Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 234 На вас и Люк Монтание не ви допада, та трудно може да ви се угоди :) Дайте Вие линк към авторитетно научно издание, което доказва тезите Ви!
223
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 230 "Значи ти приемаш за "доказателства" приказки от вида ЕЖК?" Искаш да кажеш, че сам осъзнаваш, че цялата ви дейност тук е за боооклука? :)))) Приема се.
222
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 231 "Направо го закопахте :)" Той сам се закопа, а с това изказване се закопахте и себе си, защото е очевидно, че не знаете нищо за цитирания "източник" (камо ли да сте чели нещо там). Така е, неграмотността храни неграмотност.
221
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
mdpi Всеки, който не знае нищо за тази платформа може да се запознае с нейната достоверност и история.
220
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 226 mpdi :))))) Яснооооо.
219
1
 
8
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Тази очилата другарка, вярвам е омръзнала и на вас, на всички ни, да я виждаме и да я слушаме непрекъснато, Да ни "информира", да ни "поучава". Бихме се чувствали далеч по-добре, когато останем насаме със себе си. Моля, освободете ни и не само от нея, а и от всички големи дрънкалници, които в това трудно време ни създават по-големи проблеми и тревоги, отколкото самата пандемия.
218
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 226 Направо го закопахте :)
217
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 224 "Доказателствата са собствените ви самопризнания тук" Ясно. Значи ти приемаш за "доказателства" приказки от вида ЕЖК? И после имаш претенции, че правиш достоверни изводи?.. Много лошо говори това за теб! И все пак не отговори на въпроса за какво са им на пенсионери фалшиви сертификати?
216
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 227 И къде написах, че се впечатлявам от лайкове? Писах, че имате минуси, т.е. никой не харесва коментарите Ви, а Вие се имате за много ценно мнение - истина от последна инстанция. Това прилича на психично отклонение :)
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 224 Не знам кой с какво се е хвалил, ама тук е анонимен форум и всеки си пише, каквото си иска. Ако се похваля, че пътувам регулярно до Сатурн, ще го приемете ли за доказано :)
214
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 223 Вие го обърнахте на изповедалня. Тук никой не се интересува от това какво не ви впечатлява. Само разбрахме че се впечатлявате от лайкове. За последен път: бЕгай да събираш лайкове, като всички истински сошъл медиа уориърс.
213
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой усърден ваксър поиска линк към шведското изследване за спайк протеина в клетъчното ядро. Заповядайте, да си четете https://mdpi/1999-4915/13/10/2056
212
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 222 Говоря, че трябва да доказвате твърденията си. Както го изисквате от нас :)
211
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 221 Доказателствата са собствените ви самопризнания тук, че си купувате сертификати и не само за вас, но и за роднините ви. Другите доказателства са разследванията на МВР и скорошните осъдителни присъди на тарикатчета за тази им дейност. Колко са точно ще стане ясно в процеса на разследване и доказателствената част. :)
210
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 220 Аз лично и от обидите на ваксатроловете не се впечатлявам, но нарцисизмът Ви е смешен, наистина :)
209
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 219 Дай ми данните за тези 1000 васкинирани и 1000 неваксинирани и ще стане ясно. Вие имате някакви специфични критерии, дайте да видим за какво говорите!
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 218 Вие твърдите, че има фалшиви сертификати. Аз само Ви напомням, че това първо трябва да се докаже. Още повече, че Вие твърдите, че има починали с фалшиви сертификати. Как го доказвате?
207
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 Щото аз не се впечатлявам от лайкове, а вие явно се. БЕгайте там, където хората по цял ден за това висят. :)
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 Това е жонглиране с числа. Кажете при 1000 ваксинирани и 1000 неваксинирани в едно и също здравословно състояние, преди заразяването, какви са съответните смъртности!
205
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 213 Когато ми покажеш регистъра на тия с фалшифицираните сертификати, ще ти "покажа" какъв процент от починалите 70 годишни са. :) Казваш, че такъв няма? Тогава защо ми задаваш въпроси, които нямат смисъл?