Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?

Отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите...
179
Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ разясняват каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции.

Още по темата
Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините, посочват от пресслужбата на МЗ. Такива реакции са например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н.

Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт или неразположение.

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, посочват от МЗ. На сайта на ИАЛ има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1 процента.

Разпределението им по ваксини е съответно - COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) - 359; Comirnaty - 908; Vaxzevria - 2286; Janssen - 143.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
2
 
! Отговори
До 128 преди 2 години
Доказателствата ги дават всеки ден. Единният информационен портал, в our world in data, в официалните сайтове по въпроса на всяка една държава. Срещат се и из научните списания, също. Какви други доказателства искате?
121
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не докладвате и тромбчета, миокардит, това онова? Или те не са реакции?
120
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината май се оказа бустер на вируса и няма да мирясат докато не продадат и последната доза безумие. После ще измислят нещо друго.
119
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да две дози кажи речи става айде..ама на всеки 9 месеца малко туу мач ми идва. До сега всичките си ваксини съм ги поставял еднократно. Определено не мисля да продължавам защото това вече се превърна в извратена лудост. Колкото и да подкрепям ваксините идва момент в който казвам финито..
118
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм ваксиниран но след тези 2 дози повече не мисля да слагам.
117
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни бодат като някакви животни на всеки 9 месеца а? Повече ваксини аз няма да слагам...
116
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора да не се разделяме на ваксинирани и неваксинирани всички сме потърпевши
115
5
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Помните ли в началото на тая простотия как ни се чудиха западните, напреднали цивилизации защо имаме толкова малко жертви от ковид.. Сега разбрахте ли защо?Айде лека нощ, деца, че стана късно!
114
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 127 крос имунитет от малария и ниска средна възраст. Нито едно от двете не е приложимо за БГ...
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пиф при.... пиф....
112
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пия си питието и си слушам бг хитове , сега Авеню Бягство . Мъртвите при мъртвите живите при живите
111
5
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ми точно де, науката се основава на доказателства. Браво!И доказателства за ползата от ваксините са в полза на тези, които не са ги употребили...
110
8
 
21
 
! Отговори
1 преди 2 години
Разликата между ваксър и антиваксър е, че ваксърът вярва на науката, а антиваксърът очаква доказателства от тая наУка. Препоръчвам да вярвате в Господ, че наука без доказателства, не е наука.
109
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африка почти не е пострадала от COVID-19 и учените не могат да разберат защо
108
5
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Същите симптоми ги имах преди десет години,дали пък въпросното...вирусче не е създадено по-отдавна,м?Мамини сладки мафиоти,облекли бели престилчици...
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
любимата ми фраза е от филма беднякът милионер когато уличния певец му каза: Ще ти пея безплатно на погребението надупчените безсмъртни да се сърдят на плиткия си мозък докторите масово не се ваксинират, защото са тарикати
106
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността от ковид - отличник Норвегия - 197/ милион. Швеция- 1486/ милион. Италия- 2207/ милион. Бразилия- 2928/ милион. България- 3955/ милион. УЖАС
105
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той че кунчев пукна ясно ами дали ще го последва сега и бай шиле и оня гологлавия джендъропитек мутафчийски? Дали и на тях са дали от оная тяхната 'ваксина с физиологичен р-р' която им е бие една и съща сестра... само дето кунчев изтегли късата клечка!
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай ду бът ноу уан инсистс от дъ ваксийнс хавин' ноу лон'-търм ифектс категорикали. Ах, че мъчение...Едно е да направиш експеримент с контролирана група хора, напълно съзнаващи на какво се подлагат, а друго е да заблуждаваш всички, че даден препарат е безопасен в дългосрочен план, при условие, че периода не изпитване не е приключил.. Ду ю гет ит?
103
4
 
11
 
! Отговори
гост преди 2 години
При мене ефекта е обратен . *** ми стана много разговорлив и гласовит непрекъснато бърбори нещо ,качвам се в автобуса или в метрото и веднага се отваря на приказка и аромати та околните ме гледат враждебно. Сега пък иска депутат да става защото и те само плещели врели некипели и се занимавали със зловонни дела като него но от което се печелело много на гърба на баламите .