Акад. Петрунов: Мерки, маски и имунизация ще сложат край на пандемията

Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, каза имунологът
4 яну 2022 20:51, Ния Христова
93
Акад. Петрунов: Мерки, маски и имунизация ще сложат край на пандемията
Снимка: БГНЕС

"Категорично е доказано, че маските намаляват риска от разпространението на заболяването, не по-малко от 25%. Успоредно с имунизацията това помага да се преодолее пандемията, докато стане ендемия" , това каза пред Нова тв акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

"Не става дума за нарушаване правата на хората. Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, но има и обществено здраве. Това трябва да бъде разбрано и съвместено. В момента в много страни се въвежда локдаун за неваксинираните.Трябва да има по-строги задължителни мерки", добави той.
 
"Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира, това е още една причина хората да се имунизират", категоричен е академик Петрунов.
Още по темата
 
"Всички държавни служители и работещи с хора задължително е нужно да се ваксинират", убеден е специалистът.
 
Той обясни високата заболяемост в страните с много ваксинирани с това, че след поставянето на двете дози имунитетът е висок, но след шест месеца вече е спаднал, поради което е нужна трета доза.
 
"Трябва да се научим, че ще живеем в известни ораничения, това ще продължи поне още година и повече. Омикрон може да протича по-леко от другите варианти, но натоварването на здравната система е значително, не бива да се успокояваме", заяви още той.
 
Специалистът смята, че може да има пик на случаите след празничните дни.
 
За него е много по-добре, че Омикрон засяга предимно горните дихателни пътища. Той препоръча превенция и профилактика, засилване на имунната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
СЗО преди 2 години
Вече разглеждат поставянето на 3, 4 до 376 игла като болестно състояние и подобно на наркотична зависимост.
68
0
 
2
 
! Отговори
Стига реклама! преди 2 години
Академикът дали може все още да чете? Понеже и от Световната здравна организация обявиха отдавна, че тези ваксини не са факто за преодоляване на пандемията. Дори и когато действаха що годе срещу старите мутации. Стига анахронизми, бе академици и измислени професрори! Стига хонорари за реклама! Имайте жал към доверчивите и податливите ни съграждани. Те миличките също не могат да четат научни публикации и резултатиот клинични изследвания. Как да прочетат, че тези субстанции са почти неизследвани?
67
0
 
4
 
! Отговори
Batman преди 2 години
Тоя професор да се приготви за пандела с страшни мъки ще носи всички маски на градчето от където е.. в момента наи добрите адвокати се приготвят да осъдят сзо за измамите с известното име covid 19 20 22 do momenta
66
2
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Всичко ще приключи, когато ти и г-жа Ива Христова, бай Шиле и Кунчев ви пратим в панделата за масова манипулация.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Академикът пак се изказа неподготвен, изобщо не е добре на хора без практически опит, книжни, дървени философи и произведени в чин академик соц. учЕни да се им се дава трибуна. Точно заради мерките пандемията се влачи вече с 5та, 6та и 66та вълна. Люк Монтание още в началото на пандемията каза, че нищо не се прави както трябва, но така е когато пандемията се ползва за политически цели и се управлява от политици. Целта е да се влачи до безкрай, няма да има връщане към нормалност забравете.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог." -- САМО АЛЕРГОЛОГ ,не му преписвайте титли които няма .--- "Не става дума за нарушаване правата на хората. Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, но има и обществено здраве. Това трябва да бъде разбрано и съвместено. В момента в много страни се въвежда локдаун за неваксинираните.Трябва да има по-строги задължителни мерки", добави той." -- Началото и края на това изказване си противоречат драги академик-о !!!
63
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Я стига с глупостите, додо! Милионите дето са измрели при испанския грип, , не са и подушили ваксина! То бива проооостотия и злонамереност, но толкова! И най-вече, никой не те и кара да се ваксинираш. По форумите злоба и каруцарски речник единствено при антиваксърите. единствено! То господ си знаел работатата........
62
1
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
"Трябва да се научим, че ще живеем в известни [ораничения], това ще продължи поне още година и повече." Ето това е ключовата дума ограничения това е целта на заниятиетоако трябва да се ограничат хората да консумират и разхищават ресурси донякъде е правилно Но Не си Играйте със ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА
61
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 2 години
До По просто казаноИспанският грип е следствие на една друга експериментална ваксина, частично биологично оръжие, с която са намушили части от американската армия в Мисури, САЩ. Испанският грип тръгва от Мисури, а не от Испания! И тогава, както и сега, основно са боледували "ваксинираните"! Това е факт!
60
3
 
11
 
! Отговори
Додо преди 2 години
"Не става дума за нарушаване правата на хората. Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, но има и обществено здраве. Това трябва да бъде разбрано и съвместено. В момента в много страни се въвежда локдаун за неваксинираните.Трябва да има по-строги задължителни мерки", добави той.================ Майкка ти да еббa, мрръсен, доллен козел изперккал, ТОЧНО за права става въпрос, не можеш да насила да инжектираш екпериментални отрови в тялото на хората и това да остане безнаказано!
59
1
 
0
 
! Отговори
???? преди 2 години
Още чакаме ваксините от БАН!!!!Турците направиха ваксина..............а БГ-академици от БАН само говорят по медиите...............ало................айде малко научен продукт.............от биолози и доктори от БАН!!!
58
1
 
8
 
! Отговори
По просто казано преди 2 години
Когато преболедувалите минат 70 % , независимо от това дали са ваксинирани или не, населението ще придобие стаден имунитет ! Това ви го каза доцент. Мангъров още в началото на пандемията. Ваксините само забавят процеса, но не го спират ! Така или иначе вълната от Ковид ще премине през всички ! Испанският грип (стотици пъти по смъртоносен от Ковид) е преминал за две години и половина без никакви ваксини и лечения !
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами другия месец като раздадат и последните ковид пари от ес, интересно ми е дедовците и бабките като тоя, дали ще дават по 24ч акъл за ваксинация, в момента им се иска да отчетат за пред ес колко много работят, трябва да се оправдае заплатата.....
56
1
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
От мерак да злорадстваш изяде хляба на днес.бг. Сега новината няма да е нова. Глупоста няма край сред ваксите.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си правете тестове, не се ваксинирайте, избягвайте болниците. Приемайте витамини от естествени източници и полезните минерали, добър сън, спокойствие и почивка. Ако на един човек му е слаб имунитета и 20 ваксини да си сложи файда няма да има, ако пък му е силен имунитета няма нужда от ваксина. Грип и настинка не се борят с ваксини.
54
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, честито. 6252 нови случая и 157 починали, от които 142 да неваксинирани.
53
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дойде омикрона в България, друга песен ще запеят антиваксърите. Ще вият, че няма места в болниците.
52
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ваксинирайте!Не тровете телата си с тези отрови,ще предизвикат лавина от болести и същите тези професори ще отричат от какво са.Вече всеки познава човек с инсулт и сърдечни проблеми след ковид ваксина.Случайност ли е?
51
3
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А,не така!Премиите за заразена човешка биоединица кой ще взема?
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ще приключи, когато такива като тоя последват съдбата на дучето!