Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"

Подобна мярка няма никъде по света, обяви той
10 ное 2021 14:38, Нели Христова
193
Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат". Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

"Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене", допълни Петрунов.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пенсионер да си яде пенсията и да мълчи.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е ама е притеснително, ако го върнат с 4-та бустерна или 5-та, 6-та, незнам какво ще правим хаха, златена, набодена, другите хаховелници дето пишат тук, а и оня от днес в рейса с скиорските очила маска и ръкавици ще си помислят че и те ще се слеят с умните вярващите в медицуната и в прогреса и ще дочакат да ни обяснът колко сме грешни, ама не в природата оцеляват само тия дето се размножават а тях никой не ги е пойскал от години. Природата не се нуждае от *** дори и да са Българи.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом толкова време нито дума нито вест май е ясно ама това мълчание ме притеснява повече от гледна точка на това да не се окаже че го чакат да възкръсне и да ни го натресът пак.
154
1
 
3
 
! Отговори
Лудия Шапкар преди 2 години
Щом Кунка толкова време не опроверга, 95% е съмнително.
153
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-некадърното изказване някога правено. Или имаш или НЯМАШ имунитет. Ако ще се издава сертификат единствения начин е да се прави научно срещу тест за антитела. Има хора изкарали КОВИД без антитела, има хора с ваксина без антитела. Тези хора нямат изграден имунитет. Има хора карали безсимптомно с антитела тези хора имат имунитет. Ако си учил математика не означава, че знаеш математиката дето си учил. Правим ти тест за да те проверим. И с имунитета е същото! Тестваме те за да сме сигурни!
152
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев бил починал след трета бустерна доза от белодробен инфаркт? Това вярно ли е??? Моля някой от ВМА да потвърди или да отрече новината.
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да бъде. Трябва нещо ПЪРВО да бъде прието на всякъде за да можем да го приемем тук? Трябва да сме последни ли? Ми че що тогава сме в демокрация? Айде обратно да си върнем царската система, щото има няколко останали монархии. Дайте да вземем да станем обратно езичници щото не всички са християни. Не всички ползват метричната система айде обратно на педи, лакти, аршини, човешки бой итн. Леле колко смотано изказване. Или имаш имунитет или не, какво значение е от какво е?
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат"----------Ами обикновено всичко тръгва от едно място и плъзва по света. Искаш да се наредим последни на опашката ли, другарю академик?
149
0
 
4
 
! Отговори
До 155 преди 2 години
Бихте ли споделили тогава каква е реалната цена на пътеката и лекарствата?Интересно ми е как определят кои са излекувани и как са ги лекували,като все още няма утвърдени лекарства срещу "страшния вирус"???За един приятел питам...
148
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Гнyсен, ненаял се червeй, взимай си пенсията и се махай! Решила дъртата мacтия да се наведе на сатаните-фармации в последните си дни да се отърка, та да изкара някой лев! Цял читав свят знае, че който е преболедувал Ковид има истински имунитет и не боледува отново - това го твърдят и д-р Петър Атанасов от Пирогов, и доц. Мангъров и още куп светила! Това, че Ани Салич, ВИктор Николяев и още куп платени медийни глави, както и кандидати за такива, като този. твърдят обратното, не променя фактите!
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те тоя баш е феодален старец!
146
0
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Другарю академик гледайте повече време да си вземате пенсията не се ангажирайте с такива изказвания.
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пъф деди
144
0
 
5
 
! Отговори
хахахахха преди 2 години
Хахахах цензурираха ми ко му ня га като *** дума....хахах. Уникални сте!
143
0
 
6
 
! Отговори
хахахахахах преди 2 години
хахахаха никъде....САМО В Австрия,Швейцария,деде!училии сме чужди езици- пише го на официалните им сайтове и министерства.Знанието,образованието дава свобода,деде затова го затриват целенасочено от години.Дъртата *** освен руски други езици дали владее?
142
0
 
3
 
! Отговори
DD преди 2 години
До този сигурния...айде да не си толова сигурен..Да не останеш изненадан ,че доста хора ще са събрали таъв ресурс ,че да си платят лечението на чумата.*** тия дето са хрантутниците и тъносметкаджиите о ше правят.Ми любимците на либерастите, мигранти..нали ги лекуват с мойте пари бе бунак. Който не е мързелив и е работил е събрал много. С мойте пари досега кой се лекува умньо,,,
141
1
 
5
 
! Отговори
А кай преди 2 години
Брех мари божкеле антителата не било ясно и не било сигурно ама за ваксата всичко ясно и сигурно.Като помисля че тия професори и академици ще взимат пенсии по 100 години - ковита добре го измислиха да ги разчисти малко. Аз признаем само левзеята на проф Янкулов
140
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже никой не е питал скоро. Къде е Кунчев?
139
1
 
8
 
! Отговори
академика преди 2 години
е на 86г., алерголог по специалност, отдавна е извън здравната система. Кому е нужно мнението му?
138
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 152,Аз пък съм сигурен, че ако ви накарат да плащате за лечението си, друга песен ще пеете. Само проучете колко струват лекарствата и после коментирайте цената на клиничната пътека. За съжаление нашата система е солидарна, а не като в Щатите.