България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса

Около 25% от населението е имунизирано
527
България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. "Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините - 90-95% ефективност", каза Кацаров.

Още по темата

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация - средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден.

"В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас - първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение.

Отделно - много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите - 95% не са имунизирани.

"Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля", каза Кацаров.

"Всички пострадали на АМ "Струма" са в стабилно състояние", каза Стойчо Кацаров.

Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония.

В тази връзка Кацаров коментира, че в следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Планът за възстановяване и развитие.

Стойчо Кацаров коментира, че тестовете са учениците над 5. клас са закупени и се очакват доставките.

По думите му е възможно по-големите деца да се върнат в клас още следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
2
 
30
 
! Отговори
Анти ЕС преди 2 години
Нашите западни покровители ни лепкат санкции за каквото им скимне. Да си направим един Булексит, да се прикрепяме към Русия и това е.
384
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никакви санкции няма да има.
383
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 399 я опитайте пакИ като си срещу сорос какво намесваш тука русия ? Аз съм антисоросоид и антиционист но според тебе ако са срещу ЕС значи са русофили а ? В тоя ЕС не е само сорос а е гнил тотално отвътре и си превръща в диктатура
382
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да излезе Кунчев да подпише заповедта за задължителна ваксинация .Тогава съм съгласен да се бода по пет пъти годишно.Условието е само едно - Куната да подпише.
381
0
 
13
 
! Отговори
до 401 преди 2 години
"БОЛНАВИ" от ковид като кои? Като тези зашити с двоен бод почти 100% ли? И дори с оверлог отгоре! И са ги заключили за Коледа?
380
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САНКЦИИТЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧИТЕ КОСВЕНО - С СРИНАТ БИЭНЕС И ТУРИЭЪМ. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИДВА В БЪЛГАРИЯ, ДОРИ САМИТЕ БЪЛГАРИ НА ЭАПАД... ЩЕ СИ СТОИТЕ В БАЛОНА ТАМ, НЕВАКСИНИРАНИ И БОЛНАВИ
379
1
 
32
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Среден пръст за Брюксел!
378
5
 
17
 
! Отговори
я опитайте пак преди 2 години
Стига с това "вън от ЕС" бе ***! Или сте организирани руски копейкаджии? Трябва да се изритат просто марионетките на Сорос от ЕС! Много народи от ЕС са го разбрали.
377
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 395. Нашите партньори от ЕС са народите, а не слугите на Сорос от Брюксел.Заради бълхите няма да изгорим юргана. Европа се събужда.
376
1
 
22
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
"България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса"--- Това не ми се вярва. А ако е истина. никой вече няма да се ваксинира повече. Веднъж сме го преживяли вече комунизма. Постигнаха го с кръв. И нека опитат пак. ЕС ще има. Но не без нас, а без тях.
375
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите партьори от ЕС са най долния б Ок л ук на света. Плюя на тях.
374
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинацията е доброволна. Ваксини не се слагат по време на Епидемия и Пандемия. За какви санкции говорят изобщо? Санкции, защото не искам да се ваксинирам - пълен смях. А тоя Кацаров - ваксините действали на 90-95% - да бе, затова в Германия е бум в момента, щото ваксината действа на 90-95%. Аз вярвам на очите си, повече от на ушите си. Не си играйте с търпението на хората...
373
0
 
6
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Оставете ме на бира !
372
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се нарежда от ОНЕЗИ КОИТО СТОЯТ ЗАД КОВИД ПЛАН ВИРУС ИЗМАМАТА! ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВ СВЕТОВНЕ РЕД! ИМА ХОРА КОИТО СА УМНИ МИСЛЕЩИ И ОСЪЗНАТИ И ЗНАЯТ ИСТИНАТА! НО ОГРОМНА ЧАСТ СА НЕВЕЖИ И НЕОСЪЗНАТИ ПРИЕМАТ ЕДИН ВИРУС ТОЛКОВА НАВЪТРЕ А НЕ ПРИЕМАТ БОГА НАЙ МИЛОТО ТЕХНИЯ БАЩА НА ДУШИТЕ ИМ.ЛЮБОВТА Е НА НАЙ ВИСОКИ НИВА НА ВИБРАЦИИ ТАМ БОЛЕСТИ НЯМА- КАКВО ТОГАВА ВИ ТРЕВОЖИ ?? питам аз.. ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ ЖИВЕЕТЕ ЧИСТ ЖИВОТ НЯМАТЕ ЧИСТ ИМИСЛИ ПОСТЪПКИ И НЕ СЕ ХРАНИТЕ ЧИСТО НЕ ЖИВЕЕТЕ В БОГ! ...
371
1
 
23
 
! Отговори
гост преди 2 години
КАЦАРОЯ В ЗАТВОР ПРЕСТЪПНИК СПРЯМО НАРОДА СИ ,
370
1
 
6
 
! Отговори
До 380 преди 2 години
Е, а ти си з***дник, нищо че приличаш уж на човек.
369
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито журналистините, такЪви и политиците- неграмотни, ***, неуважаващи страната ни. Няма държава Македония, толкова ли не можете да напишете един верен текст....
368
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа прoст, измира от ковид, но не му дреме колко хора е убил с невежеството и ината си
367
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ся, ти, както те знаем, Кацаров, утре ще станеш с д-то нагоре, ще почнеш да проповядваш, че слънцето изгрява от запад... И с тоя си неоспорим капацитет даже изаповед ще пуснеш по въпроса...
366
4
 
4
 
! Отговори
Илиана преди 2 години
А ваксните Новавакс и Вълнева, кога ще дойдат за да се ваксинират повечето и да се махне този вурус. Говори се, че елита на Европа е ваксиниран с тях. Почти 8 месеца стоят в ЕММА, въпреки целият 3 фазов цикъл на преминаване за доказване на ваксината. И двете имат 95% ефективност и по-голяма в сравнение с наличните. Всеки може да отвори и прочете за ефективност и малко странични ефекти.