Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?

Оплакванията - сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация
15 яну 2022 07:45, Петя Славова
183
Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?
Снимка: БГНЕС

С появата на Омикрон специалисти съветват да се прави и бустерна доза срещу COVID-19. Като сред"бустерните" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза.

Още по темата

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини, предава "Дойче Веле".

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите усърдно заработват стотинките си. Нямат почивен ден! Лъжа след лъжа, и пак отначало....
107
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден".....Баси,то за толкова време със същите симптоми го карат ковида 80% от хората.
106
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миокардид, инфаркт, внезапна смърт или както виждам при иначе доста здрави хора - твърде често боледуване
105
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашето семейство нямахме странични ефекти, нито от 1 нито от 2, нито от 3 доза. Нито пък децата. Нито пък приятелите ми или колегите. Стига си измисляхте!!!.
104
6
 
21
 
! Отговори
Аз НЯМА преди 2 години
Споделяйте и разпространявайте:Аз НЯМА да си инжектирам еврейската пекня "ваксина"!
103
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конкуреция майка, дайте да очерним другия това е й което разбрах от статията . Много правлно се казва че тва са продукти ,не лекарства да лекуват. И така ще е от тук нататък. Ваксината ще става част от вашия ежедневен живот. Сега си ябиете на два месецаскоро ще кажат на един . а НА КРАЯ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ НЕ МОЖЕ БЕЗ ВАКСИНА НА СЕДМИЦА НА МАЛКИ ДОЗИ- ВСИЧКО ТОВА ЩЕ СИ ГО ПЛАЩАТЕ ВИЕ ОТ ДЖОБА !В Гърция вече ,а вдруги страни, глобяват хората "решили" да не се ваксиниратДОКАТО НЕ ВЗЕМАТ ДРУГОТО РЕШЕНИЕ - ДА СИ СЛОЖАТ . Уж било избор ?Нямате избор.
102
7
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Не знам за ЕМА, ама според изследване на самата пфайзер от април миналата година нещата изглеждат доста по-различно. Има достатъчно акумулирани данни, но се представят селективно, а случаите на сериозни увреждания въобще липсват.. Що така? Нима вече новата медицина изключва напълно опасните, нежелани странични ефекти?
101
1
 
21
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Защо статията е Недовършена?!
100
8
 
16
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Страничните ефекти се крият упорито.Ще бъдат публикувани 2057 г.Най - често срещан страничен ефект - смърт!Останалите - 2057...
99
1
 
8
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Ваксината си е същата. Няма промяна.
98
3
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Изследвани 300 доброволци за Файзер и 171 за Модерна!!!! Много бе!
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали бустер беше не просто трета доза, а специално променена ваксина за новия вариант. Забравихте нещо.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петяяяя, петяяя, да си беше довършила преписването на статията. То акъл за това не трябва..
95
9
 
6
 
! Отговори
БС преди 2 години
На мен ми нямаше нищо. А на БустерШок ще му кажа, че и без ваксина тези работи са много разпространени в БГ. Само продължавайте да се тъпчете със сланина и салами от супермаркетите.
94
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛекарКой те излъга че нямало графенов оксид бе баламурняк. Ти не си ли виждал лабораторните анализи на ваксините та говориш такива глупости. Графена е ДОКАЗАН с лабораторна техника. Можеш да видиш анализите стига да те интересува наистина и да си безпристрастен. Всеки интелигентен човек който се запознае никога няма да си позволи да пише такива лъжи и идиотщини как нямало графен. Наличието му е 100 процента сигурно и доказано. Освен него са доказани различни метали, ДНК и ***.
93
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова сте смешни, че чак сте трагични с глупавите си коментари. Не си заслужава дори да ги чете човек. Не знаех, че сте на толкова ниско ниво, вие българите.
92
7
 
17
 
! Отговори
Цар Антивакс Смели преди 2 години
След 10 години ще четем за бум на онкологичните заболявания. Тогава Бил Гейтс и Алберт Бурла ще ги лекуват с 6G вълнова терапия.
91
9
 
20
 
! Отговори
БустерШок преди 2 години
Инсулт и инфаркт където те свари - много хора умрели без причина вкъщи, на улицата, на работаизведнъж припаднали. Имунен дефицит или неврологично заболяване също в средносрочен и дългосрочен аспект. Който успее да поеме третия бустер може да го довърши четвъртия или петия. Мислете да не съжалявате после. Тези ваксини за най-голямото биооръжие в истотията
90
6
 
25
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
98% от лекарите в Германия отказват да съобщават такива последствия... Даже ги отричат, знаейки, че един ден може да им се потърси отговорност... Като чета в Телеграм групите за какви трагедии стават!? Пазете се! Сатанистите са сега на власт
89
4
 
16
 
! Отговори
Додо преди 2 години
До Лекар: Най-страшното е, че вероятно наистина си лекар. След конструкта Ковид, с цялата намеса и участие в престъпните манипулации с данни, статистики и смъртност на продажни и гладни за пари и слава лекари-клекари, Западната медицина вече е доказано конвергирала и хората масово и перманентно загубиха доверие в нея!