Обратно в час: Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат най-рано на 10 ноември

Те ще се тестват 2 пъти през седмицата – в понеделник и четвъртък
140
Обратно в час: Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат най-рано на 10 ноември
Снимка: БГНЕС

Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември, стана ясно от извънредна пресконференция на министъра на образованието проф. Николай Денков.

"Обединихме се около няколко решения - осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост над 500 на 100 000. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище, ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите", уточни образователният министър.

Още по темата
Той уточни, че при правенето на тестовете на децата ще се включат медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Всички те обаче ще трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата, като за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

Тестовете са избрани от Министерство на здравеопазването. Те са два теста от един и същи тип – с отделяне на слюнка в контейнер, откъдето се взема проба, за да се направи теста.

Тестовете ще се извършват в дните понеделник и четвъртък, в началото на деня. За целта ще бъдат отделяни 30 минути за тестване, като времето ще бъде компенсирано от намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка.

Ако дете отсъства поради някаква причина, в първия ден от връщането му в клас, също ще се тества.

"Минимален праг за завръщане на децата в клас ще е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено съгласие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка", заяви още министърът на образованието.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението се организира дистанционно в зависимост от възможностите на учителите.

Всички педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат и допълнително възнаграждение.

Професор Денков съобщи още, че след връщане на малките ученици в клас, ще се пристъпи и към горните класове.

Както е известно, със заповед министърът на здравеопазването определи днес условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда и включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
0
 
! Отговори
Кво да ти кажа: преди 2 години
Всеки човек в тоя живот някой път участва във събития по-големи от самия него! По своя воля или с нечия помощ! За което съм ти благодарен мила моя, не знаеш някой път един чайник как може да спаси живота на човек! И не знае човек кога ще се превърне в една от ръцете на отмъщението.Без да съзнава или с пълното му съзнание!
95
2
 
0
 
! Отговори
Което нищо не значи преди 2 години
Отклонен удар не значи избегнат удар! Но е нещо, напълно достатъчно да вечерям с един господин във Великобритания!
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нали дадоха 13 милиона за тестове. Трябва да се оправдаят средствата . Така че не се надявайте на грипна ваканция .
93
2
 
0
 
! Отговори
Аз ли? преди 2 години
Аз считам, че с Великобритания си имаме лоши взаимоотношения и история по колониални причини, за разлика от лицемерния ти роднина аз откровено ви казвам, че не мога да ви дишам. Вашите юристи могат да разкатаят цялата реформа на роднината ти за около 24 часа, но никога няма да го направят. С махване на ръката английското право може да се намеси, но никога няма да го направи!
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе тия локуми по-долу нарочно ли ги разтягате НЕ по темата. За БОГА, хора, не давайте на тея ционистки мижитypkи да взимат генетичен материал и да стресират децата ви. Всяка лична информация в последствие ще се използва срещу вас и децата ви. Нищо хубаво не са ви нагласили с тези тестове. Направите ли малка крачка назад, после ще направите и други. Какво ще завещате на децата си? Фашистки режим и те да са опитните зайчета в него ли?
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди "новата ковид ера " си спомням , че децата ги пускаха в грипна ваканция за две седмици , че и повече дори , и това не се отразяваше пагубно на учебно-възпитателния процес .
90
1
 
0
 
! Отговори
Ей как се изключва преди 2 години
Тоя аутокорект? В настройките ли?Пак казвам принц консорта се оказа на пътя на неприятна вълничка, която не пратих аз. Не ако някой български род беше решил да очисти английската кралица и имаха аристократични права, най-вероятно щях да им помогна. Ама само, защото той задкулисни се пробва след всичко дето причини на България и всичко дето открадна е затова го саботирах. Усетих го още като го видях да седи с папата и патриарха.И сега Уиндзор са на ход!
89
2
 
1
 
! Отговори
Три твърдения: преди 2 години
Ватикана не обича протестанти.Ватикана не обича българи.Ватикана поиска да помогне на Симеон 2 да направи преврат във Великобритания с титла на 800 години.Кое от трите твърдения е невярно!
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен До 1 преди 2 години
Защото в у-щата няма добър интернет.Учителите си ползват лични лаптопи и личен нет.Дори не на всички се плаща нета .Те си го плащат.Това е.Така директорите си спестяват пари, но не са за бонуси, а си ги усвояват сами. Или правят ненужни ремонти срещу комисионни от фирмите!!
87
1
 
1
 
! Отговори
Великия номер преди 2 години
На Симеон 2 ли?Присвояването на императорската титла на Йоан Асен 2 ....Нищо под император не може да го оспорва!Даже и английската к.у.ч.к.а не може - тя е кралица, не императрица!Стопляш ли какво ти говоря!В хералдичния закон е така!
86
0
 
2
 
! Отговори
ВБЗ преди 2 години
Държавата пламна това е поредната глупост но не само на.този човек,не го съдете само него. В училищата в малките класове и д.градини от там тръгват много от нещата но все пак на училище не може а в препълнен бар може. Повярвай те ми в момента не са важни 100-200-300 починали а изборите те трябва да се проведат и покрай тях ще се вдигне заболеваемостта с 30 % в тези препълнени стаи дето ще държат хора по 15ч.....
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В детските градини няма ли деца? Как за първи клас е опасно да са в училище без тест, а за децата в детските градини не е опасно? Някой влизал ли е в една група да види как 28 деца ползват 3чешмички и са подредени рамо до рамо докато се хранят по 6 деца на маса? Пеят и танцуват, а в салоните по физическа култура се дезинфекцира само един път дневно докато всички деца от градината посещават салона? Всяка група ползва уредите и се ползват топките от над 100 деца на ден без дезинфекция. МОН СПЯТ.
84
0
 
0
 
! Отговори
Но това не... преди 2 години
Отменя спогодбата между Рим и Българска патриаршия и как и да го гледам какво БПЦ подписват и се разбират е администрация скрита от държавната ... И без бой с патриарха няма да минем ...
83
0
 
1
 
! Отговори
Тоест... преди 2 години
БПЦ не казват всичко, както и за какво се разбраха папата и патриарха .... и към кой да бъдат прехвърлени аристократичните титли на българските владетели, най-силната от която е Император на българи и ромей идваща от Йоан Асен 2!Обаче тъй като копилето Фердинантско няма една капчица българска кръв ... Той се явява не по кръв, а колониален и аз ви го казах! Поемете ли напълно държавен контрол върху храма на българските владетели и държавници, режете му паяжината за контрол и власт! Но това не..
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този кошмар не трябва да се връщат децата на училище. Ще се заразят! Или точно това е целта, да се разболеят и да ги набодете с ваксини. Ако има разумни родители да си държат децата в къщи. Нека пикът да мине. Вярно ще сложат и санкции, но за доброто за бога не ги пускайте! Може да ги заразят!!
81
1
 
1
 
! Отговори
Ами жив е ... преди 2 години
Заради умно пренаписана история и умна фалшификация!Първо"Св. Четиридесет мъченици е лъжа" - това не е било църква , Йоан Асен 2 я преустройва в църква, но три владетеля преди това това е била съвещателна зала , където и Асен и Петър и Калоян донасят светините от Българските ханове и не само на Омуртаг колоната и други неща е имало дето са изчезнали.Второ според БПЦ Симеон 2 олицетворява светската императорска власт .... Защото взимайки инсагниите на българските царе той се явява с най-силната
80
0
 
3
 
! Отговори
А тоя ли въпрос: преди 2 години
Знам защо Симеон 2 е още жив, но не за дълго ако продължава с ината си!
79
0
 
1
 
! Отговори
Те нещата: преди 2 години
В нашата сфера господин министър се свеждат до концентрация, фокус, постоянни ментални и психологически тренировки и големият проблем е че докато не намеря решение на определен проблем аз не преставам да се концентрираме върху него и кармичните проявяващи се решения понякога изненадват и самия мен. А на въпроса, които ще ми зададете отговора е :НЕ СИ СПОМНЯМ, ХОДИХ ДО НЕСЕБЪР ДА СИ ЛЕКУВАМ ТРАВМИТЕ ....
78
2
 
0
 
! Отговори
Значи и друго: преди 2 години
Аз съм единствения дето директно с името си съм възразявал и протестирал срещу актове на МОН и законодателя, които са най-малкото съмнителни и има явни доказателства срещу тях!
77
0
 
1
 
! Отговори
Сега аз твърдя: преди 2 години
Че срещу моята месторабота, срещу мен и колегите ми от години има негативна кампания и неспортсменска конкуренция, недофинансиране и не приемане на всичките ни постижения, заслуги и награди, както и нашата специфика. И поради това, че община Враца си има любимци ние постоянно понасяме щети, губим кадри и изпитваме трудности в осъществяването на нормален учебен процес!