Пандемия в пандемията - ръст на случаите на депресия след COVID-19

Симптомите се отключват при 80% от пациентите
77
Пандемия в пандемията - ръст на  случаите на депресия след COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един по-малко обсъждан проблем, който ни причини пандемията - в световен мащаб депресивните състояния са се увеличили 7 пъти, откакто живеем под знака на COVID-19. Същата тенденция се наблюдава и у нас, алармират психолози.

Пандемия в пандемията – така специалистите наричат нарастващия брой на състоянията на тревожност и депресия по време и след прекаран коронавирус. Пациентите открито говорят за прекараната инфекция, но рядко за душевните си терзания. А проблемът се задълбочава.

Още по темата

В Специализираната болница по кардиология във Велико Търново в момента се лекуват седем души с COVID-19. Двама от пациентите са със симптоми на тревожност и депресия.

Анестезиологът д-р Владимир Николов е един от лекарите, които лекуват болните с коронавирус. Затова е сред първите, които забелязват отклоненията в поведението.

„Тревожност, раздразнителност, по-изявена двигателна активност. Преценява своите симптоми и самото си състояние през това, което вижда към момента. Очакванията с реалността много често при тези пациенти, които проявяват психически проблеми, се разминава“, коментира д-р Николов пред bTV.

Симптомите се отключват при 80% от пациентите, най-често след петия ден от престоят им в болница. Затова от началото на пандемията болните с COVID-19 в лечебното заведение са и под наблюдението на психолог.

„Всеки ден ги чувам. На първо място това е една кризисна интервенция, която правя, особено за новите пациенти, защото сам по себе си COVID-19 е стрес. И този стрес възниква от това, че пациентът болен с COVID-19 губи много неща - губи работата си, губи нормалния живот, губи социалните си контакти, губи физическото си здраве, губи финанси, и по този начин той губи и контрола над живота си. При пациентите с COVID-19, които са хоспитализирани, депресията е два пъти повече и с много по-голяма тежест“, разказва д-р Анета Мишева, психолог в СБАЛ по кардиология – Велико Търново.

Резултатите от мащабно проучване на психолози сочат, че един от петима преболедували коронавирус в рамките на три месеца развиват тревожност, депресия или безпокойство.

„Дали той ще страда от безсъние, дали ще се оплаква от прекалено изпотяване, от сърцебиене, повишено кръвно, с чести позиви за уриниране, болки в стомаха. Това вече е вегетативна симптоматиката, която се развива в рамките на една тревожност. Също така има и поведенчески прояви. Тези поведенчески прояви те карат да се движиш повече. Да започваш една дейност и никога да не я свършваш", коментира д-р Мишева.
Сред посткорона симптомите са и промени в паметта, усещанията, възприятията.

„Така наречените пост COVID състояния, които са изключително разнообразни и могат да засегнат всеки тъкан всеки орган. Мога да каже, че четири от всеки пет пациенти - 80%, продължават да имат поне едно, а много пъти и повече от едно оплакване след преживян COVID-19. Особено внимание трябва да се обърне на депресивните състояния, които без навременна помощ, вместо да отшумяват се задълбочават, съветват психолозите“, казва проф. д-р Яна Симова от Български кардиологичен институт в София.

 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 65От коментара ви се разбира ,че сте човек с умерен IQ.В това няма лошо.Знае се обаче,че обикновено хора с по-висок IQ са податливи към депресии.
64
0
 
6
 
! Отговори
malart преди 3 месеца
Депрсеията идва от липсата на контакти, ако си заключен в една стая в болница, да пази Господ провинциална, там скачат вече и от прозорците. Стоенето сам две и повече седмици може да отключи и психоза
63
0
 
6
 
! Отговори
Баба ми преди 3 месеца
Депресия,едно време баба ми я лекуваше много добре с един шамар зад врата и всичко минава. Сега станаха *** времена.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Автоимунен енцефалит предизвиква психози в острия стадий, а в постковид стадий-депресии и панически разстройства. Лекувайте се при психиатър. Има бум на самоубийства.
61
1
 
13
 
! Отговори
ГЛАВЕН ДОКТОР преди 3 месеца
АЛООО--СЕРБЕЗОВА--СЗО КАЗА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ СЕРТИФИКАТИТЕ---КАКВО СПИШ ИЛИ ИСКАШ ТОЯГА ЗА ДА СЕ СЪБУДИШ
60
2
 
6
 
! Отговори
покруст преди 3 месеца
Ковид полиция в дълги до земята черни кожени шлифери с маски . Гротескни звуци и речи от електронните билбордове зовът за нетърпимост към антиваксърите. А наоколо е мрак . Тук таме пронизван от слабото осветление и фенерчета на агентите тежко скачащи от бронираните коли . А дъждът продължава вече седмица просто само да ръми.
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато си лабилен психически винаги ще си намериш извинение да си депресиран. Два пъти карам този вирос и що пък не ме разклати и за миг психически?!
58
1
 
13
 
! Отговори
иво преди 3 месеца
Депресията е в резултат на извършващият се 30 години геноцид над българите в България.Депресивно е,че се откраднаха милиарди и все още няма осъден нито един политик или олигарх.Какво правят на свобода отпадъци като Боко Тиквата,свинята Пеевски,Станишев,Гоце,Доган и т.н.?????Не депресия ами кръв ще се лее скоро.
57
1
 
15
 
! Отговори
о.р. майор преди 3 месеца
Всичко се свежда до това как ти представят информацията за ковид. Не е ли по-добре вместо 15% положителни тестове да се съобщава,че 85 % от тестовете са отрицателни. От началото на тази лудост наблюдаваме едно и също: трагичен глас съобщава разни данни. Добре поне,че генералът с черната униформа го скриха.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това похварно ли е? Постигнахте една от целите си.
55
11
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Нормално е, да има депресия. Ето аз примерно вече втори месец се депресирам, че Омикрон е вече в България, смъртността е голяма, а некадърното ни правителство все още не е наложило локдаун!
54
5
 
40
 
! Отговори
Така че преди 3 месеца
от петък до неделя на село,чист въздух, винце,ракийка по малко и депресията се преодолява
53
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това е целта на този фалшив ковид
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 54: Тези роми с повече акъл от теб бе ваксър..много ясно, че не можеш да им отговориш.
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Психолозите и психиатрите и те ли чакат хонорари?!
50
1
 
18
 
! Отговори
Че тия преди 3 месеца
състояния повечето хора са ги имали и без Ковида,то не е единственото дето води до стрес
49
2
 
41
 
! Отговори
СТРЕС преди 3 месеца
При това всекидневно, пардон ежечасно, сори ежеминутно заливане със негативна и формация, насаждае на страх и ограничения, непрекъсната промяна на правилата.. ами всичко това първо води до СТРЕС и по-лошо, до постоянно съсъояние на напрежение (симпатиковата нервна система). Резултата е очакван - депресии и по-тежки неща, които ще спестя да ги споменавам.
48
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До #50 Какви ваксини, бре бу-да-ла? Това не са ваксини, това е начин да те заробят. Някои правят пари *** гърба на човешкото нещастие и тези 300-400 лакомници , управляват сега над 7 милиарда оФце . Сами сме си виновни, че ги търпим, независимо че онези подкупват наред и навсякъде всички си има граници. Голиглавият *** миналата година какво ни плашеше и какво стана, само страх насаждат в хората и си правят парите. И ти си придажник, след като мислиш така!
47
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шепа агресивни роми драскат по форумите антиваксърски лозунги. Не съм паднал толкова ниско, че да им отговарям.
46
2
 
28
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
След 5-я ден в болница пациентите проявявали признаци на тревожност ......хо-хо-хо .....и раздразнителност ....хо-хо-хо ......!? Чак на 5-я ден !? Българинът е кораво koпeлe ....