COVID-19 може да заразява и без физически контакт

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия
22 яну 2022 13:38, Петя Славова
109
COVID-19 може да заразява и без физически контакт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия, които в продължение на седмици се опитват да разберат как един човек е заразил други трима без изобщо да има какъвто и да е контакт с тях. На помощ на учените идват видеозаписи и генетични тестове, за да се реши загадката.

Още по темата

Става въпрос за случай, при който мъж с положителен тест е бил изолиран в хотелска стая, предава БГНЕС. Други трима, с отрицателни тестове, но обитаващи стаи на същия етаж, са дали положителни проби за вируса. Според епидемиологичните изследвания заразяването най-вероятно е станало в коридора от двете страни на стаята. Вратата на заразения мъж е била отворена само за няколко секунди, позволявайки на въздуха от стаята му да се разпространи по коридора. Така и хора от другите стаи, с които не е имал никакъв контакт, са били заразени.

Според изследователите, разследвали този случай, това е допълнително доказателство за високия процент на заразност на вируса, както и доказателство за ефективността на ваксинацията. Учените направили експеримент, който показал, че един ваксиниран човек, останал в стая с трима болни, не е заболял.

Случаят на заразените в коридора е от юли, когато цял полет от Филипините до Нова Зеландия е поставен под карантина в хотел.

Вратите на стаите са били отваряни само за доставка на храна и за извършване на PCR-тестове. Според разпоредбите на хотела е било забранено вратите на стаите да се отварят едновременно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: заразакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно съм анаеробен антиваксър, щом не прихващам от болната ми ваксана жена.
45
1
 
8
 
! Отговори
Потърпевшите преди 2 години
Голямо откритие, няма що!! Когато един болен се изкашля, аерозолъ с вируса стои във въздуха преди да се утаи на земята три часа! !!Така че всеки който мине оттам и е в затворено помещение може да се зарази!
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
моите родители с бустер се заразиха от асансьора на пан.блок.никъде не ходеха. аз пазарувам.само сметта си изхвърляха ползвайки асансьора.така .че може да е вярно.
43
1
 
23
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Всичките ми познати, които са ваксинирани (дори и с бустерна доза) сега са с Ковид.Не знам каква е ефективноста на ваксините.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз лично се заразих по телепатичен път гледайки репортаж от болнично заведение.може би заради това има и пандемия.
41
2
 
8
 
! Отговори
Мистерия:) преди 2 години
Абе при мойте деца шарката и скарлатина се оказаха много по-заразни и тежко протичащи...Докато с ковид единият не зарази никой удома.Също уж много заразен,пък и преди ваксините се чуваше,че не всички в една къща се заразяват...
40
0
 
7
 
! Отговори
Как не?!? преди 2 години
То само с мисъл става!
39
0
 
23
 
! Отговори
Верно е! преди 2 години
Вчера една приятелка от Австралия ми прати мейл (явно заразена) и сега кихам като побъркан! Да е жив и здрава Радка (Джаба) Аргирова да ни пази от тази напаст!
38
3
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Не, но ще се получи наситеност на въздуха с летливи вещества от бактериални екскременти- понеже червата ни са пълни с гадни бактерии и други микроорганизми, отделящи зловонни газове- метан и пр. Тези газове, разбира се, са отровни и систематично прецакват клетките ни и преуморяват имунната ни система, подобно на патогените като напр. коронавируса.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
точно така се заразиха родителите ми.добре.че оцеляха с подх.лечение.това с проветряването на коридорите на общите части в блоковете трябва да обясните на хората.по 5 апартамента на етаж с по 4 обитатели представете си по коридорите на 6 етажен блок какво става.да не отварят прозорците .да не изстинат апартаментите.простотия.
36
0
 
14
 
! Отговори
Веднага Нобелова наг преди 2 години
Ама вие сериозно ли,бе. Въздушно-капкова инфекция да може да се предава без физически контакт?!?! Какво невероятно откритие,драги зрители, какъв невероятен пробив в науката.Веднага по една Нобелова награда и за тези,които се чудят как е станало и за тези, които си блъскали главите и намерили отговора.Само дето на подобни "учени" главите име трябвало да ги блъснат веднъж, но по-силничко и преди много години - няколко минути след раждането им. И сега нямаше да имаме нито "пандемия", нито "ваксини"
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагат го в храната. Вирусът е много слабо заразен. Кой ще го чака по въздуха :)
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аерозолът във въздуха, издишан от заразоносители, е пълен с вируси. Той се разпространява и по климатичните инсталации/ вентилационните тръби и шахти на дадена сграда и влиза в помещенията, където са отводите им- независимо дали става дума болница или хотел, магазин, офисна сграда и пр. Затова една от първите мерки трябваше да е дезинфекция на тези места чрез озонатори или ув лампи. Като ви се казваше в началото, вие си питахте ушите. Само при авиопревозвачите го направиха. Да сте слушали.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в софийска болница на втория етаж беше открехнат леко прозорец и се разболяха трима в Сиера Леоне.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм ваксиниран и непрекъснато съм в контакт със заразени. Това показва, че най-добрата предпазна мярка е да не се ваксинираш! Тествам се на 2 седмици, барем излезне нещо положително заради сертификато. Нема, тишина и дистанционно мълчание! Ко и туй ся въ?
31
8
 
5
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Те учените се опитват да го обяснят от началото на пандемията,ама бай *** всезнайкото нали си знае неговото.... Описанато горе се нарича вирусна наситеност на въздуха!Затова в затворени помещения се носят маски,затова трябва да има ограничение на броя хора в едно помещеие,затова трябва да се затварят заведения!Особенно помещения които не могат да се проветряват добре и редовно!*** бай *** си знае най-добре!
30
3
 
8
 
! Отговори
до Наско преди 2 години
аман от *** като теб много разбиращи. С маската пазиш другите в обкръжението си да не ги заразиш. Едно е фа ми се секнеш кихал кашляш с маска друго е да я пръскаш тая смрад безпрепятствено. Ама ти акъл да го схванеш йок. Чудно що хирурзите слагат маски.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато бях дете ми разказваха всякакви приказки. Бяха далеч по-достоверни. И много по-интересни.
28
2
 
18
 
! Отговори
Наско преди 2 години
Хайде стига с тия приказки от 1001 нощ. Ако това беше вярно всички щяхме да сме го изкарали този вирус за няколко месеца и да сме забравили отдавна за него. Тия маски дето ги носим пропускат 80-90% от въздуха около и през тях и реално от тях няма никаква полза, следователно ние всички дишаме един въздух постоянно.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на някои хора им пораснаха криле и вече летът над облаците,познавам едни други къде ходят върху вода.