Учениците се връщат в клас при тестване 2 пъти седмично

При осигурена безопасна среда, това може да стане от другата седмица
Обновена: 3 ное 2021 16:49 | 3 ное 2021 16:45, Красимир Ангелов
185
Учениците се връщат в клас при тестване 2 пъти седмично
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със заповед на министъра на здравеопазването са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население.

Децата могат да се върнат в клас при тестване 2 пъти седмично, а учителите без сертификат също ще се тестват, става ясно от заповедта.

Още по темата
Условията изискват осигуряване на безопасна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест, съобщиха от здравното министерство.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки.

Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
6
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
Давам решението веднага! Имаше достатъчно време всички, които искаха да се ваксинират по лично убеждение да го направят. Оттук-нататък всички мерки трябва да отпаднат.
110
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще използват децата да си правят предизборната кампания. Тестовете, които поръчват, ще стигнат само за една седмица. Значи като ги пуснат на 8, таман след 14 като минат изборите ще ги върнат онлайн.
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни лицемери! Ако толкова им пукаше за средното образование досега можеха да са го реформирали - да го дигитализират, да има учебни таблети, компютри за децата, интерактивни дъски, мотивирани и обучени на последните технологии преподаватели, със съвременна учебна програма, която ги учи на нещата, които ще им трябват в живота, без тежки раници, пълни с десетки учебници (за да усвоят едни пари едни издателства), да са им осигурили нормални условия (тоалетни, хигиена и т.н.).
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалността е, че тези мекотели се страхуват, че мерките, които взимат всъщност показват колко неадекватни са били през летните месеци.Страхът им стига до там - идват избори и ако народът излее гнева си на тях, след изборите секват обществените поръчки, подкупите, нагласените еврофондове, спира далаверата, от която живеят.
107
2
 
8
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
Мерките на Радев и сие са лицемерни!
106
2
 
0
 
! Отговори
До 110 преди 2 години
Дай решение ! Кажи кое решение е най-рационално и изгодно !Ако не можеш-обясни защо това решение е лишено от разум ?!
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зарежете евентуалната далавера с тестовете. Ами ако детето зарази родителите си и те постъпят в болница или се случи най-лошото? Кой ще го гледа после? Кацаров? Денков?
104
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм фен на Радев и антураж,но приветствам решението! Не може само да отхвърляме,да критикуваме,да блеем и да защитаваме позицията си така,все едно сме единствена институция в държавата!Живота в общество е компромиси,съвест,отговорност,дисциплина,зачитане на чуждото мнение.Демокрацията не е анархия,свободата не е слободия!Освен права имаме и задължения.В случая да пазим здравето на хората около нас.Който смята,*** не е длъжен-няма място сред народа,да хваща гората или да си правят комуна !!!
103
2
 
3
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
Свръхпопулярен с намаляваща фенска маса с 300 по-малко на ден.
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам всички министри да си правят психиатричен тест всяка седмица с който да доказват, че са в състояние да изпълняват своите задължения.Защото това решение противоречи на всякакъв здрав разум.
101
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие децата на лабораторни мишлета ги обърнахте.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са деца, не са тест събджекти да ми ги тествате и кой ще намаже парите от тези тестове, кой питам?
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес една колежка, която повече от седмица е на домашно лечение с положителен тест се влоши. Едвам дишаше и сатурация та и падна под критично ниво. Живее сама с дете на 11 години. 8 часа я разкарваха с линейката да търсят място в болница, в София всичко е заето. Накрая се намери място в частна болница срещу съответното заплащане. Сега се чудим как да помогнем за детето, кой да го гледа.
98
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спират плановия прием за операции в цялата страна, но връщат всички деца в училище при вчерашната истерия за мъртви и болни? Това е или малоумно или просто на никой не му пука за децата. Важно е да се дадат едни пари за тестове на едни фирми. Та какво казвахте за корупцията!?
97
1
 
6
 
! Отговори
Пфу преди 2 години
Ох, да я закриват тази държава, че ми писна вече!Трябва по-бързо да се мре. 300 на ден са много малко.
96
1
 
16
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Заповедите на министъра, само към жена му.
95
1
 
5
 
! Отговори
Локи преди 2 години
С тоз акъл скоро ще се видим.Поздрави:Ваш вечно верен Локдаун
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата истина е, че тук в България става дума само за интереса на малка група хора който се стремят да присвоят колкото се може повече без да се интересуват за здравето и битието на хората. Във фейса има групи за хора търсещи дарители на кръвна плазма за техни близки, които са в тежко състояние, през няколко минути има нов пост.За съжаление тази зима ще влезне в новата ни история, като КЪРВАВАТА КОЛЕДА на КАЦАРОВ и ДЕНКОВ
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ходят на училище до изборите!
92
10
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Герб направиха далавера с 400хл.ваксини на астра зенека и изтрепаха половината си електорат...тик вата масов убиец!