COVID уврежда ендотелните клетки , покриващи кръвоносните съдове

Това е причината за образуване на кръвни съсиреци
20 фев 2022 18:05, Нели Христова
40
COVID уврежда ендотелните клетки , покриващи кръвоносните съдове
Снимка: Pixabay

Червени кръвни клетки, засегнати при преболедуване от новия коронавирус, водят до проблеми с кръвоносните съдове, които са често срещани при пациенти с тежък Ковид-19, става ясно от лабораторни изследвания на шведски учени, цитирани от Ройтерс.

Смята се, че при много хора, настанени в болница, инфекцията е довела до увреждане на ендотелните клетки , покриващи кръвоносните съдове. Това е причината за образуването на кръвни съсиреци, увреждане на органи и други усложнения.

Това е установено при 17 болни от Ковид-19 с не много тежки симптоми, а 27 здрави доброволци потвърждават „продължителна дисфункция на ендотелните клетки” като резултат от коронавирусна инфекция.

Сравнени с червените кръвни клетки при здрави хора, тези на пациентите с Ковид-19 отделят по-малко молекули полезен азотен оксид и по-вредни молекули, причиняващи възпаление, обяснява д-р Али Махди от университетската болница “Каролинска” в Стокхолм. В комбинация с повишени нива на определен ензим тези молекули увреждат кръвоносните съдове, установяват учените. В резултат на това кръвоносните съдове не могат да функционират правилно.

Този проблем може да се реши с прием на лекарства, които възстановяват нормалното ниво на ензими и ограничат производството на вредните молекули, казва Махди.

Все още обаче не е ясно дали лабораторните резултати могат да бъдат възпроизведени при хората. Изследването е проведено с първоначалния вариант на новия коронавирус, така че също не е ясно дали червените кръвни клетки са засегнати по подобен начин и при инфектирани с други от разновидностите на Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тровят ни с храни за да им купуваме лекарствата.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези увредени еднотелни клетки са единствените самотни мозъчни клетки на бустерираните. Не може да е друго.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро писаха за тях,че по ендотелните клетки се лепят плаки от неусвоени мазнини в организма пропуснати в кръвта със захарите реагиращи с тях и образуващи с тях смес нещо като сплав с твърд кристален строеж от типа на карамел и тези сплави са опасни,че с откъсване,начупването и движение на кръвта се движат с нея и нараняват тях клеки и кръвните от което се образува съсирването и трябва да се пази диета,но това е отпреди ковид и няма общо с него освен,че се получава как от него от графеновокис.
9
5
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Не че нещо, ама "балканските макаци" са я измислили тази цивилизация, а както изглежда и следващата пак ще е от тях. От западната и периферия цивилизацията е взела само содомиите, простотиите и перверзиите. Въпрос на култура закодирана в гените.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увреждането да не би да се изразява в микро-срезове... като от нещо много тънко и много остро? Като примерно от графенов оксид?
7
4
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Аз пък получавам сигнали от кораба майка!
6
13
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
Антиваксърът не може да спре да намесва ваксините... :D
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато всички са набодени с отрова, ходи докажи, че е не е от ковид, а от ваксините.
4
1
 
25
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
"В бъдещето няма място за всеки." - Copос. Като жокер е за тези, на които мисленето не им е силната страна.
3
1
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Това го знаем от март, 2020. Нещо ново?
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да обезпаразити балканските макаци! С тоз бит и култура не могат да виреят извън резервата за балкански талибани! Не ги пускайте в цивилизацията защото няма да оцелеят. Тук не газим кал до шия, не точим ДДС, и не ръчкаме БМВ дараци по пешеходните пътеки
1
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Ковид уврежда, а отровите наречени ваксини.