Разработват ваксина за доживотен имунитет срещу COVID-19

Тя ще бъде на основата на ваксината срещу едра шарка
210
Разработват ваксина за доживотен имунитет срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Японски учени от Токийския институт по медицински науки разработват ваксина срещу коронавируса, която може да осигури имунитет за цял живот. Предполага се, че клиничните изпитвания ще се проведат през 2023 г., съобщава The Japan Times.

Изследователите казаха, че са взели за основа ваксината срещу едра шарка, разработена през 18 век от Едуард Дженeр. Според експертитe, ръководени от професор Митинори Кохара, в нея използва вируса на кравешка шарка, който е безвреден за хората, съобщава Bulgaria ON AIR.

Идеята е да се създаде рекомбинантен вирус срещу едра шарка, който съдържа протеина на коронавирус. Предполага се, че това трябва да доведе до доживотно развитие на клетъчен имунитет от организма.

Експерименти върху мишки показват, че животните, ваксинирани с ваксината, са били в състояние да оцелеят дори след като са били заразени с птичи грип.

Предварително е известно, че японският производител Nobelpharma възнамерява да проведе първата и втората фаза на клиничните изпитания през 2023 г. В проучването ще участват 150-200 души, включително такива, които са страдали от Covid-19 и ваксинирани срещу него. Ако се докаже ефективността на препарата, те възнамеряват да го пуснат на пазара през 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да няма вирус но пандемия ще има още дъъълги години.
4
10
 
17
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Ковид 19 е безобиден сезонен грип с друго име. Няма нужда от ваксинация дали за 1 сезон дали за цял живот от заболяване със смъртност под 0.003% и фактически 0% за всички под 50 годишна възраст без придружаващи заболявания...
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..."възнамеряват да го пуснат на пазара през 2024 г."... Някой още има ли неразбрал че ковид пландемията няма да приключи скоро?
2
1
 
26
 
! Отговори
Ваксизависим преди 2 години
Напълно и безкритично вярвам! И ще е много безвредна и безопасна също.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е естествено невъзможно поради многобройните мутации на вируса