Проф. Витанов: COVID ситуацията е търпима, бавно ще се влошава

Делта отслабва, а Омикрон все още не е станал доминантен, обясни математикът
Обновена: 17 яну 2022 10:53 | 17 яну 2022 10:53, Ния Христова
154
Проф. Витанов: COVID ситуацията е търпима, бавно ще се влошава
Снимка: БГНЕС
"Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване, защото Делта отслабва, а Омикрон не е станал доминантен". Това заяви математикът проф. Николай Витанов в ефира на Нова тв.  
 
"Базовото репродуктивно число днес е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата увеличава обхвата си, но числото е под 1,3. В областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска – леглата намаляват", каза още той.
Още по темата
 
"Първото нещо, което той ще предизвика е достигане на 10 000 случая на ден. Има време това да се случи. Не се очакват резки пикове нагоре, защото пожарът не гори равномерно. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни", посочи той.
 
Витанов поясни, че прогнозата му от ноември е актуална и към момента. 
 
"След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и след това ще тръгне надолу. Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу", каза Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
0
 
! Отговори
до 72 преди 2 години
Това се учи години, но ето ти нещо за начало;https://nauka.offnews.bg/news/Matematika_18/Kak-se-modelira-matematicheski-epidemiiata_148010.html
62
0
 
2
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Но нали не спазваме измишльотинските мерки, пък Омриконя е толкова заразен, че един настинал като подиша в левия ъгъл на Билата, сто човека на касите се заразяват? Абе, да не ни излъгахте пак? Да не би пак някакви съчинения да разказвате като за Делтата? А ще падат ли хора по улиците както в клипчетата от Ухан, или и това беше една ЛЪЖА? Що така всичко в тая пландемия изглежда толкова фалшиво бе Витанката
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече познати ваксинирани се оплакват от деменция че забравят неща и не знаят кво правят,това страничен ефект ли е?За един прЕател Пешо питам!!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей п.е.д.р.о държавата фалирва
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да изчисли ще има ли прираст в раждаемостта за м. февруари 2022 г. и какъв ще е той в цифрово изражение и да видим какво ще покажат данните в края на другия месец.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
71. Виж как сам стигна до извода. Зависи какви данни вкарваш. Както и посоката на алгоритмите. Делта факторите. Компютрите са нещо глупаво(все още), каквото им дадеш, това ще ти смелят. Пак опираме до човешкия фактор, в случая нашия любим манипулатор, и тези които му "поръчват" резултатите.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм убеден в базисните числа, то после каквито искаш суми може да се получат.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да знам модела по който се правят тези изчисления. Никой не иска да го напише. Това някаква световна тайна ли е?
55
2
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 2 години
Зависи какви книги си чел. И зависи каво имаш предвид под "дребни разминавания". Пак под вола теле. Ами направи ти точни прогнози щом го можеш. Това показват компютрите след като вкара различните фактори. Пр. Фактор 1 - спазване на мерки, слабо спазване на мерки, пълно неспазване. Народопсихологията е също фактор. В този смисъл, това което прави Витанов е по-скоро предупреждение към властите и хората. Би се радвал да не му се сбъдват прогнозите.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От как дойде тая пЛандемия разбрах че сме минимум 30 милиона население,много лоша бай тошова образователна система..
53
2
 
8
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
До Анонимен (#62) - А то щото преди "ковид"-а не е имало респираторни заболявания и хората не са умирали по болниците, нали?
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно пък Израел, ако обичате не ми я давайте за пример, защото не всичко е такова каквото изглежда. Който иска нека си вярва на цифрички.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете се появиха. Коментарите ще се изпълнят със заучени фрази и опорки. Ковид отделението, вагоните с книги, богатите и умните така правят и т.н. Ако водеха разумен спор щеше да е интересно, но няма време, всеки постинг е кинта.
50
1
 
5
 
! Отговори
не си пия хапчетата преди 2 години
по 7 милиона новозаразени на ден ще има.. даже на места в някои градове и по 8-9 милиона.. ужас ужас ужас
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
53 - Сигурен съм че съм прочел повече книги от витанката. Тук таме съм ги и писал. Точно затова виждам дребните "побутвания" по сметчиците му. Човеците имат свойството да допълват реалността със желаните резултати - затова ви се привиждат и "точни прогнози", Вземи събери всичките му изказвания до момента и ще видиш "дребните" разминавания, кой знае защо все в полза на "правата" линия на Партията.
48
1
 
7
 
! Отговори
Не вярвайте преди 2 години
Не вярвайте на цифрите, които ви показват в медиите. То и едно време петилетката се преизпълняваше, а всички знаехме, че имаше брак и недостатъчно производство.
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега вижте смъртността е Израел и тази тук. Аман от зациклили антиваксъри. Както каза един френд санитар в ковид отделение, най-гадния момент за пациента и тях медицинския персонал е интубирането. И двете страни в процеса знаят, че най-вероятно изхода е летален и това е краят. Казва най-гадното нещо е да видиш погледа на пациента, той говори за отчаяност и предстояща смърт. И както се изразява, това дали си ваксиниран може да те изкара жив и здрав от Ковид отделение или в "дървен костюм".
46
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 2 години
жа са мре според Витануф
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото бройки му кажат толкова ще каже, то всичко се спуска от СЗО
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53То се отнася за теб *** това определение, ако си мислиш че ще ме спреш, имам 50 адреса, но проблем :))) Българите *** не са глупави, просто са наивни, много добре виждат нещата, не ги подценявай :)))