Денков: Родители, помогнете на учителите, заедно да въведем ред!

Защо учениците няма да се тестват у дома?
7 ное 2021 09:38, Елка Василева
241
Денков: Родители, помогнете на учителите, заедно да въведем ред!
Кадър: bTV

Тази седмица ще бъде трудно, нямам съмнения, но може ли заради това, че не може всички да тръгнат едновременно, да задържим десетки хиляди деца дни поред в къщи? Които могат, ще се организират и ще влязат в училище, които не могат, ще влязат след два дни и продължават онлайн, каза министърът на образованието акад. Николай Денков по bTV.

От следващата седмица предстои децата от 1 до 4 клас да се върнат в клас при тестване два пъти седмично. То ще се извършва от учители и родители в училищна среда. Образователният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на директора на училище Диян Стаматов.

„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, каза министър Денков.

Още по темата

На въпрос на Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

„С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите, решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира Денков.

„Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тества. Как ще се справим с колегите, които не искат да участват в тестването“, попита Стаматов.

По думите на Денков и това ще бъде разписано в заповедта. „Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда“, каза Денков.

Директорът Стаматов се съгласи, че ситуацията с положителен тест на ученик вече е проиграна. „Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде, следва посещение при личния лекар, PCR тест и ако е положителен, ученикът и целият клас минават в карантина“, каза Стаматов.

Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин, ще бъдат положителните тестове.

От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

Диян Стаматов каза, че това ще бъде изключително тежко за учителите. „Обществото очаква от нас да извършим една нова задача. Повечето колеги ще положат усилия, но наистина – нека не очакваме свръхчудеса“, каза той.

На въпрос, ако в една паралелка половината деца идват на училище, другите как се обучават, Денков отговори: Няма възможност един учител да даде на 100% качествен процес и присъствено, и онлайн. Там, където има възможност, ще има синхронно обучение, там, където не могат, може отделно да има занятия с тях, но по-кратки.

Апелът ми към родителите, които искат дистанционно да се обучават децата им, е моля ви, съобразявайте се с възможностите на учителите, каза Стаматов.

Подкрепям апела, родители, бъдете търпеливи, помогнете на учителите, защото те сами няма да могат да се справят, но заедно можем да въведем ред и оттам нататък процедурата да върви, каза Денков.

Половината тестове вече са в учителската мрежа, днес ще бъдат изпратени тестовете за София, другите ги очакваме утре, във вторник до обяд трябва да бъдат по училищата, вторник следобед ще пуснем заповед за всички екипи, които на базата на избралите родители ще вкарат в сряда децата, да бъдат обучени, така че в сряда да започнат и родителите, и учителите с тях подготвени. Ако продължаваме да отлагаме, губят децата, каза Денков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
5
 
! Отговори
БНА преди 2 години
От майките ни взимаха и във сандъци ни връщаха във служба на БКП
119
26
 
4
 
! Отговори
Изпатил преди 2 години
Аз едно време отидох болен на училище. Бях с грип. И нашите ме пратиха, въпреки че едва гледах. Още първия час, другарката ми спука бузите от бой. И ме изрита с шамари вкъщи. Нашите после повторно ми хвърлиха няколко китеци, и оздравях! Така процедираха! Та нека да има малко шамари, за да се осъзнаят - трябва да ги тестват, за да не унищожат учителите си!
118
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен до Непознат преди 2 години
Ти нали живееш в Австрия! Отказала си се от тук и от нашата у-щна система! Нямаш право на мнение! Или просто си го запази за себе си!Какво те интересува какво става тук?? Ти си се отказала от тук, направила си си избора, нали при тебе всичко е ок. Хайде остави на мира българското у-ще и бълг.учители! То най- лесно да се изнесеш на подреденото, вместо да останеш тук и да се бориш!! Брей, големи спецове се извъдихте!
117
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирайте децата от всекидневно посещение на превърнатите в експериментални лаборатории училища и там,който иска,когато иска да си бърка в дупките в изпълнение на заповед и да уплътнява работното си време!
116
2
 
23
 
! Отговори
No chance! преди 2 години
Официално образователната система в България е закрита от министъра. Всеки да намери начин да образова децата си. Не ги оставяйте на произвола на тези деебиилии
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
официален институт паул ерлих в германистан изследва ваксини и медикаменти е регистрирал от 27.12.2020 до 31.5.2021,873 смъртни случея след ковид ваксинация от всички видове ковид ваксини без случайте на на трайно увредени.В швеицария 150 починали в русия 4 от спутник наи вероятно има още.и още колко има в марионетъчните държави като българия,ромъния,франция англия,испания,холандия..........където се укриват случайте.
114
5
 
15
 
! Отговори
Зайо Байо, преди 2 години
Пробутат ли ви тези хартийки за информиран съгласие, директно пишете вътре ОТКАЗ от тестване и вземане на днк.
113
3
 
13
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Училищата в този мащаб са идеални не да учене, а за източване на пари. Старият модел диплома от държавно училище и подготовка с частни уроци продължава. Затова не се пренасочват средствата към частна практика на учителите. Така и учениците ще могат да си изберат учители, които целогодишно да ги подготвят и учителите ще си изберат ученици, с които да работят.
112
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най вече удрят по психиката на децата да мислят постоянно дали са болни или не.
111
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще търпиме комунисти да ни управляват,затова сме последни.
110
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря непознатата от Австрия! Току що сама отговори защо ние българите родители отказваве тестване. 1. Защото е безплатно САМО за 2 седмици, което след това го прави реално задължение за ваксиниране, ако искаме децата в училище. 2. Защото ако се вярваше че тестовете са адекватни щяха да ги включат в общата бройка. Те отказват, защото ще се разбере че децата не са болни и заболеваемостта ще падне до 1%. А това значи край на пандемията и цирка с нея.
109
2
 
6
 
! Отговори
от трън та на глог преди 2 години
От БКП-ДС на Герб-СДС. Сините внуци на червените бок....и
108
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо да не пускаме децата си на училище само с декларация че не са болни? Щом гражданство може да се откаже с една декларация, какъв е проблема?
107
4
 
8
 
! Отговори
образованието преди 2 години
То служи само на властта но не и на народа! Историята ни се пише само от БКП-ДС
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма угодия.Защо да се тестват и защо да не се тестват.
105
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направиха луди и деца, и родители, и учители.
104
5
 
5
 
! Отговори
Непозната преди 2 години
До Анонимен 107Тестовете в Австрия са безплатни за всички. И бързите, и PCR. И да, включват се в общата бройка на тествани и заболели.
103
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете децата на мира бе. Не ги закачайте. С тях се разпореждат родителите им. Те знаят най - добре какво да правят.
102
12
 
4
 
! Отговори
Бивш Комсомол преди 2 години
Едно време в Комсомола си беше хубаво. Тия ученици, които бяхме членове там, бяхме привилегировани, учителите не те изпитваха, не те биеха, пък я пуснеш донос до ЦК на БКП срещу някой отвращаващ те учител и тъй. Живот си живеехме!
101
3
 
19
 
! Отговори
Майко мила! преди 2 години
Е, друго си е да дойде някой от Софийския Университет и да измисли какво да прави с дечицата по време на пик на пандемия. Софийския Университет, люлка на знанието!