Проф. Витанов: COVID ситуацията е търпима, бавно ще се влошава

Делта отслабва, а Омикрон все още не е станал доминантен, обясни математикът
Обновена: 17 яну 2022 10:53 | 17 яну 2022 10:53, Ния Христова
154
Проф. Витанов: COVID ситуацията е търпима, бавно ще се влошава
Снимка: БГНЕС
"Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване, защото Делта отслабва, а Омикрон не е станал доминантен". Това заяви математикът проф. Николай Витанов в ефира на Нова тв.  
 
"Базовото репродуктивно число днес е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата увеличава обхвата си, но числото е под 1,3. В областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска – леглата намаляват", каза още той.
Още по темата
 
"Първото нещо, което той ще предизвика е достигане на 10 000 случая на ден. Има време това да се случи. Не се очакват резки пикове нагоре, защото пожарът не гори равномерно. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни", посочи той.
 
Витанов поясни, че прогнозата му от ноември е актуална и към момента. 
 
"След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и след това ще тръгне надолу. Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу", каза Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 2 години
Не съм чел коментарите за Мангъров, но Симидчиев буквално го размаза: само факти, числа, точни графики. М. само пелтечеше, без факти, само на мнение и единсвеноъто, което успя да артикулира беше пак лъжа. На което Симидчиев го доуби, като му показа данните за Израел - 65% ваксинирани - 240 починали за последните 3 месеца, България - 27% ваксинирани - 9890 починали. При това в Израел живечт 3 милиона повече, а гъстотата им е 7 пъти по-висока.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходи се пери бе мистер %
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са велики, професори, математици, а не могат да обяснят как се правят тези изчисления. Когато един човек не може да обясни това, това което твърди, как да те убеди и да му повярваш.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както беше казал един велик българин: "Няма как да обясниш нещо на глупав човек, когато ви разделят един вагон с книги". Витанов от две години няма грешна прогноза, ако четете и слушате внимателно, разбира се, а не някой казал, че Витанов бил казал.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче Мангърич снощи удари 600 коментара - велик е
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само математици и коремни хирурзи предвещават чували с трупове, нема ли да сложат поне един истински лекар :))) Мейби ги е страх, че ако сложат лекар ще каже истината :))))
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е обяснението на това: "В областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска леглата намаляват", каза още той."
36
0
 
8
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Ей витанка, мечтаеш си ти за катаклизми и апокалипсиси. С измамама пак не може да ги докарате и ти и кунчо, бай шиле и т.н. Ако имаше достатъчно лекари и персонал не знам какво щяхте да лъжете... Кризата в здравната система е от преди поне 15 години се говореше,че един ден няма да има кой да ни лекува, така че не знам какви ги блещите по цял ден по телевизиите и как има хора, които ви вярват не знам. То за това хората са казали "докато има балъци, ще има и тарикати"
35
1
 
3
 
! Отговори
Антрополог-Математик преди 2 години
Предричам че пролетта динозаврите ще се събудят от зимен сън. Краставото водно куче ще еволюира до морски хищник. Океанската лисица ще изплува по бреговете. Речната мухоморка ще ще се вижда с просто око в кристалната недокосната вода.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов - с орден Ванга 1 степен. Веднага!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зОбща молитва със запалени свещи на прозорците за сласение от напастта на напастите - световната корупция и производни.
32
0
 
10
 
! Отговори
Математик преди 2 години
В съседната ви статия, другия математик каза че на 5ти Март ще имаме 70 000 зарезни, ПИК!!!!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След края на внезапно връхлетялата ни пандемия кака Аргирка,Кунчо санитаря,и медико-математиците ще имат алтернативата: 1.Да си зададат хамлетовския въпрос"Кой ми се изтропа в гащите? Аз или некой друг?" 2. Да бъдат новите Активни борци против фашизма и капитализма в тези тежки за народа дни!
30
0
 
6
 
! Отговори
Антрополог-Математик преди 2 години
Днес времето ще е поносимо.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли ми се струва или е истина, но откак Витьо се подвизава по коронавирусни въпроси из телевизиите, косата му става все по-мазна, а папиломите все повече и покафеняват. На Пинокио му расте носа като лъже, а на Витката, папиломите. Ми поинтересувай се как да се избавиш от тях, велики математико. Нали много я схващаш тая вирусология? Ми възползвай се от неизчерпаемите си знания, че скоро математическите способности няма да ти помогнат да ги преброиш.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикронът е много заразен, но заразява бавно. Мммдааа....
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси простацитe и техните помощници, които управляват територията!?!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанка, гледам си станал експерт по реверсивен анализ. Казват ти дата и си готов. Виж дисперсния все още не ти се отдава. Камо ли апроксимация към базова функция.
25
3
 
15
 
! Отговори
0 Логика! преди 2 години
Е да попитам, нали Зелевата хартия беше решението ? Кауфланд няма сертификат, но никой не се заразява там ? МАХАЙТЕ Ш**** ЗЕЛЕВ СЕРТИФИКАТ, ПРОДАЖНИЦИ!!!!
24
0
 
14
 
! Отговори
Офф преди 2 години
Витанката горкия за първи път в живота си се почувства значим, понеже го даваха по някоя и друга телевизия и сега милия не спира да бръщолеви глупости където намери, че не му се иска пак да се превърне в никому ненужния безличен и лесен за пренебрежение математик! Но пък това, че детството му също е било тежко поради вроденото му малодушие и свикването с ежедневния тормоз, сега му помага много и по лесно преживява непрестанните подигравки и психическия тормоз от целият български народ!