Нови срокове във валидността на "зеления сертификат"

Те засягат ваксинираните с първа и втора доза
52
Нови срокове във валидността на "зеления сертификат"
Снимка: БГНЕС

Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде валиден 15 дни след поставяне на първата доза от двудозовите ваксини, както и след поставяне на еднодозовата ваксина. Това изискване влиза в сила от утре според новата заповед на здравното министерство, с която бяха въведени нови ограничителни мерки от утре. Решението е взето от експерти, съобщи пред БНР заместник-здравният министър Александър Златанов.

"На базата на кратката характеристика на продукта, на базата на европейските практики, на база на становището на Съветите по имунология, епидемиология, се прецени, че това е най-добрият подход към този момент, когато сме всъщност и във връх на пандемията", уточни той.

В изискването за представяне на зелен сертификат, който да осигури достъп до редица групови мероприятия, все още не се признават така наречените антитела след преболедуване.

В момента експерти обсъждат при каква референтна стойност ще се признават резултатите от тестове за вирус неутрализиращи антитела, призна д-р Златанов.

"В рамките, може би на седмицата, не съм сигурен дали ще имаме решение, но търсим отправна точка, като праг, метод, ниво, което ще даде гаранция, и се надявам специалистите в тази област да ни подпомогнат, за да вземем едно решение, което да сме сигурни, че към момента е правилно", заяви заместник-здравният министър.


52
Още от Коронавирус
Вълчев: Няма разлика в начина, по който ходиш на дискотека или в университет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
https://youtu.be/GNthKabzwJAДоктор Серхат Фандик пресконференция!Графен оксид в ваксините!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
доктор Серхат Фандик! Пфайзер:Ванадий желязо,мед алуминий графен оксид и трипанозома крузи ***!
43
0
 
4
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 3 седмици
До МУК. Не обиждайте салкъмите моля.Дърветата когато са живи дават кислород и сянка, когато са мъртви дават топлина и къщи се строят.Те са по-добри слънчеви панели и по-добри акумулатори.Дават устойчив модел на живот.Не са като въглищата и нефта, като свършат и живота спира.Точно салкъмите са идеални колове за домати щото по не гният.Политик който допуска износ на дървесина е за затвора.
42
0
 
5
 
! Отговори
Споко бе! преди 3 седмици
РЗИ са 20 човека - половината болни, Рашков се е фанал да гони строители на магистрали - тоя зелен сертификат дето може и така и така никой няма да го проверява. Просто имитация на дейност. Той Стойчо ако вярваше че има ковид нямаше да се снима хванат за ръце или с маска под носа. Хаха. Въобще не го е грижа за ковида. Човека си гледа печалбата и далаверките.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до Долния... Пилците се броят на есен. Който е жив.
40
6
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 3 седмици
Роби сте, но не тоя, който според вас иска да ви ваксинира. Роби сте на собствената си глупост. И ще робувате на резултатите от нея. Жалко, че и останалите покрай вас.
39
9
 
1
 
! Отговори
До Елеонора и Апо.. преди 3 седмици
Калипто. След 1 година ние се ваксинираме пак и ни подновяват сертификата. А вие си правите пср-та за влизане във всяка държава, чакате карантини и резултати. Междувременно някой може и да е умрял - или заради липса на спешна помощ, или заради липса на място в болница, или заради третп. Но това е без значение за вас, ваксината е най-страшна. Не, нямате ограничения от някой друг. Имате глупост. Това е, което ви ограничава, и си е ваша.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До целта....Аз мисля че отначало всички ще сме роби а впоследствие някои ще са живи поне но не се знае кои. Предполагам малцинството защото това е логичното иначе защо е целия тоя нагъл цирк нейсе. .
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво са работили медиците и лаборантите преди пандемията не е ясно, но сега нещо изведнъж се разработиха много съмнително и подозрително и вредно..
36
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Регистрирайте вашият зелен сертификат в мрежата,за да получите удължена гарнция 5 години,или 100000км. пробег!/Ако доживеете дотогава/
35
0
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 3 седмици
..... :решението е взето от експерти.... ". А първото решение за даване на сертификати след първата игла от какви беше взето, от лаици и аматьори ли? Или може би чистачката и портиера от Дондуков 1 са го решили докато са пили кафе и са клюкарили? Некадърните действия на кабинета на Радев се отразяват все по-пагубно за страната а в сферата на здравеопазването буквално убиват хора.
34
1
 
12
 
! Отговори
Галин Костов преди 3 седмици
Наистина е наивно да се вярва че сертификатния апартейд някога ще спре. Срок или критерии няма заложени в заповедта на Кацаров. На практика той е безсрочен. В момента сме свидетели как Бигфарма чрез промяна реактивността на ПСР тестовете е в състояние да изкара сезонния грип като поредна Ковид вълна. От сега мога да предрека като Витанов, че петата вълна ще започне от февруари със затоплянето на времето. Впрочем не е проблем за пропагандната машина да изфабрикува и нов "опасен" вирус.
33
0
 
8
 
! Отговори
Целта преди 3 седмици
Ваксинираните ще са роби на технологии; неваксинираните - затворници.
32
1
 
19
 
! Отговори
Елеонора Ст. преди 3 седмици
Който се хване на хорото на сертификата горчиви ще съжалява. Това се отнася най-вече за ваксинираните. Не си мислете че ще се ползвате от благинките които дава сертификата вечно. Той важи за вас 1 година. Пише го кратко и ясно в европейския регламент. Никой ли не си задава въпроса какво ще се случи след тази година? Смятате ли че щом така наивно давате на друг да определя правото да живеете нормално или не, той благородно ще ви остави някога намира? Сами влизате в капана!
31
0
 
4
 
! Отговори
Умен преди 3 седмици
И ковида побългарихме.Ураааа.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Май, Боце е за предпочитане!
29
0
 
5
 
! Отговори
Мук преди 3 седмици
Гледам народа ич не го eбе, тез салкъми срокове актуализират бе джанъм, уйдурма ли е ко ли е
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нагласят абсолютно всичко, както си искат... Мoшеници...
27
1
 
8
 
! Отговори
Martin преди 3 седмици
Никакви сертификати...миналата седмица ми се ходеше в бар, направих си антигенен, в абар не пожелаха да ми го погледнат дори. Та така
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дайте да ги спрем! Не виждате ли какво става? Ще ни съсипят съвсем. Това не са хора, това са из.роди.