България разполага с 3000 дози от лекарството с антитела срещу COVID-19

Проф. Сербезова: Има две категории лекарства - безплатни и частично заплатени
18 ное 2021 16:35,
17
България разполага с 3000 дози от лекарството с антитела срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

В България са пристигнали 3000 дози от лекарството с моноклонални антитела, което се използва за средни до тежки случаи на COVID-19, съобщи в ефира на NOVA NEWS проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

"То се прилага венозно в болнични условия и пречи на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела. Има данни, че със 70-80% намаляват вероятността при усложнения, ако се приложат до 7-ия ден", коментира Сербезова.

По думите й таблетките за лечение на COVID-19 на "Мерк" намаляват с около 50% вероятността от усложнения. То е за петдневно домашно лечение и ще бъде налично догодина.

Още по темата
"Има глоби до 10 000 лв. за неподадена или невярно подадена информация за наличност на лекарства. Тази информация трябва да се подава ежедневно от аптеките", поясни тя.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз обясни, че се анализира дали има по-малко от 65% от необходимото месечно потребление на базата на количествата за 6 месеца назад. "Системата автоматично генерира списък. За 277 лекарства съществува вероятност от недостиг", обясни Сербезова.

По думите й причините може както са да проблеми в производството, така и износът в чужбина.

"Поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само за COVID-19. Трябваше да има възможност за генерично предписване или заместване на лекарства, да не се връща пациента. Както и по-рано да има забрана за износ за лекарствата, за които има недостиг", сподели тя.

Според нея при безплатните лекарства има две категории - напълно безплатни и частично заплатени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
радикал преди 2 години
За неваксинираните да се плаща лекарството или да не им го инжектират нали и без това много ги е страх някой на не ги набоде.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лекарството се използва и профилактично, както и още в началото при безсимптомно заболяване, като именно тогава е най-ефективно. поне така пише в сайта на регенерон.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3000 много бря ,вероятно за депутати и министри с цел да не се ваксинират
10
0
 
2
 
! Отговори
Не преди 2 години
До отговор на 9Чакат дълго, защото им се казва да си стоят вкъщи. Джипито лекува по телефона или просто не отговаря на телефона. И така, докато се влошава и следва "много късно идваш".
9
1
 
3
 
! Отговори
отговор на 9 преди 2 години
Умират защото при някои или протича много бързо,или чакат много.За последните две дежурства докарах в болница двама пациенти със задух от 5 дни,единият беше в безсъзнание! Дори пневмониите им да не са причинени от коронавирус,пак не биха оцелели.Някои хора много късно постъпват в болница.Подлъгват се хората,че познават други при които протича леко.И чакат до последно.Това е фатална грешка!
8
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Като имате лекарство, ЗАЩО УМИРАТ ХОРА? Или се пази за наши хора от политическата хунта? Платено разбира се с парите на народа (както винаги).
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойте далеч от лекарството на Мерк защото е мутагген. Това лекарство е било разработвано отдавна но не е получило финансиране навремето защото е считано за опасно.
6
11
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Доживяхме да се дават милиони за лекарство срещу болест, чието съществуване не е доказано даже.
5
2
 
3
 
! Отговори
да видим преди 2 години
редови гражданин ще се добере ли до тия лекарства
4
4
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Онзи ден един с естествен от миналата година го кара пак сега и познай къде се намира...
3
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МНОГО МНОГО МНОГО КЪСНО! РАДЕВ Е НА ВЛАСТ СЪС СЛУЖЕБНОТО СИ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА! НО ПРЕДПОЧЕТЕ ДА КУПИ ИЗБОРИТЕ С ПО 120 ЛЕВА ОТКОЛКОТО ДА ГО ПОРЪЧА! НЯМА ПО-ЖАЛКИ И СЛАБО УМНИ ОТ ЕЛЕКТОРАТА НА РАДЕВ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА! И ТОВА СА ИЗОБЩО РЕАЛНИТЕ ГЛАСУВАЛИ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ГЛАСОВЕ ЗА ТЯХ ИДВАТ ОТКРАДНАТИ ОТ ДРУГИТЕ ПАРТИИ С МАШИНИТЕ!
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мам естествен имунитет заврете си и гмо ваксините и калпавите лекарства на топло.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе на кой му дреме за тия ваксини и измамата ковит.