Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!

Легла има, но човешкият ресурс е изтощен
14 яну 2022 22:30, Петя Славова
296
Д-р Брънзалов:  Част от населението изтезава здравната ни система!
Снимка: БГНЕС

Страната е навлязла в новата вълна на коронавируса. Случаите се увеличават, показват данните на Единния информационен портал, а не е малък и броя на починалите. Вчера правителството излезе и с план за действие като затваряне може да има в зависимост от заетите интензивни легла в болниците.

"Определено има голямо значение какъв процент от интензивните легла са заети, тъй като различните вълни достигат една определена заболеваемост. Надявам се това да е един правилен критерий относно това какви мерки ще се взимат, въпросът е доколко те ще бъдат спазени. Това коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС относно обявения от правителството нов план за справяне с COVID кризата.

При 80% заети легла, което е най-тежката четвърта степен, тези мерки продължават да не се спазват, смята д-р Брънзалов.

Още по темата
Голяма част от населението, къде съзнателно, къде не, буквално изтезава здравната ни система, но бъдещето ще покаже дали ще има резултати, аз съм оптимист. България се радва на голям брой легла спрямо населението, но през тези две години човешкият ресурс е или изтощен, или доста намалял. Не може само защото ние имаме лекари и съответно здравни заведения, които могат да поемат съответния контингент, да не правим нищо, за да не се случи това, обясни д-р Брънзалов.

Ние, редовите специалисти, си вършим работата по един и същи начин от началото на епидемията, допълни той.

Според него, с ковид зоните са допуснати няколко грешки. Те се откриват не навреме, не са хомогенно разпределени на територията на страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени.

 В ДКЦ-то, в което аз работя, има добра колаборация, екипите работят добре заедно, но въпреки това има опашки. Тези зони трябва да бъдат много повече, да не се занимават с излишни функции освен диагностициране, да не се занимават толкова много с лечение, отколкото с диагностика, например защо трябва да се прави диаграма на всеки в ковид зоната, посочи медикът.

Обществото е маргинализирано - има една част, която е ваксинирана и активно търси бустерна доза, има и една част, която не е малка, която е разколебана и ние трябва да се насочим към нея, коментира д-р Брънзалов.


296
Още от Коронавирус
Върховният съд на САЩ блокира антиковидна политика на Байдън
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
0
 
! Отговори
Игнатий Лойола преди 6 дни
Д-р Брънзалов само да ми падне аз да го лекувам!
273
0
 
2
 
! Отговори
Население преди 1 седмица
и обратното е валидно. Здравната система изтезава населението...
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комунистите завлякоха всички институции в тоалетната. Ред е на българите.
271
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Здравната ни система е изтезание за по-голямата част от населението. Това е по-точното съждение.
270
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За 2021 година сме номер 1 по умрели от ковид. За 2022 ще е същото
269
1
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Кой е този доктор с какво е известенИма ли научни трудове по вирусология
268
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
90% от болните в болниците НЕ СА на интензивна терапия (каквото и да разбирате под това). Просто лежат и им бият инжекции. Даже от официалната статистика се вижда, която рисува нещата в сгъстени черни краски.
267
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
До 264... Та ти ваксина за 34 лв ли искаш да си сложа? Толкова ли струва превенцията на най-яростната болест в историята? 34 лв не струва, защото миналата година Боко като ги купуваше, бяха по 100 лв. Само че 100 лв франко работилницата за отвари. Докато ги докараш със Спартана, докато ги разкараш с буса на Леки, докато ги съхраняваш в специални хладилници и на доктора 10 лв, стават 150 някъде. А 1400 лв е пътека за поне 10 дни. Провери ако не вярваш, даже съм сметнал нещата с резерв.
266
0
 
1
 
! Отговори
Сат Н преди 1 седмица
Петков, това ще се запише със златни букви в aналите... :)))
265
0
 
2
 
! Отговори
Петков преди 1 седмица
Думата е кypаболация и означава определен тип индиферентно отношение към факти и събития.
264
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледам по-долу един русофилистик подвизаващ се из форумите като Сата Нато лъже и манипулира безобразно. Цената на една доза ваксина драги не е 150лв а е около 34лвдори двете дози плюс трета са 100лв , но явно с такива измислени цифри се опитвате да настройване хората. Едно постъпване в Ковид отделение е1400лв и то за неусложнени случаи,изобщо не говорим за съвременна терапия където цените са десетки дори стотици хиляди.Аре бегай в Русия и там пропагандирай против ваксините, стиска ли ти?
263
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Д-р Брънзалов - зам. председател на БЛС, в превод - синдикален лидер, който не е истински лекар, не е виждал болен човек на живо и не е стъпвал в лекарски кабинет или болница от 25г освен като пациент! И тоя има наглоста да говори от името на истинските медици!
262
2
 
5
 
! Отговори
1-n преди 1 седмица
Личните лекари минаха отдавна в нелегалност. А опитайте да се свържете даже и по телефона
261
4
 
3
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 1 седмица
Продължавате да приемате пациенти с Ковид в многопрофилните и лапайте парите. Побързайте да сключите договори й за Ковид-хапчетата. Давайте да Ви видим хаира...
260
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой изтезава здравната система политически миризлив връзкар на държавна служба като директор на болница със заплата 100 Хил а за медицинския персонал няма и 1000? Ами да махнат българския наглъл миризливец връзкар и да вземат 100 медицински служителя на негово място
259
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе миндилски маняк неземен! Човешкия ресурс си ходи на работа както преди 2 на 2 раб. дни. Дали си в КОВИД отделение или неврология няма значение караш дневна, нощна и почиваш два дни. За намалелия ресурс е виновно здравно министерство, защото направиха болниците търговски дружества и шефа определя заплатите. Сестра на 800лв, лекар на 1000лв не е сериозно в нито едно отделение а е факт из цяла София, из провинцията по-зле и колото и пари да дава министерството те не стигат до медиците бе МАЙНА!
258
1
 
14
 
! Отговори
Zombaio преди 1 седмица
В допълнение към системата можем да споменем и изядените пари от медицинските обекти които надписват ковид за всичко от счупен крак,птп,и прочее. От починали по др причини написани ковид,от свързаности и лобизъм за едни лекарства спрям одруги.А за престъпно отношение към пациенти унищожени от "загрижената система " ..2 години няма протокол бе ваксинатори.Колко народ си отиде отровен от неподходящи леарства и мърляво отношение на загрижените за системата...Сега одва цунамито от миокардити...а ?
257
4
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Ако ще се делим на ваксинирани и нежелаещи ваксина, то ваксинираните са изяли три пъти повече държавни средства от останалите. Ваксините не са безплатни, една доза струва към 150 лв, а дозите, поставени в Бг, клонят към 6 млн. Това са 900 млн лв изхарчени, а в резерв са купени дози за още поне 500 млн. Боледувалите около 100 хил човека не са изхарчили и 1/10 от това. Така че много дискусионно кои изтезават системата.
256
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докторът се е изказал във фашистки контекст срещу част от българския народ, дискриминирайки ги пейоративно и в негативна конотация от останалите . Това представлява нарушение на Конституцията в частта и за правата на гражданите на РБ и пряка заплаха за здравето и живота на засегнатите. Присъдата ми е: 1. Куршум фостата; 2. При не възможност по т. 1 - анонимен винкел в суратя; 3. Придружаваща общодържавна и международна фетва - спъване по стълбите изотзад. 4. Точки 1,2 и 3 влизат в сила от вчера
255
2
 
7
 
! Отговори
Zombaio преди 1 седмица
И на мен ми е писнало от големи псевдо моралисти като теб..Ти подпиши отказ от лечение.Нали си взел и направил правилния избор.Ако се озовеш в ситуация за болница от заболяване на кръвоносната система се оправяй сам.Същото и от ковид,всички лекарства плащай.Не разбирам защо набодените се правите на повече хора от останалите.Некви супермени ли сте.?Акъл на кило от некви самозванци.Кажи колко струват тия пумии да ги платим и се махайте.Аз ще платя на 10 души също да се освободят.