават още повече и повече .
216
6
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: И как го предпазва инстикта :) ? Аз съм ходил на училище и мога да направя проста сметка.Ирландия - 5 милиона население, умирания средно 7 на ден, ваксинирани 75%,България - 6.5 милиона население,умирания 150-200 на ден, ваксинирани 21%. Ако ти не можеш да смяташ аз мога :) Затова и отдавна направих първия си милион....
215
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 216 Да бе ! БКП-ГЕРБ нямали нищо ... А кой ти наниза маската на суратя ,кой глобяваше по градинките ,кой те затвори в къщи ,кой лъжеше ,че шиели милиони маски и медицински костюми за Египет ,Европата ,кой иска да ваксинира 70% от населението ,по 50 000 х на ден ,кой купи най калпавите васкини ? Кой закри десетки болници и хиляди болнични постели ? Кой разби здравната система с няколко реформи и частни болници ? Крадливите некадърници от БКП-ГЕРБ ?,
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Красимир Дачев...ах! Бокчесън
213
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди беше - Боже, пази българите!Сега е - Пази боже от българите!
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПърво се научи да пишеш...!
211
1
 
3
 
! Отговори
шампион преди 2 години
Само Румен Радев може да счупи рекорда.
210
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като омрем кой ще дава пари на депутатите и бизнесмените. А? Ко ще крадат?
209
3
 
2
 
! Отговори
тенеке джентълмен преди 2 години
Ако имам ковид ,ако им бутна пари ще ме вземат ли? В някоя болница . Ще си нося и кислородна бутилка. Всичко ще си нося. Откачам я от оксижена товаря в буса и идвам.
208
3
 
14
 
! Отговори
лъжа другари !!! преди 2 години
Не вярвайте на тези измишльотини на дето ги дращят по медиите! Другаря Радев още преди година каза на Шипка , че такъв вирус няма , ама вие ковид та ковид !!! И Другаря Мангъров същото ви го повтаря вече толкова време... Слава на БСП както и на идола на президента ни - другаря Ким Чен Ун !
207
3
 
3
 
! Отговори
MIKE преди 2 години
ДО 200 АНОНИМЕНСъвсем се обарках...В кой американски щат с по-висока ваксинация има 2000 % по-малка смъртност от другите с по- ниска ваксинация ?Все пак официалните данни от ФДА и СДС показват учудващо по-висока смъртност точно в щатите с по-висока степен на ваксинация ( сравнението е между Флорида и Калифорния и Ню Йорк ), да вав Флорида смартността е наи-ниска... Разликата във ваксинационните нива и смъртността не превишава 35% за отделните щати
206
0
 
3
 
! Отговори
еми грантката преди 2 години
П новините казаха че ще омрем за две седмици по сто хиляди . Бтв май.Страх ме е .щотоне само ваксинирана с никаква доза.
205
2
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Най-вероятно е за това защото Българите започнаха масово да се имунизират 🤦🤦🤦
204
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес го прочетох под друга статия, като коментар, чувал го бях, но сега осъзнах, че е истина. Съвременните българите са второ поколение с обувки, а не с *** и първо, което има вътрешна тоалетна. На първо място сме по смъртност в света и по ваксинация сме на африканско ниво. Вероятно такова си ни е цивилизационното развитие.
203
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кРадев и неговото служебно правителство се кефят сега, че ще спестят до края на годината около 30-40 милиона от бюджетните пари, които отпуснаха за пенсиите. За три месеца до края на годината ще умрат около 10 000 пенсионера.
202
6
 
7
 
! Отговори
Радев оставка ! преди 2 години
Незабавна оставка на Радев, Кацаров и цялата шайка !
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 214 "Ваксините трябваше да се приложат първо върху рисковите групи, защото именно те сега умират по болниците, а не да се притискат абсолютно всички..." Нещо не разбирам: вие ревете, че е противозаконно да ви "притискат" (или да кажем, че ви карат да правите нещо задължително), но си правите приказката да се прави същото с други групи от обществото. Излиза, че стига да не сте вие нямате проблеми с "принудата", м?
200
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 "тези менте ваксини си ги заврете отзад герберасчета" Толкова си издухал гарнитурите, че вече само драскаш заучени фрази за съвсем други теми. "ГЕРБ" няма нищо общо с ваксините, да не говорим, че сега те управляват точно техните политически врагове. Направо не знаете къде се намирате.
199
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези менте ваксини си ги заврете отзад герберасчета