Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност

„Простотията доминира над инстинкта за самосъхранение“
2 ное 2021 18:30, Елка Василева
334
Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност
Снимка: архив, БГНЕС

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

Още по темата

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

И според Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация, единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
10
 
3
 
! Отговори
Мангър ага преди 2 години
Пълни глупости. Няма КОБИД. Вижте какво става в Северна Корея?
237
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 239Не, ***, причината не са неваксинираните. Причината е очевидна и изключително просто - ваксините не работят. За последното денонощие близо 10% от починалите са ваксинирани. Ясно е, че никоя ваксина не е 100% ефективна, но това е фарс. Нализнаете всички ваксини, които ни правят като деца - дифтерия, тетанус, морбили, туберкулоза, коклюш. Да те питам, акъл, ти колко хора познаваш болни или умрели от морбили? А от коклюш? Не е истина колко сте прости!
236
0
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Защо не направят възможно ваксиниране по домовете? Сигурно има много възрастни хора, които се страхуват да се движат до ваксинационни центрове, а, може би и много ще го изберат като удобна извънболнична (нестресираща) алтернатива
235
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да бъде успешна ваксинационната кампания в България ваксините трябва да се направят платени и поставянето им да става с връзки.
234
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се, че сертификатите не влияят по никакъв начин на заразяването и смъртността...Днес пак има около 6000 заразени и 145 жертви... С тях само убиват бизнеса и лишават хората работещи за него от доходи... Точно преди зимата... Това хуманно ли е? Защо не ваксинираха досега рисковите групи, а убиват хората от тях в болниците...? Правят го за да упражняват натиск върху всички останали да се ваксинират....
233
4
 
34
 
! Отговори
ДНК преди 2 години
Вярващите, че ваксината ще промени ДНК-то им, трябва да гледат на това като на шанс!
232
6
 
15
 
! Отговори
Ваксинирайте се!! преди 2 години
Просто се ваксинирайте! И не слушайте Боко ***, че ваксините са с изтекъл срок на годност, той е ***! Спомнете си, че по негово време хората умираха пред болниците, а скъпите ваксини ги караха с хладилните бусчета на Леки.
231
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината причинява магнетизъм и е заразна за неваксинираните. Хахаха И защо някой се засягат като им кажат, че са прости, не знам
230
11
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Корумпираните престъпници от ГЕРБ и в частност Бойко, в затвора за опит за изтребване на нацията. И все някой друг им е виновен на тия гнусни крадци. Агитираха просташкото население да не се ваксинира и сега *** като пилци. На младите образовани българи - Бягайте, бягайте с всички сили от това пропаднало и обречено място и не се обръщайте назад.
229
4
 
17
 
! Отговори
Прост народ преди 2 години
Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранениеНай-умната и вярна мисъл, която съм чувал напоследък. Евала!
228
2
 
7
 
! Отговори
ENDRAM преди 2 години
До Зигмунд Фройд, бай Зигмунде, скоро пак ще бъде така-не се тревожи. Лошото е, че след 30+ години деградация на обществото не виждам светлина в тунела... Добре дошли в държавата на ***!!!
227
14
 
10
 
! Отговори
Хазарта преди 2 години
И всичко това благодарение на Радев, Разединител Българиски.
226
5
 
9
 
! Отговори
Рока преди 2 години
Хората , които ни управляват са комунисти-Сталинисти. Радев знае защо...... Слушайте го и ще видите ,,светлото бъдеще".
225
1
 
4
 
! Отговори
Ура другари преди 2 години
Напред кьм зрелият комунизьмВсеки математик - лекарВсеки лекар - космонафтТази година завод за полупроводници догодина за цели
224
1
 
0
 
! Отговори
очаквам преди 2 години
да ме гони фа6ист сьс сприн4овка сьнувам
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зигмунд Фройд/238Е прав. Този прави ПР. фейк-пропаганда. Понеже българино масово, инстинктивно, няма доверие на фарма-отровите.
222
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и всичко това го дължим на антиваксърите.
221
8
 
6
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 2 години
Този е чалдисал и не разбира какви ги говори!!! Испанският грип? Войниците в окопите? Той бълнува!!! От 1914 г. до 1918 г., когато антибиотиците са почти научна фантастика преди откриването на пеницилина, когато войниците масово са страдали от "окопни крака", с открити рани без достатъчна хигиена са умирали преди да стигнат до лазаретите...И тоя мyшмyл ми сравнява тогавашните жертви с нищожния процент сега??? Оланкоолу, тогава всяко семейство е имало загинали близки!
220
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и гр. транспорт маска не нося.Чак, като ме задължат и ще ме почакат, да се наглася.
219
3
 
8
 
! Отговори
Видими резултати преди 2 години
До Solar Power В България средно умират 300 човека ,аланкоолу .Европейски и Световни шампиони по смъртност ,ехоо ! Чат -пат делим мястото с УРКИите от ,,Це Европа ,,и Балтииците .