Обратно в час: Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат най-рано на 10 ноември

Те ще се тестват 2 пъти през седмицата – в понеделник и четвъртък
140
Обратно в час: Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат най-рано на 10 ноември
Снимка: БГНЕС

Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември, стана ясно от извънредна пресконференция на министъра на образованието проф. Николай Денков.

"Обединихме се около няколко решения - осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост над 500 на 100 000. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище, ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите", уточни образователният министър.

Още по темата
Той уточни, че при правенето на тестовете на децата ще се включат медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Всички те обаче ще трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата, като за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

Тестовете са избрани от Министерство на здравеопазването. Те са два теста от един и същи тип – с отделяне на слюнка в контейнер, откъдето се взема проба, за да се направи теста.

Тестовете ще се извършват в дните понеделник и четвъртък, в началото на деня. За целта ще бъдат отделяни 30 минути за тестване, като времето ще бъде компенсирано от намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка.

Ако дете отсъства поради някаква причина, в първия ден от връщането му в клас, също ще се тества.

"Минимален праг за завръщане на децата в клас ще е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено съгласие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка", заяви още министърът на образованието.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението се организира дистанционно в зависимост от възможностите на учителите.

Всички педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат и допълнително възнаграждение.

Професор Денков съобщи още, че след връщане на малките ученици в клас, ще се пристъпи и към горните класове.

Както е известно, със заповед министърът на здравеопазването определи днес условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда и включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
И колкото и аз: преди 2 години
Да се опитвах просто да си гледам живота и както се казва: Да плюя и да карам нататък! Се оказа мисия невъзможна, без да се поподредят малко нещата! Колкото аз повече не ги закачам, толкова те повече си просят боя господин министър! И след като сивия котак отказа СТЕМ проектите и бившия ми работодател почина рекох искате да се бием ли вштм.Добрееее!Резултата още лежи на тротоара в София! Или поне част от него!
75
0
 
11
 
! Отговори
Да се готвят легла преди 2 години
След като ги пускат така и с новият вирус. Детски интензивни легла за умиращи деца да почват от сега да подготвят!
74
2
 
13
 
! Отговори
Аз и ти преди 2 години
Ех, Денков, плъх такъв! Ще дойде видов ден и за теб и ще си платиш според заслугите!
73
5
 
9
 
! Отговори
Пророк Илия преди 2 години
Ще има БОЛНИ ДЕЦА с новият ДЕЛТА ПЛЮС Ковид вирус. В болници ще виждаме болни ДЕЦА на кислород и умрели.
72
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата да излязат в грипна ваканция незабавно. Никакви тестове. За ваксини и дума да не става.
71
0
 
0
 
! Отговори
В последствие: преди 2 години
Се оказва, че не съм единственият подложен на този тормоз и лечебният глад в ГУЛАГ и Холандската гладна зима. Или отказ от модернизация и преоборудване и реновация. Много трудно ни беше с момчетата да хвърлим през прозореца!
70
1
 
12
 
! Отговори
ДАААА преди 2 години
Осигуряват по - интензивно разпространение на всички видове зарази с това плюене, храчене, сополявене и лигавене.
69
0
 
0
 
! Отговори
Оказа се... преди 2 години
Че някой в Страсбург, който много трудно също така намерих е изнесъл квалифицирана информация от съда на лице в момента подсъдимо за държавна измяна! И другите две лица изпълнили сплашване срещу мен видиш ли пускал си тото три пъти обаче аз ще те изкарам, че всеки лев си харчиш за залагания.Много трудно го удуших!
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Националният център по заразни и паразитни болести е засякъл в началото на октомври за първи път в България подвариант "делта плюс" на коронавируса, който се разпространява по-бързо те присъствено. Браво бе!
67
0
 
0
 
! Отговори
Много неприятно преди 2 години
Как си седиш пиеш си лимонада и някъв минава спира точно до тебе и клаксона до дупка без опасност от ПТП. Същото е и с господина от Великобритания - първоначално си помислих, че някой познат от там се е пошегувал ... След две три питанки се оказа, че не са те, те ми нямат и адреса на местоработата където са ми пратили странно заявление,че аз играя хазарт регистрирано някъде. Колко заблуден е този човек и работодателят му. Много трудно го намерих, както и работодателя му някой си Василев...
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като ходя в лабораторията за тест понеже пътувам често и ни го изискват от работата лаборанта е облечен, като космонавт, освен това чистотата е на 100% дезинфекция, влизаме по един и т.н. Не виждам как си го представят това тестване по училищата и то от учителки. За хигиената да не говорим, една жена на преклонна възраст забърсва с един моп и кофа вода цял етаж тип казарма.Та големо учене ще падне, направо ще са готови за микробиология да го приемат без изпитв децата.
65
0
 
7
 
! Отговори
Най - добре преди 2 години
Всички да плюят в муцуната на Стойчо неадекватното и да се отчете реЗултатът.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВМА отново търси доброволци заради COVID-19
63
2
 
0
 
! Отговори
Бях забавен! преди 2 години
От един господин във Великобритания, а дано му мине ама се съмнявам!
62
1
 
12
 
! Отговори
Тлва е несериозно преди 2 години
И ефектът ще е никакъв. Освен за някоя формичка, доставила плювалниците.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
беги ве, жендър, не ми казвай къде да гледам, за разлика от теб мога да навържа 2+2
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дет си пращат децата да дишат през парцали и да ги тестват като говяда са ненормални
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борбата срещу вируса се води най-вече от организма на всеки един човек... Лекарите в повечето случаи са наблюдатели или неволни екзекутори(от незнание) ...
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от нашите хора ,че стане милионер на гърба на децата ,връщат ги да оправдаят милионите
57
10
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Не ме е страх,защото съм ваксиниран !!!!И не,не е всеки ден ,а само два пъти !Аз не съм толкова глупав да си пожелавам да се разболея щом имам превенция с 85% ефективност. Само един невменяем човек би избрал да се разболее! Страхът ви от ваксината е породен от абсолютна неграмотност,некомпетентност,липса на аналитична способност и илюзии! Науката ви е менте ! Тя започва там,където свършват инстинктите ви!Нямате възможност да направите прехода инстнкт-рационалност!Неуки сте!Комплексирани !