Омикрон вършее на Балканите, отчитат се рекорди на новите случаи

Някои страни обаче обмислят облекчаване на ограниченията
Обновена: 21 яну 2022 20:11 | 21 яну 2022 19:58, Елка Василева
74
Омикрон вършее на Балканите, отчитат се рекорди на новите случаи
Снимка: архив, БГНЕС

Рекорди на новите случаи на COVID-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго.

Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

АЛБАНИЯ

И в Албания вариантът Омикрон доведе до рязко нарастване на новите случаи на COVID -19, като в четвъртък за едно денонощие бяха регистрирани 2383. По-леките симптоми на варианта обаче, в съчетание със сравнително младото население на Албания, водят до сравнително малко смъртни случаи - 3 в четвъртък.

Още по темата

Напълно ваксинираните албанци са около 39 процента от общото население.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Периодът на карантината на заразените с коронавирус в босненската Република Сръбска ще бъде намален на седем дни, съобщи Танюг в четвъртък. В съобщение на правителството на Република Сръбска се посочва, че се отменя задължителната карантина за хора, които имат бустерна доза ваксина и са били във високорисков контакт с потвърдени или вероятни случаи на COVID -19.

Работното време на заведенията е ограничено от 6 ч. до 24 ч., а в съответствие с разпоредбата нощните клубове ще могат да продължат да работят от 6 ч. до 2 ч.

В четвъртък в Босна и Херцеговина бяха установени 2969 новозаразени за 24 часа при направени 6048 теста, а 33 души починаха.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" ваксинирани са едва около 22 процента от населението на Босна и Херцеговина. Вчера на летището в Сараево пристигна пратка с 258 750 ваксини на Пфайзер, дарени от България.

ГЪРЦИЯ

В понеделник в Гърция започна налагането на глоби на възрастните хора, които не са се ваксинирали досега. През януари глобата ще бъде в размер на 50 евро, но всеки следващ месец тя ще е 100 евро. От правителството отбелязват, че 90 на сто от гражданите в тази възрастова група вече са се ваксинирали. От обявяването на задължителна ваксинация на възрастните в края на миналата година 217 хиляди души са се ваксинирали или са си запазили час за ваксинация.

155 лекари с частна практика са получили нареждания за мобилизация и от миналата седмица помагат на колегите си в държавните болници в Северна Гърция.

Гръцкото министерство удължи срока на действие на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 с една седмица до 31 януари.

За спад на новозаразените с COVID -19 в Гърция, но и за ръст на смъртните случаи съобщи в сряда електронното издание на гръцкия в. "Катимерини". От направени във вторник 568 500 лабораторни теста 23 340 или 4,11 на сто са били положителни. Една седмица по-рано случаите са били 32 694, а процентът на положителните тестове - 5,6 на сто. При смъртността обаче се регистрира ръст на дневна и седмична база.

От четвъртък в Гърция се отвори платформата за запазване на час за ваксинация срещу COVID -19 с четвърта доза за гражданите с отслабена имунна система.

Почти 70 процента от общото население на Гърция са завършили ваксинационният си цикъл.

КИПЪР

Ваксинираните и преболедувалите COVID -19 ще могат свободно да влизат в Република Кипър от 1 март, предвижда новият санитарен протокол, одобрен от правителството на страната, съобщи кипърското издание "Филелефтерос".

За неваксинираните и непреболедували пътници ще важат условията, които се предвиждат за съответната категория на страната, от която идват, съответно отрицателен тест, самоизолация/карантина, специално разрешение.

Кипърското правителство освен това съкрати на 10 дни препоръчителната самоизолация за лицата, които са били в контакт със заразен с COVID -19, съобщи кипърската информационна агенция КНА.

В сряда Кипър регистрира 2226 нови случая на COVID -19 при 95 650 направени теста, но без нито един нов смъртен случай.

Ваксинираните в Кипър се оценяват на около 69 процента от жителите на контролираната от правителството на Република Кипър част на острова.

КОСОВО

В четвъртък в Косово бяха установени 2708 случая на COVID -19 за денонощие - все още далеч от рекорда от над 4 хиляди, отбелязан през март миналата година. Починал е един човек. По данни на университета "Джонс Хопкинс" над 44 процента от жителите на Косово са напълно ваксинирани.

РУМЪНИЯ

Почти 20 хиляди нови случая на COVID -19 бяха регистрирани в Румъния за денонощие в четвъртък, което е рекорд от началото на пандемията, съобщи Групата за стратегическа комуникация, цитирана от Аджерпрес. Новозаразените в Румъния бяха 19 105, а смъртните случаи през последните 24 часа - 43.

Предишният рекорд на денонощния брой на случаите в страната беше отбелязан на 19 октомври 2021 г. - 18 863.

66,7 процента от жителите на Букурещ са ваксинирани поне с една доза ваксина срещу COVID -19, съобщи националният координатор на ваксинационната кампания в Румъния Валериу Георгица, предаде Аджерпрес. Има седем окръга, в които нивото на ваксинация е между 50 и 60 процента. В 24 окръга са имунизирани между 40 и 50 процента от населението, а в 10 - 30-40 процента от жителите.

Трите партии от управляващата коалиция все още не са постигнали съгласие дали да внесат в парламента нов законопроект за задължителност на сертификата за ваксинация.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Увеличава се броят на новите случаи на COVID -19 в Република Северна Македония, като през последните дни често се регистрират над хиляда новозаразени. Активните случаи са 16 397, съобщи МИА във вторник.

При тази епидемиологична обстановка правителството реши по препоръка на Главния координационен кризисен щаб за справяне с пандемията ваканцията преди втория срок на учебната година да продължи до 31 януари.

За периода 10-16 януари в страната общо са регистрирани 11 123 нови случая на COVID -19, което е увеличение с 33,9 процента спрямо предходната седмица.

Напълно ваксинирани са 39 процента от жителите на Северна Македония.

СЛОВЕНИЯ

В сряда Словения съобщи за рекордните 12 285 случая на COVID -19 за едно денонощие. В Словения ръстът на денонощните случаи беше 41,5 процента в сравнение с ден по-рано и почти 80 процента в сравнение с миналата сряда. Рекорден брой беше отчетен и ден по-рано, както и в събота, а в четвъртък новозаразените отново бяха над 10 хиляди.

Страната същевременно съкрати карантината за заетите в сферите на здравеопазването, социалните грижи и образованието, за да осигури нормалното им функциониране. Паралелките в училищата ще бъдат карантинирани, само ако инфекцията е потвърдена при 30 процента от учениците за период от 14 дни.

58 процента от словенците са завършили ваксинационния си курс.

СЪРБИЯ

За денонощие във вторник в Сърбия бяха регистрирани 18 006 случая на заразени с коронавирус от тествани 39 740 проби, съобщи РТС. Това е най-големият брой нови случаи за един ден от началото на епидемията. Досега най-много новозаразени бяха регистрирани на 13 януари - 13 753.

От последици от заразата са починали още 26 души. На респиратори са 109 пациенти. В болници се лекуват 2559 души.

В четвъртък в Сърбия беше регистриран и първият случай на "флурона" - едновременно заразяване с вирусите на КОВИД-19 и на грип.

Досега от COVID -19 в Сърбия са починали общо 13 124 души.

В Сърбия напълно ваксинирани са 47 процента от жителите.

ТУРЦИЯ

Турция регистрира в сряда над 70 хиляди случая на заразяване с коронавирус, с което надхвърли показателите от предишните дни, когато беше регистриран известен спад. Броят на жертвите също беше по-висок от този от предишните дни - 176 души.

Турското здравно министерство премахна в събота изискването за представяне на негативен PCR тест за COVID -19 от неваксинираните на работните места, в учебните заведения, при пътуване и посещения на театри, концерти и др. Необходимостта от PCR тест обаче остава при пътувания по вътрешните въздушни линии за неваксинирани лица.
61 процента от всички турци са ваксинирани срещу COVID -19.

ХЪРВАТИЯ

В сряда Хърватия съобщи за рекорден брой нови случаи на COVID -19, регистрирани за едно денонощие. Броят им достигна до 10 427 , но медиите предупреждават, че действителните бройки вероятно са по-високи, защото лабораториите не успяват да обработят всички тестове достатъчно бързо. Дневният ръст на случаите е 38 процента.
В Хърватия напълно ваксинирани са 54 процента от населението.

ЧЕРНА ГОРА

Институтът по обществено здраве на Черна гора обяви в сряда, че броят новозаразените с коронавирус е с 40 процента по-нисък през последната седмица в сравнение с предходната.

Всички заведения за обществено хранене могат да работят до полунощ, ако няма музика на живо, реши правителството. Като се има предвид, че броят на новозаразените на дневна база все още е висок, независимо от общата тенденция на спад, всички останали мерки остават в сила, обяви Игор Галич, директор на института, на пресконференция.

Броят на пациентите с COVID -19 в Черна гора, които са на болнично лечение, е с около десет процента по-висок от предходната седмица.

Според световната статистика 44,4 процента от населението на Черна гора са напълно ваксинирани, а 13,7 процента са получили бустерна доза.
/БТА/

 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен123 преди 3 месеца
О-макароня го измислиха, с цел да замажат положението с ваксите,,, масово те са заразените сега по целият свят, 2 или 3 дози, и ходят свободно.. Няма как да си признаят каква е причината. Много познати имам, а и чувам от други хора, кой с по 2 или 3 дози и вече е положителен.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А във джунглите как е
60
1
 
3
 
! Отговори
От ден на ден преди 3 месеца
се убеждавам, че коментиращите пишат по-грамотно от пишещите статии мисирки по всички сайтове - "Девственик, ФаТки, Дир.Ник.бг,ВеЙсти,Нюзларъ.бг"...Джурналистическа мъка, 112-то,място,заслужено!
59
0
 
6
 
! Отговори
Вилнее преди 3 месеца
Леле-мале! Словесния ви запас и правописните грешки в статиите са достойни за сборниците с канидатсудентски бисери.
58
1
 
12
 
! Отговори
антиковидар преди 3 месеца
Отчитат се рекорди по печалби на ваксар фармацефтите и ковид печалби за ковид доктори, ковид математици, ковид пропагандатори и ковид медии
57
0
 
0
 
! Отговори
Върбан преди 3 месеца
До *** като теП. --- Това че не разбираш смисъла на това което четеш не е повод да обиждаш. За други същото е елементарно разбираемо.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лека настинка. Нищо повече.
55
4
 
3
 
! Отговори
не е новина преди 3 месеца
ганЮпростака намалява защото се е ваксинирал
54
9
 
0
 
! Отговори
Идиоти като теП преди 3 месеца
"Това ме навежда на мисълта, че по-голямата част от населението има имунитет, получен по естествен път" къде ги намират е мистерия.
53
2
 
7
 
! Отговори
откривател на америк преди 3 месеца
В България регистрираните случаи се стабилизираха на около 10000, което е 1,5 пъти повече спрямо предния пик. В другите държави омикрона прави пикове 4-5 пъти по големи от предните. Това ме навежда на мисълта, че по-голямата част от населението има имунитет, получен по естествен път от зарзаяване със старите варианти. Ако другата седмица случаите започнат да спадат, очевидно се вървио към отминаване на епидемията.
52
0
 
6
 
! Отговори
Минко 50г. женен преди 3 месеца
Искам да овършея пуутките на всички писачки в днеса, а на писачите да им направя хааалките ∅50. Да зеят като диамантени рудници
51
0
 
12
 
! Отговори
Е преди 3 месеца
Нали доказаха, че не е толкова опасен, а само по-заразен, защо е тази паника ?! Аман вече от неадекватни управници !
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе стига сте се държали като пълни и диоти бе мизерни скапани корумпирнаи медийски ***! Стига сте публикували ежедневни събития които се случват всеки ден! Защо се държите така сякаш вирусите са някакво ново откритие? Вируси си е имало и винаги ще ги има! Винаги сме живели с тях и сме живели с тях стотина хиляди ходини! Това е все едно да публикуваш как слънцето излъчва топлина като новина!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
всички от днес.бг, искрено ви ненавиждам. Тук съм само защото намирам коментари от много интелигентни хора, които искат да опазят колкото се може повече хора от лъжите ви.
48
13
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 3 месеца
Израел за последните 6 дни имат по-малко от 100 човека починали. А в страната на тарикатите за ден са толкова. Пък евреите нека са залухави.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма кой да ви вярва на лъжите вече. Много от онези овци които ваксинирахте, сега ви псуват и не искат и да чуят за бустерните ви отрови. Само най-мижавите либерасти ви се хващат на измамата, а в България от тях няма кой знае колко много.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ФЕЙК НОВИНА !!!Да кажеш че вируса вилнее на Балканите при положение че бг рипортва по 10К на ден при един ТОТАЛНО ваксан Израел с бустерка и ЧЕТВЪРТА игла днес рипортва 60 ХИЛЯДИ за дена трябва или да си супер залухав или ЛЪЖЕЦ !!! Вчера.бг, вие кое сте от двете?!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е фейк новина. Из Европа всичко е овър.шано и нищо няма за вършеене. На Омикрона може и да вършее , но всичко е с по три игли. Сор.и
44
0
 
11
 
! Отговори
Хамид преди 3 месеца
Спокойно, ваксинитаните са безсмъртни
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След омикрона кво ще правим вече, за кво да се готвим още