Денков: Родители, помогнете на учителите, заедно да въведем ред!

Защо учениците няма да се тестват у дома?
7 ное 2021 09:38, Елка Василева
241
Денков: Родители, помогнете на учителите, заедно да въведем ред!
Кадър: bTV

Тази седмица ще бъде трудно, нямам съмнения, но може ли заради това, че не може всички да тръгнат едновременно, да задържим десетки хиляди деца дни поред в къщи? Които могат, ще се организират и ще влязат в училище, които не могат, ще влязат след два дни и продължават онлайн, каза министърът на образованието акад. Николай Денков по bTV.

От следващата седмица предстои децата от 1 до 4 клас да се върнат в клас при тестване два пъти седмично. То ще се извършва от учители и родители в училищна среда. Образователният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на директора на училище Диян Стаматов.

„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, каза министър Денков.

Още по темата

На въпрос на Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

„С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите, решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира Денков.

„Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тества. Как ще се справим с колегите, които не искат да участват в тестването“, попита Стаматов.

По думите на Денков и това ще бъде разписано в заповедта. „Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда“, каза Денков.

Директорът Стаматов се съгласи, че ситуацията с положителен тест на ученик вече е проиграна. „Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде, следва посещение при личния лекар, PCR тест и ако е положителен, ученикът и целият клас минават в карантина“, каза Стаматов.

Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин, ще бъдат положителните тестове.

От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

Диян Стаматов каза, че това ще бъде изключително тежко за учителите. „Обществото очаква от нас да извършим една нова задача. Повечето колеги ще положат усилия, но наистина – нека не очакваме свръхчудеса“, каза той.

На въпрос, ако в една паралелка половината деца идват на училище, другите как се обучават, Денков отговори: Няма възможност един учител да даде на 100% качествен процес и присъствено, и онлайн. Там, където има възможност, ще има синхронно обучение, там, където не могат, може отделно да има занятия с тях, но по-кратки.

Апелът ми към родителите, които искат дистанционно да се обучават децата им, е моля ви, съобразявайте се с възможностите на учителите, каза Стаматов.

Подкрепям апела, родители, бъдете търпеливи, помогнете на учителите, защото те сами няма да могат да се справят, но заедно можем да въведем ред и оттам нататък процедурата да върви, каза Денков.

Половината тестове вече са в учителската мрежа, днес ще бъдат изпратени тестовете за София, другите ги очакваме утре, във вторник до обяд трябва да бъдат по училищата, вторник следобед ще пуснем заповед за всички екипи, които на базата на избралите родители ще вкарат в сряда децата, да бъдат обучени, така че в сряда да започнат и родителите, и учителите с тях подготвени. Ако продължаваме да отлагаме, губят децата, каза Денков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деянчето Стаматка - винаги активен ,като трябва да се докаже ред някоя власт ,що не си сложи една престилка , цветът няма значение и без това си е х..ам..ел..е..он..че , и да тества на воля ,без това седи в кабинета си като повечето директори и симулира дейност да остави учителите и родителите да си гледат - едните преподаването , другите семейството ,че и там нещата са сложни , а не да им се вменяват хиляди длъжности
139
3
 
17
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Денков ги остави директорите сами да вземат решения за овладяването на епидемията от 15 септември до 25 октомври, а директорите нищо не правиха и чакаха заповед от министъра. Някой очаква ли, сега да не я изпълняват?
138
2
 
13
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
До 146,Как ще стане този локдаун? Тогава ваксинираните ще ореват света, че сега пък те са дискриминирани понеже те има сложена игла... :)
137
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестването на децата в училище както и ваксинацията на хората се използва за политически цели.Щом едната страна го предлага ,другата страна е против .Или уж не е против но трябвало по друг начин да се направи.
136
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са ви фалшиви мерките, дете на двама ваксинирани родители трябва да ходи на училище, за останалите тестове за тяхна сметка в лаборатория по избор. Личи си колко разбирате как трябва да се управлява една пандемия и как се мазните за изборите на хората като им бършете дупетата, фигурантски ***!
135
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София пламти. На загрижени ли се правят. Да си бяха спазвали плана от лятото Между 250 до 500/100000 ротационен Над 500/100000 всички онлайн. Да бяха подходили с мисъл на 15.09. Сега и да се изказват работата изтървана отвсякъде. Пълни некадърници са всички и МЗ, и МОН , и РЗИ, и СГО. Безхаберници. Само устите им големи.
134
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото възможно сега, ако искаме ужасът по болниците да спре, е локдаун. Затваряне на заведения, спортни зали, кина и училища и дистанционна работа. Ситуацията е докарана дотам, че само рязко ограничаване на контактите сега може да доведе до облекчаване на натиска върху болниците и намаляване на и без това рекордната смъртност след няколко седмици.
133
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От другата седмица предлагам излъчване на живо по всички национални телевизии *** пъти седмично, Понеделник и Четвъртък целият министерски съвет плюят в контейнерчета, а Денков ги събира за обработка на резултатите.
132
2
 
24
 
! Отговори
ЖороПърви преди 2 години
Аха, разбрах другарю академик! Веднъж допълнително тестване, втори път двойна работа!ВЕЧНА СЛАВА НА ДРУГАРИТЕ ДЕНКОВ И КАЦАРОВ!
131
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През соца имаше различни по характер даскали. Някои бяха много мили, други пък раздаваха всеки час пердаци. Лично моите учители бяха много мили с огромен интелектуален капацитет. Е имаше един другар, който от време на време ти навиваше ухото като бургия, ама му свикнахме.
130
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като ходя в лабораторията за тест понеже пътувам често и ни го изискват от работата лаборанта е облечен, като космонавт, освен това чистотата е на 100% дезинфекция, влизаме по един и т.н. Не виждам как си го представят това тестване по училищата и то от учителки. За хигиената да не говорим, една жена на преклонна възраст забърсва с един моп и кофа вода цял етаж тип казарма.Та големо учене ще падне, направо ще са готови за микробиология да ги приемат без изпит децата.
129
4
 
2
 
! Отговори
До Изпатил преди 2 години
Всички видяхме, че си си изпатил от наркотиците. Те на никого не прощават.
128
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, прекъснати са всякакви връзки в мозъците ви, това е прекъснатото в цялата работа.
127
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По инструкция от производителят са необходими 15-20 минути след като капка от слюнката е капната върху плочката за тестване. Времето за пробонабиране преди това не е уточнено. Време за дезинфекция и проветрение също неуточнено. Време за тестване на 25-30 деца неизвестно, в училище са средно 4-5 паралелки от всеки клас. Как няма да се смесват класовете, докато се дезинфекцира и проветрява отново е неизвестно. Ще остане ли време за учене? След това се прибират с безопасният градски транспорт
126
21
 
1
 
! Отговори
пионерски лагери преди 2 години
Първата работа на учителите им беше да ни обискират багажа и обсебат парите.За оправдание нарочваха и избираха някое невинно дете за назиданиеПо домовете ходеха и ако нещо им хареса го извземаха уж за нуждите на училището...
125
2
 
15
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Айде и този взе да се моли. О.раха цялата кампания, а сега помагайте. Няма, нямаааа, оправяйте се сами некадърници.
124
4
 
13
 
! Отговори
Добре са го преди 2 години
Измислили Сатанистите, училищата, центровете на просветление и детски игри се превърнаха в огнища на наркотици, алкохол, цигари. Сега в концлагери по ваксинация и карантиниране, който има 2 грама мозък, знае какво предстои.
123
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина винаги е най умния.Затова е и най бедния .
122
4
 
5
 
! Отговори
аналогичен случай преди 2 години
До Изпатил За да не пропусна програмата баща ми с бой и температура ме изпрати в клас
121
3
 
18
 
! Отговори
987 преди 2 години
Поредната мярка , която е ясно че няма да работи, още преди да е стартирала! Само политически PR и нищо адекватно и работещо!