Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?

Отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите...
179
Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ разясняват каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции.

Още по темата
Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините, посочват от пресслужбата на МЗ. Такива реакции са например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н.

Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт или неразположение.

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, посочват от МЗ. На сайта на ИАЛ има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1 процента.

Разпределението им по ваксини е съответно - COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) - 359; Comirnaty - 908; Vaxzevria - 2286; Janssen - 143.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
15
 
! Отговори
Какво става реално? преди 2 години
Има вече държави, които приеха че ваксината не е предпоставка за отпускане. И вече в тези държави всички подлежат на тест. Не признават вече и сертификатите и ваксините... Защото и ваксинирани пълнят болниците и умират, отделно заразяват другите, като се допускат навсякъде без ограничения и сеят зараза. Така че това ще дойде и в България. Ваксините вече не са гаранция. В държави с висок процент ваксинирани положението е плачевно... В Африка пък положението е много добро... *** че разбери...
81
4
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
От тия недоказани ваксини може да се очакват ВСЯКАКВИ РЕАКЦИИ в близко или по-далечно време,дори смърт ! Защо ни се поднасят всякакави статистика,а никъде никой не казва КОЛКО ЗДРАВИ ХОРА СА ПОЧИНАЛИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ?! Ха сега излъжете,че НЯМА ТАКИВА !!! Да,ама техният процент непрекъснато нараства,но умишлено криете! Защо ?!
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "К.Г: Защи никой не говори за тежките алергични реакции, да малко са но ако ти си от тези малко хич не е приятно.Аз имам тежки алергии към леекарства и не мога да си слагат тия неща ей така, ама за тия хора не се говори.Пълна дискриминация..." ______________________ Има инфо за вашия проблем и ваксините на сайта на европейската агенция по лекарствата.
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От АЗ има грипоподобни симптоми до 5 дни, защото има аденовирус, който е вектора. Реакцията е от първата игла. При рнк ваксините обикновено е след втората игла - леко напомнят симптомите на ковид, но са само няколко часа.
78
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този който се е почуствал зле след първата игла, разбира се че няма да си прави втора. Няма да умираме заради това, че някой казал, че трябва. Така че това с насилствената ваксинизация е просто престъпно.
77
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние никакви реакции не очакваме, щото не сме толкова т-ъ-п/и, че да си инжектираме бул-амач на 1 година още във фаза на изследване. Не сме си намерили живота на пътя!
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Суха съчка!
75
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето лоши случаи са след втората доза. Поне така се пише. Аз си направи първа игла на Астра Зенека, но след време започна да ме боли перманентно глава и се отказах да си правя втора игла. И няма и да си правя. Всеки трябва да си решава сам за себе си. Сега ако съм, няма да си направя и първа игла. Има и хора с прекарани инфаркти след първата игла от различни видове препарати инжектирани за ковид-19. Това не са ваксини, защото още не са минали стадият на изпитание. Хората са опитни зайчета.
74
2
 
16
 
! Отговори
К.Г до 81 преди 2 години
Да за съжаление аз бях тази 1 на милион дето имах алергична реакция към лекарства и едвам оживях и сега пак дай да рискувам и да се моля да не ми се случи отново.Лесно ви е на вас такива дето не сте се сблъсквали с нещо ужасно да давате акъли!!!
73
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора ваксинирайте се. Не се поддавайте на пропагандата на неуки и неграмотни хора. Има алергични реакции но те завършват фатално 1 на милион. Смъртността от Ковит е хиляди пъти по вероятна от фатална алергична реакция. Не си играйте с дявола а се ваксинирайте докато не е станало късно.
72
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На работа сме 100% ваксинирани. Половината бяха и преболедували. Никой не е отсъствал след ваксината заради реакции. Но повечето имаха болки в ръката. Всички са живи и здрави и сега.
71
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един футболист падна като отсечено дърво. Експериментите продължават. Бъдете здрави!
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За алергични са препоръчва да вземат антихистамин 2 дни преди и 2 дни след ваксината.
69
4
 
19
 
! Отговори
К.Г преди 2 години
Защи никой не говори за тежките алергични реакции, да малко са но ако ти си от тези малко хич не е приятно.Аз имам тежки алергии към леекарства и не мога да си слагат тия неща ей така, ама за тия хора не се говори.Пълна дискриминация.Или ходи се боди и я оживееш я не - ползите били по-големи от вредите, и да умреш ти или някой близък важно е при болшинството да няма нищо.А ако не искам да експериментирам с това нещо ме притискат и изнудват по всевъзможни начини.
68
4
 
15
 
! Отговори
Кунчо Ангелов преди 2 години
Питайте главния здравен инспектор Ачо Ковида да ви разкаже какви реакции да очаквате от различните "ваксини".
67
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи за после Нямаш ли странична реакция до седмица, макс 2, нищо няма да ти стане. Това не е някаква тайна разработка на военните, превръщаща хората в мутанти след 20 години, колкото и да вярват антиваксъритеЕдин аналгин е много по- опасен
66
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имах болка в ръката 2 дни и 1 и 2 път. Мъжът ми нямаше нищо. Синът ми, преболедувал тежко, от първия файзер нищо, от втория имаше температура няколко часа. Дъщеря ми - с Модерна, от 1 нищо, от 2та -главоболие и умора около 12 часа. Приятелка- от втори файзер температура 1 нощ. Друга приятелка - модерна- от втората зачервяване на мястото за около 1 седмица.
65
2
 
2
 
! Отговори
Очаквайте: преди 2 години
Кy.().бол
64
13
 
8
 
! Отговори
Ваксинирам преди 2 години
Прим мен , нямаше никакви реакции , само лека болка в ръката , която отшумя за няколко часа . Четири месеца след поставяне на втората доза се чувствам перфектно , имах контакт със заразен , направих тест и той беше отрицателен. Знам ли , не съм специалист, но всеки човек е различен .
63
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патента на графен оксид:https:// patents.google. com /patent/WO2012046069A1/enТова е най-вече за тези дето не вярват че съществува такъв материал.