България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса

Около 25% от населението е имунизирано
527
България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. "Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините - 90-95% ефективност", каза Кацаров.

Още по темата

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация - средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден.

"В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас - първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение.

Отделно - много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите - 95% не са имунизирани.

"Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля", каза Кацаров.

"Всички пострадали на АМ "Струма" са в стабилно състояние", каза Стойчо Кацаров.

Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония.

В тази връзка Кацаров коментира, че в следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Планът за възстановяване и развитие.

Стойчо Кацаров коментира, че тестовете са учениците над 5. клас са закупени и се очакват доставките.

По думите му е възможно по-големите деца да се върнат в клас още следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н министре, за по-сигурно я подайте и една молба-заявление до санкционерите, че те я се сетят сами да ни наложат санкции, я не.
344
2
 
22
 
! Отговори
Не е за вярвяне, но преди 2 години
е факт. Току-що, търсейки приказки за малки деца, попаднах на детски сайт, в който открих приказката "Хипопотамът, който се страхувал от ваксини". В търсачките излиза веднага. Прочетете я, моля! Това е още едно доказателство, че става дума за промиване на мозъци, не за здраве! Няма да спра да публикувам този пост под всяка статия за ковид и ваксинирането. Нима ще оставим децата си в ръцете на тези, които търсят само и единствено печалбата от "ваксините"???
343
6
 
36
 
! Отговори
? ? ? преди 2 години
И ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЩЕ НИ САНКЦИОНИРАТ, ЗАЩОТО ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА СЕ "ВАКСИНИРАТ" ? КЪДЕ ОТИДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ?КЪДЕ ОТИДОХА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, ЗА КОИТО ТОЛКОВА ЛЯЛЯХА И ЗАРАДИ, КОИТО ВЛЯЗОХМЕ В ТОЗИ ЕС ?КЪДЕ ОТИДЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ВЗЕМАНЕ НА СВОБОДНО РЕШЕНИЕ ОТ ВСЕКИ ЕДИН ОТНОСНО ТОВА ДА СЕ ВАКСИНИРА ИЛИ НЕ ?СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КАКВИ СА ТЕЗИ В ЕС ? КАКВО ТЪРСИМ НИЕ ОЩЕ В НЕГО ? АЗ СЪМ ВЕЧЕ ТВЪРДО ЗА НАПУСКАНЕ НА ЕС КАКТО И НАТО И НЯМАМ ГРАМ КОЛЕБАНИЕ В ТОВА СИ РЕШЕНИЕ, А ВИЕ ?
342
21
 
10
 
! Отговори
Кухи гъдулки преди 2 години
*** Нари в бедните страни на Африка и Азия никой не прави дори тестване. Нямат пари и за маски. Там живота не струва пукната пара. Обаче тук квартални пияндета станаха спецове по вирусология. Наливат се ежедневно с метилов алкохол и не искат "отровната" ваксина.
341
5
 
24
 
! Отговори
ЛАЛАДЖИЯ преди 2 години
"Има такива сигнали от нашите европейски партньори." демек, чудим се с кво да ви наплашим
340
14
 
9
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 352 - моля те, разбира се. Дори съм почти "убеден", че всъщност останалите 99.99 % от човечеството са изостанали. Само ние тук сме "прави". И високо образовани, и интелигентни и каквото още си харесаш. Затова, съвсем скоро ще се превърнем в резерват за "образовани и интелигентни". Както казах вече - Света се опитва да запази "ценния" ни ген като не ни иска. Така ще бъдем предпазени.
339
3
 
11
 
! Отговори
До 348 преди 2 години
Разбрах.В Африка и Азия няма стари хора казваш.Пък в Европа ги хваща и младите,пък в Африка и Азия не.Не ти ли се вижда прекалено елементарно това обяснение?Защо младите европейци ги хваща ковита,а младите африканци и азиатци не?
338
3
 
25
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
Е, в страни с над 80% с по 2-3 дози защо има пак локдауни?
337
1
 
14
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Ваксините на Новавакс и Санофи кога ще са на разположение те са на стария принцип с белтък като ваксините против тетанус ...
336
4
 
22
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Как ни приеха в комунистическия ЕС? Добрия стар ссср е тук пак. Имат си комисари ,директиви заповеди и т.н Какъв фашизъм ви се привижда не знам. Ако имаше "фашизъм" нямаше да има 3-ти пол,бежанци и всички либерални ценности. Кацаров си го каза,че гонят бройка и процент боцнати. И това е за контрол и пари пука му на някой за здравето ви. Заради това,които не им слугува ще го глобяват.
335
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Krom, не си прав, не само нискообразовани са антиваксъри, напротив.
334
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много доброволно съгласие, няма що. Заради натиска не искат да се ваксинират хората, и добре че. Тия отрови в организма нямат изкарване.
333
30
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Темпа ще се засили още! Когато умиращия да блесне на екзотична дестинация българин установи, че не може да си покаже носа от България. И така е редно. Защото всички еНтелигентни и иРудирани хора разкрили Ковид конспирацията живеят тук. Закономерно, Света иска да предпази ценния български ген, като не позволява ценните индивиди да се разхождат из него. Само тук божественото тела на Гай *** ще остане недокоснато от Биг Фарма. Вие какво по точно очаквахте - някои да се церемони с Вас?
332
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моментално напускане на Есср
331
3
 
7
 
! Отговори
До 344 преди 2 години
В бедните държави на Африка, младите хора са много, а възрастните са малко. В Европа и особено в България, старите са много, а младите са малко. Затова има огромна разлика между Африка и Европа например.
330
1
 
13
 
! Отговори
До 345 преди 2 години
Как да ги раздадат сертификатите, като половината народ е в чужбина?
329
2
 
10
 
! Отговори
Ky40 преди 2 години
Добре че не живеем вечно. Тук е ада.
328
2
 
24
 
! Отговори
1 преди 2 години
Като има опасност от санкции, раздайте на хората 6 млн. сертификата и ставаме най-ваксинираната държава в Европа. Така всички ще са доволни. Хахаха.
327
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В бедните държави от Азия и Африка има много малко случаи на Ковит,и със малко смъртни случаи.Случайност?Не мисля.Няма ваксини,обаче няма масово заразяване
326
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре санкции, отколкото гражданска война. В ада ще горите из*одчета илюминатски!