Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!

Легла има, но човешкият ресурс е изтощен
14 яну 2022 22:30, Петя Славова
296
Д-р Брънзалов:  Част от населението изтезава здравната ни система!
Снимка: БГНЕС

Страната е навлязла в новата вълна на коронавируса. Случаите се увеличават, показват данните на Единния информационен портал, а не е малък и броя на починалите. Вчера правителството излезе и с план за действие като затваряне може да има в зависимост от заетите интензивни легла в болниците.

"Определено има голямо значение какъв процент от интензивните легла са заети, тъй като различните вълни достигат една определена заболеваемост. Надявам се това да е един правилен критерий относно това какви мерки ще се взимат, въпросът е доколко те ще бъдат спазени. Това коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС относно обявения от правителството нов план за справяне с COVID кризата.

При 80% заети легла, което е най-тежката четвърта степен, тези мерки продължават да не се спазват, смята д-р Брънзалов.

Още по темата
Голяма част от населението, къде съзнателно, къде не, буквално изтезава здравната ни система, но бъдещето ще покаже дали ще има резултати, аз съм оптимист. България се радва на голям брой легла спрямо населението, но през тези две години човешкият ресурс е или изтощен, или доста намалял. Не може само защото ние имаме лекари и съответно здравни заведения, които могат да поемат съответния контингент, да не правим нищо, за да не се случи това, обясни д-р Брънзалов.

Ние, редовите специалисти, си вършим работата по един и същи начин от началото на епидемията, допълни той.

Според него, с ковид зоните са допуснати няколко грешки. Те се откриват не навреме, не са хомогенно разпределени на територията на страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени.

 В ДКЦ-то, в което аз работя, има добра колаборация, екипите работят добре заедно, но въпреки това има опашки. Тези зони трябва да бъдат много повече, да не се занимават с излишни функции освен диагностициране, да не се занимават толкова много с лечение, отколкото с диагностика, например защо трябва да се прави диаграма на всеки в ковид зоната, посочи медикът.

Обществото е маргинализирано - има една част, която е ваксинирана и активно търси бустерна доза, има и една част, която не е малка, която е разколебана и ние трябва да се насочим към нея, коментира д-р Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На много мои познати близките влязока на крака в Ковид отделения, а ги изкараха в чувал. Уж се подобряваха... Докато са били в кондиция, са споделяли, че не е имало никаква здравна грижа, дори "лекарствата" не е имало кой да им даде. И така - хората от вируса ли *** или от "здравната грижа"? Пациенти даже изгоряха - живи, щото не е имало кой в отделението да забележи, че има пожар-толкова работят. Иначе ги зключили. Айде, моля ви - задръжте си "здравната система"и си цоцайте Здравната каса.
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28, да, ама такива като мен плащат заплатите на такива мeнтета! Не казвам че всички лекари са ***. Но такива като тоя в щатите освен да мият кeнeфи, за друго нема да стават. Иначе моите уважения към читавите в системата. А който иска да ходи ако ще на лeлясивпутката. Се ми е тая.
26
12
 
11
 
! Отговори
До 24: преди 2 години
Никой не те кара да ходиш в тая система. И никой не е длъжен да те лекува. Защото като плужеците учили 12 години отидат в САЩ да взимат по 800 хил долара годишно, тия като тебе - гласоподаватели на Киро Ментата - ще ревете с горки сълзи. Ама заради вас и нормалните 20% страдат.
25
4
 
37
 
! Отговори
Нане преди 2 години
50 процента от тия плачат за хотел на Белене...))) за 2 години ви видяхме, що струвате... Нищо и половина...))) но има и Лекари с висок морал и дух... Шапка им свалям! Тоя не е от тях...
24
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интензивните, в списъците с починали от ковид, всеки божи ден се вижда, че са неваксинирани. Имаш профилактика, имаш ваксина, която те спасява от тежко боледуване и смърт, но ни ги отказваш! А след това нагло протестираш, защо не ти е оказана 5 звездна помощ. Е няма такива наглеци, както антиваксърите!
23
6
 
36
 
! Отговори
Обяснете преди 2 години
Не разбирам кой кого изтезава. За мен фактите са, че всички които познавам и са заразени в момента са с 2 дози ваксини или 2 дози и бустер!!! Разколебаните, за които говорите със сигурност не ви изтезават сега!!!
22
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брънзалов, а тая здравна система защо изобщо е създадена? Или такива плyжеци като тебе считат че тя съществува за да взимат плyжеците заплати? Не! Създадена е да лекува. Вие в мирно време щом толкова пъшкате, пази Боже при война какво ще бъде. Ще се изпокриете в кyчи гз.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МайстораДори аз разбирам повече от медицина от колкото тези кухи парчета, което е срамно за тех :)))
20
3
 
15
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Хора не си плащайте здравните осигуровки ,нека тия *** и децата им ***.
19
1
 
14
 
! Отговори
село преди 2 години
И сега-ните,като предишните.С е населението,народа,гласоподавателите,им са виновни.
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и здравната система изтезава населението, кво се оплакваш само, пари без труд вече няма
17
4
 
29
 
! Отговори
БориМечката преди 2 години
Народният Съд и Трибунала за тези Доктори, Доценти, Професори, Математици, Бюрократи, наблизава, скоро Народът на България, ще ги избавиме от мъките им!!
16
4
 
48
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Здраво напъват новия епизод от сюжета - "неваксинираните са виновни за всичко". Въпреки че инжектираните се заразяват, разпространяват болестта и боледуват тежко точно толкова, колкото и нормалните. Който е чел как са се развивали гоненията на евреите в Германия, знае точно накъде върви сценария.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомням си, че ми се беше подуло стъпалото навремето, не ми обърнаха внимание, майка ми почина, щото въобще не разбираха за какво става на въпрос, истински "професионалиати", с удоволствие ще умра в такива некомпетентни ръце :)))
14
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
копейкин де е? да иде да помага в интензивното, тоя фашист wannabe
13
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе НАП и ДАНС няма ли да влязат в тия сайтове и да видят колко пари и от кого вземат, за да бълват денонощна реклама на продукти на частни компании, при това чужди?
12
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ние и здравна система ли имаме?
11
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чистачката я изтезаваме ако има за чистене, готвачката я изтезаваме ако има да готви, докторите ги изтезаваме ако има да лекуват... гениално докторче е тоя. Спирайте веднага да боледувате, че да не ги изтезаваме. После ще реват че няма пари... хахахах.
10
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като във вица "- Г-не, защо ограбихте банката? - Ами те започнаха първи!". Та и в този случай с изтезанията така...
9
5
 
64
 
! Отговори
факт преди 2 години
Това не е здравна система,а пародия на здравна система!Впрочем,като ще има ваксинация,защо притискат младите,които не са в риск да се ваксинират,а неглижират възрастните,които дават 95% от смъртността.Особено нагли са да ваксинират децата!