Европа научи тежък урок - само ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Хората трябва да се придържат и към мерките
Обновена: 21 ное 2021 16:25 | 21 ное 2021 16:20, Нели Христова
340
Европа научи тежък урок - само ваксините не са достатъчни да спрат пандемията
Снимка: БГНЕС

В началото на 2021 година разпространението на ваксините срещу COVID-19 започна да набира скорост, а много от лидерите в Западна Европа ги рекламираха като непосредствения път за излизане от пандемията.

Пресконференциите придобиха почти празничен тон, когато президенти, министър-председатели и канцлери обявяваха оптимистичните си планове за премахване на мерките за ограничяване на разпространението на коронавируса, приветствайки степента на усвояване на ваксините в страната си и говорейки колоритно за връщане към нормалността.

Но докато поредната поразена от COVID зима обхваща Европа, много от тези страни сега обръщат курса.

Ирландия въведе вечерен час за заведенията по-рано тази седмица, тъй като отбелязва голям скок на случаите, въпреки че има един от най-добрите нива на ваксинация в Европа. В Португалия, където 87% от общото население е имунизирано, правителството обмисля нови мерки, тъй като инфекциите се увеличават.

Междувременно Великобритания преживя продължителна и упорита вълна от инфекции, въпреки че нейният министър-председател Борис Джонсън често изразяваше гордостта си за ранната преднина на страната в прилагането на ваксините. А в Холандия влязоха в сила нови ограничения, които предизвикаха протести, преминали в насили.

Всичко това се случва въпреки, че един основен факт остава верен - ваксините работят и работят добре.

Някои може да се чудят как и двете неща могат да бъдат верни. Но както Западна Европа откри - дори относително високата степен на ваксинация не е достатъчна сама, за да спре разпространението на COVID-19 – а предупредителните знаци от Германия и Австрия, където инфекциите се покачиха до небето през последните седмици, показват опасностите от самодоволството. Австрия ще влезе в пълен национален локдаун в понеделник, само дни след като наложи блокиране само за неваксинираните хора.

"Ваксината продължава да осигурява много добра защита - имунитетът срещу тежки заболявания и смърт е много добре поддържан", казва Чарлз Бангам, професор по имунология и съдиректор на Института по инфекции в Имперския колеж в Лондон, пред CNN. "Но ние знаем, че вариантът "Делта" е много по-заразен. В същото време има промени в обществото и поведението и в много страни някои от предпазните мерки не се спазват толкова стриктно."

Казано по-просто, когато става въпрос за спиране на предаването на вируса, дори много добрата ваксинация не винаги е достатъчно добра.

"Ваксините помагат", казва Ралф Райнтес, професор по епидемиология и наблюдение на общественото здраве в Хамбургския университет за приложни науки в Германия. "Те са един камък в процеса на спиране на вируса. Но той не е достатъчно силен сам."

Какво се счита за "силно ваксинирана" страна?

Ирландия има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа – 89,1% от хората на възраст над 12 години и три четвърти от всички хора са имунизирани. Но наскоро тя наложи вечерен час за барове, ресторанти и нощни клубове, тъй като се бори с ръст на случаите и хоспитализациите.

И това не трябва да е изненадващо, казват експертите - защото дори малък процент от неваксинирани хора могат да предизвикат увеличение в заболеваемостта. При населението на Ирландия от 5 милиона, около един милион все още не са защитени.

"Това, което имаме сега, е епидемия от неваксинирани хора – около 10% от нашето население над 12 години е неваксинирано и наблюдаваме епидемия сред тези хора, предвидимо", обяснява Сам Макконки, ръководител на Международното здравеопазване и тропическа медицина отдел в Университета по медицина и здравни науки RCSI в Дъблин.

Макконки отбеляза, че повечето деца са неваксинирани, че възрастните и уязвими хора със съпътстващи заболявания все още могат да страдат от пробивни инфекции, а безсимптомните здрави хора се заразяват и предават вируса.

"Комбинацията от тези четири или пет неща означава, че нашите болници се пълнят все повече", добавя той.

Лидерите в цяла Европа са все по-разочаровани от процентите на неваксинирани хора в техните общества. В драматична стъпка в петък Австрия обяви, че ще направи имунизацията задължителна за всички от февруари - този ход предизвика протест, като близо 10 000 души се събраха във Виена в събота.

От понеделник в съседна Чехия, която има едно от най-лошите нива на ваксинация в ЕС, ще е необходим "зелен сертификат, за да влезете в различни места за гостоприемство, след като страната регистрира най-високия си брой нови случаи досега в петък.

Но раздразнението нараства и в по-добре ваксинираните нации. В сряда вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар каза пред CNN, че незащитените хора "причиняват много проблеми" - и че Ирландия "няма да налага ограниченията, които трябва да наложи сега", ако всички бяха ваксинирани.

Разликата между нивата на ваксинация от 70% и 80% е огромна, казват експертите, тъй като всеки процент допълнително изолира вируса и облекчава натиска върху болниците. Но Макконки казва, че предвид преносимостта на варианта "Делта", никоя страна не може наистина да се смята за "силно ваксинирана". По думите му докато не се ваксинират поне 95% от общото си население, неваксинираните хора все още ще предизвикат предаването.

И така - докато ваксините са може би най-важният инструмент в борбата с вируса, не може да се очаква от тях да се спрат предаването сами.

"Новите вирусни варианти са по същество по-инфекциозни от старите щамове", обяснява Макконки. "Ваксините продължават да намаляват драстично вероятността от сериозно заболяване и смърт и следователно те промениха групата хора, които се нуждаят от лечение в отделенията за интензивно лечение. Сега в болниците са предимно неваксинирани млади хора или много възрастни хора."

Според Варадкар около 50% от хората в интензивното отделение в Ирландия в момента са неваксинирани.
Но всяка струйка от нови приеми може да натовари здравната служба на страната. От 294 легла за интензивно лечение в Ирландия, 118 са заети от пациенти с COVID-19 и само 17 остават на разположение, според ежедневната актуализация на ирландското правителство в четвъртък.

"Значна част от здравния персонал напусна работа след първите две вълни. Те изпитват чувство на умора и изтощение, което не са изпитвали преди", казва Макконки, обобщавайки морала на екипа на своята болница, докато се бори с нова вълна от случаи."Просто бихме искали това нещо да приключи."

Отслабващият имунитет излиза на преден план

Първоначалното внедряване на ваксини в Европа се ускори бързо в първите месеци на 2021 г., но сега нациите се съобразяват с постепенно намаляващия имунитет на тези дози.

Две проучвания в реалния свят, публикувани миналия месец, потвърдиха, че имунната защита, предлагана от двете дози на ваксината на "Пфайзер", започва да намалява след около два месеца, въпреки че защитата срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт остава силна. Проучванията показват сходни резултати за ваксините на "АстраЗенека" и "Модерна", които също се използват в Европа.

"Имунната реакция на хората, които са ваксинирани, намалява през определен период от време... и тъй като кампанията за ваксинация започна в Германия в началото на тази година, сега виждаме някои възрастови групи и някои хора, които губят имунитета си срещу COVID -19 бързо", казва Тобиас Курт, професор по обществено здраве и епидемиология и директор на Института по обществено здраве в университетската болница Шарите в Берлин.

"Това вероятно е една от причините, поради които броят на ваксинираните хора, които се нуждаят от хоспитализация, бавно се увеличава в момента - особено при по-възрастното население, което бе ваксинирано първо", добавя Рейнджес.

Експертите подчертават, че защитата срещу сериозни заболявания и смъртни случаи остава силна при хората с две дози, които все още не са получили трета.

"Добрата новина е, че както антителата, така и Т-клетките, създадени от ваксинацията, изглеждат доста добре поддържани в продължение на месеци. Има лек спад в концентрацията им, но е много малък", казва Бангам. "Този имунитет продължава да осигурява много добра защита – имунитетът срещу тежки заболявания и смърт се поддържа много добре. По-вероятно е да получите симптоми, но все още сте доста добре защитени срещу тежко заболяване.“

"Проблемът е, че ако получите симптоми, е по-вероятно да ги предадете. Така че предаването не е толкова добре контролирано", допълва той.

И с течение на времето това повишава процента на инфекции в страната и може да повлияе на капацитета на болниците.

"Със сигурност е имало намаляваща защита от инфекция и способността за предаването й. Но за щастие има по-малко намаляваща защита от тежко заболяване", отбеляза Макконки.

Едно проучване от Израел обхваща 4800 здравни работници и показва, че нивата на антителата намаляват бързо след две дози от ваксина срещу COVID, "особено сред мъже, сред хора на възраст над 65 години и сред хора с имуносупресия". Второ проучване от Катар показа, че защитата от ваксината на "Пфайзер" достига своя връх през първия месец след ваксинацията и след това започва да намалява.

Тези констатации добавят неотложност към въвеждането в Европа на допълнителни дози.

"Със сигурност е притеснително. Ние ваксинирахме много бързо в началото, а след това темпото се забави много. Така че сега отслабването вероятно се случва по-бързо, отколкото се прилагат третите дози", казва Рейнджес.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, каза тази седмица пред CNN, че последните данни от Израел показват, че сред хората на възраст над 60 години, тези, които са получили бустер, са по-малко склонни да се разболеят тежко, отколкото ваксинираните хора, които не са получири трета доца. Процентът на тежко заболяване остава най-висок сред тези, които не са били ваксинирани.

Бавен подход

Колкото и впечатляващо да изглежда нивото на ваксиниране в дадена страна, експертите настояват, че не може да се очаква само ваксините да спрат епидемията в дадена страна.

"Ваксината контролира смъртните случаи – но това, което виждаме, е вирус, който се е утвърдил като ендемичен и в някои страни е постигнал по-голям напредък от други, защото е имало по-малко строг контрол", казва Дейвид Хейман, бивш изпълнителен директор. директор на клъстера по заразни болести на Световната здравна организация и професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Ограниченията се различават в различните страни и придържането към тях може да се различава значително. А това означава, че дори добре ваксинирани нации като Ирландия могат да претърпят сериозни скокове.

"Ние сме много добри в общуването в Ирландия", казва Макконки. "Трябва да признаем, че нашето общуване е културно специфично и различно от другите страни... В Испания и Португалия се храните навън в 10 часа през нощта – в Ирландия се тъпчем в претъпкани ресторанти."

Испания и Португалия, с нива на ваксиниране съответно от 80% и 87% от общото население, са наблюдавали усвояване, подобно на това в Ирландия, и също така смекчили правилата за социално сиктанциране през последните месеци. И досега те успяха да избегнат най-лошото от настоящата вълна - експертите посочват очевидния успех на техните мерки за смекчаване.

"Испанците са особено внимателни по отношение на ограничителните мерки, най-вече общото използване на маски за лице и социалнот дистанциране", казва Ана Гарсия, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Университета на Валенсия.

"Използването на маски е задължително само на закрито и това обикновено се постига, но също така можете да видите много хора, които все още използват маски на открито", допълва тя.

Въпреки постигането на високи нива на ваксинация, Иберийският полуостров се движи бавно и предпазливо към нормалността - освен на закрити обществени места, маските все още са задължителни в обществения транспорт в Испания. В Португалия маските също остават задължителни в обществения транспорт, а премиерът Антонио Коста предупреди във вторник, че ограниченията могат да се върнат на фона на ново увеличение на случаите.

А някои експерти посочват тези две страни за пример как дори добре ваксинираните нации трябва да подходят към вируса.

"Според мен разликата в обхвата на ваксинацията в различните страни прави голямата разлика в нивата на заболеваемостта", казва Гарсия. "Но това не е единственото обяснение... ваксините сами по себе си не могат да се справят напълно с вируса."

"Умора от корона"

Независимо от това, важността на спазването на мерките за ограничаване на COVID-19 се усеща по-остро в страни, където внедряването на ваксините е спряло. А в Германия, която има един от най-ниските нива на имунизация в Западна Европа, някои експерти обвиняват промяна в общественото възприятие.

"Един от основните фактори е умората от корона – хората наистина са уморени от пандемията", казва Рейнджес. "Току-що имахме общи избори на които COVID-19 беше малко извън фокус. Политиците се фокусираха върху други неща и впечатлението, което много хора получиха, беше, че проблемът вече не е толкова голям", допълва той.

Германия в четвъртък регистрира повече от 65 000 новозаразени с COVID-19, а напускащият канцлер Ангела Меркел нарече ситуацията в страната "драматична" Но дори на фона на рязко нарастващите случаи, много германски барове и коледни базари привличат голям брой хора, отбеляза Райнтжес. Карнавалният сезон в Кьолн беше открит миналата седмица и там се събраха големи тълпи, въпреки че бяха допуснати само ваксинирани или възстановени хора.

Германските министри призовават повече хора да приемат ваксината и затрудняват живота на тези, които все пак не го правят – вероятното ново коалиционно правителство наскоро засили своя план за реакция на COVID-19, за да изисква доказателство за ваксинация на голям брой социални места .

Но експертите признават, че тези опити идват твърде късно, за да спрат този скок. "В рамките на кратък период от време не е възможно да се постигнат нива на ваксинация, които биха спрели тази вълна", на мнение е Рейнджес.

Вместо това те настояват, че следването на мерки и намаляването на социализацията могат да направят незабавна разлика."Есенно-зимният сезон е най-добрият сезон за предаване на вируса. Хората са на закрито и това играе важна роля", казва Райнтжес. "На хората им е писнало от Covid-19 и не се придържат към поведение, което би ограничило разпространението на вируса. Така че сега той се разпространява много по-добре."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато шмайзер говори и боговете мълчат..., но знайте това - до едно време ще мълчат. Сетне всеки ще получи възнаграждението, което е заслужил.
244
0
 
7
 
! Отговори
Само преди 2 години
глупости от 9 кладенеца
243
0
 
21
 
! Отговори
доц. Мангъров преди 2 години
Те ваксините били добри, ама Делтата бил по-заразен. Е да де, ама Делтата дойде от Индия, а там пък хич не е заразна. От много седмици насам в Индия се отчитат по около 10 000 заразени дневно. При 1,4 млрд там трябва да отчитат по 800 000 случая ( съпоставено с Германия в момента примерно). На циркаджиите нещо им се изтъркват номерцата.
242
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа нищо не е научила. Ако беше способна да погледне статистиката и да види нулевия ефект от ваксините за разпространението, щяха да знаят че няма смисъл от натрапването им на хората. Другото - бас ловя, че ако не бяха създавали сертификати, залоствали хора и налагали глоби, а бяха направили безплатни ваксини и информационна кампания с пълна свобода повече хора щяха да се ваксинират. Хората никога не обичат да ги караш на сила да правят нещо, ако ще да е за добро, а то не е!
241
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те,лидерите си боцкат аналгин,или нещо подобно.Не са се транжирали. От четене по диагонал,в тази абракадабра разбрах,че експериментът не успя.Все още лакомията е водеща,за да има натиск. Ще пуснат хапчетата и трилогията ще приключи.Ще търсят нов начин,а може и да е измислен.
240
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-важното- ваксините работят, работят и то добре. Ха-ха, майко мила :)))))
239
2
 
11
 
! Отговори
Баце ви Билчо преди 2 години
Колкото и да го въртите,няма нито едно заявление на ваксиниран политически лидер или общественик,че неваксинираните НЕ му пречат.Ако ще умират не искат да са сами,те ви толерантност.Дано когато заведат децата си за ваксинация им светне "червената" лампичка в мозъците,и дано не късно
238
1
 
35
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
''От друга страна, има една истина, изречена от Линкълн, че може да лъжеш целия народ за известно време, можеш да лъжеш част от народа през цялото време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.'' Дано да се осьзнаят хората вече.
237
1
 
50
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
В Събота бях на мега протеста във Виена , и не бяхме 10 , а над 100 000 хиляди . Баси жалката пропаганда. Здравите хора са принудени да си стоят по домовете, а надупчените които се самозаразяват могат да обикалят. Болниците са пълни повече от ваксинирани , но това се крие разбира се. Има отново голям медиен чадър. Да от понеделник сме в национален локдаун от който ваксаните ще излезнат по-рано .Настройват ни едни срещу други , като едни биват ограничавани до голяма степен , а други награждавани
236
1
 
20
 
! Отговори
Гамини преди 2 години
Някой ваксиниран преди 2 месеца например и спермограмата му да не е на кръглата нула ?
235
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвате ли си поне вие на това дето пишете? Статията няма последователност и логическа мисъл. Евтина долна пропаганда. Но за едно сте прави-на хората наистина им писна и от принудите, и от безмислени мерки и от вашите писания
234
1
 
39
 
! Отговори
Тежък урок? Хайде де преди 2 години
Никакъв тежък урок. Просто в масовата ваксинация има не просто келепир, а мегакелепир. Тя никога не е била мотивирана от грижа за здравето на хората. От друга страна, има една истина, изречена от Линкълн, че може да лъжеш целия народ за известно време, можеш да лъжеш част от народа през цялото време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време. Затова тепърва ковид-говорителите на фармацевтичните гиганти ще се правят на изненадани от несбъднати надежди, възлагани на ваксините.
233
2
 
29
 
! Отговори
Лъжливи пее... преди 2 години
Как лъжат, много ми е интересно как неваксинираните предават и пренасят вируса, като те са здрави. Ти като нямаш симптоми, как ще пренасяш и предаваш вируса.
232
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой прочете ли тази пропагандна помия излязла от корумпираните ***???Всеки има приложението ютюб на телефона и на живо може да гледа протестите по цял свят. Само не знам защо ние сме все още зрители и не изгоним нашите тумори в парламента. Комунистът Радев въведе зеления сертификан и до дни ще затвори всичко. Това няма да ни подмине , да ги изгоним докато не са взели сериозни фашистки мерки.
231
1
 
29
 
! Отговори
malart преди 2 години
Абе по колко върви един такъв материал? т.е. колко взима медията да пуска подобни мизерии. Чух, че грантовете са тлъсти
230
1
 
25
 
! Отговори
не вярвам преди 2 години
Ще научи я! Как няма да научи! Протести срещу нацистките мерки има навсякъде: Нидерландия, Белгия, Австрия! Сигурно има много други държави с протести и даже размирици! Но явно цензурата ги прикрива?
229
1
 
24
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Абе с две думи - тежки времена идват... съсипани икономики, хиперинфлация, кризи...
228
1
 
29
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Пандемията предизикана от алчност, безскрупулност и надменност на надправителствени организации, фармацефтични концерни и правителства бутащи пропаднали икономики, остарели доктрини и политически режими.
227
3
 
63
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
Хем тази вълна е на неваксинираните, хем 50 % от хоспитализираните и в критично състояние са ваксинирани. Това е най-абсурдната и нефелна статия по въпроса, която се публикува досега. Да се чуди човек да плаче ли или да се смее...
226
4
 
12
 
! Отговори
Х преди 2 години
Според доста хора КОВИД реално няма, а това е микроплазмена пневмония.Mycoplasma Pneumoniae е един от най-малките бактериални микроорганизми, не притежава клетъчна стена и евътреклетъчен ***. Заразяването става по въздушно-капков път. Протича като пневмония, остър катар на горните дихателни пътища, фарингити и др. ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ