Петков обяви: Зеленият сертификат пада от 20 март

Държавата иска да вдигне още нивата на ваксинация
Обновена: 21 фев 2022 16:52 | 21 фев 2022 15:37, Веселина Йорданова
453
Петков обяви: Зеленият сертификат пада от 20 март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към 20 март ще е възможно да прекратим ограниченията на зеления сертификат. Това даде да се разбере премиерът Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет.

Премиерът коментира, че това става възможно благодарение на здравния план, който беше предложен и осъществен, но без масово затваряне на училища и на бизнеси. Той посочи, че заболеваемостта пада и в къс период цяла България ще стигне до "зелена" зона.

Петков уточни, че мерките ще бъдат облекчени постепенно, но към тази дата ограниченията ще паднат и сертификатът ще е необходим само за пътуване в Европейския съюз.

Държавата обаче ще се стреми максимално много българи да бъдат ваксинирани.

Трябва да вдигнем нивата на ваксинация така, че следващите вълни да бъдат все по-малки и с все по-малко влияние върху здравната система, каза Петков. Премиерът благодари на лекарите на първа линия за тяхната работа.

Здравният министър Асена Сербезова допълни, че мнозинството починали не са ваксинирани, затова имунизацията си заслужава. Сербезова посочи, че се наблюдават над 20 фактора, за да бъде взето решението, не само заетостта на интензивните легла.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че след две години ограничения и трудности "идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре".

За изтеклата седмица спадът в заболеваемостта е 24,8%. Болните в интензивни отделения са под 600. На базата на този многофакторен анализ, ще има тристъпково облекчаване.

От 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение ще може да допуска хора без зелен сертификат, ако прецени. Остава обаче изискването такъв да има персоналът. В езикови центрове или при провеждане на групови занимания пък ще е възможно да се допускат общо до 12 деца.

От 5 март посещенията на закрито за заведения, за ползване на дейности и услуги ще са без зелен сертификат във всички обекти, независимо от мнението на собствениците. Няма да се изисква документ и от персонала.

На границата ще се влиза със зелен сертификат спрямо цветовите зони. Няма да има обаче държави, които ще влизат в тъмночервената зона.

Ако всичко върви в очаквания ход, от 20 март няма да се изисква зелен сертификат за посещения на дейности и услуги, стана ясно от думите на Кунчев. 

Мнението на здравните власти е, че маските трябва да отпаднат най-късно. В отговор на въпрос Сербезова отрече решението за отпадането на сертификата да е свързано с предстоящия протест на партия "Възраждане" против сертификата, който е насрочен за сряда.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
17
 
3
 
! Отговори
Притеснявам се преди 2 години
най-много смъртни случаи са от възраждане по болниците. Бог да се смили над душите им. Ами лекарите не достигат. Когато болниците пак се напълнят, копейките ще са наблъскани там, а народат ще плаща за лечението им.
304
13
 
4
 
! Отговори
Не е честно преди 2 години
не е честно да се отнема ореола на костадинчетата. Ще ги уморите от глад. Предлагам да се борят против космическите изригвания.
303
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще те чака още 1 месец бе ПростоПачавро! На 23-ти ние пък ще те обявим за народен предател и ще искаме незабавен съд за теб, шайката ти и началника ти ПростоФатмака.
302
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никъде не се казва твърдо че отпада,това"възможно е " и "ако" са пунта мара изявления колкото да излъжат хората да не протестират
301
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Мангъров излезе прав ,а ?
300
3
 
25
 
! Отговори
Пак лъжат! преди 2 години
Да кажат защо точно на 20 март е идеята да отпадне нещо....това е цял месец....какво ще организиран през това време....И всъщност няма да го махнат, защото целят "ваксинация"...това просто е подлъгване и заблуда на хората...., защото тестовете и маските не ги махат, т.е. идеята е да се изнудят хората да се набодат, тъй като не може до безкрай да се тестват...Затова вероятно и протестите ще продължат, по един или друг начин..
299
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд, тежки ефективни присъди, затвор, конфискация на имуществото на ковид мафиотите, които съсипаха милиони човешки животи по света!
298
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безсрамни мошеници!!! Всички измислени 'конвид' глупости да падат още сега!!! Не ви вярваме на измислените вируси!!! Хората се разболяват от инжекциите, 'придобит от ваксина синдром на имунна недостатъчност' VAIDS. Който е наивен се е инжектирал.
297
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заглавието пише че пада, а в статията става ясно че не пада, пак трабва за работа и пътуване. Безсрамни пропагандисти, подвеждат хората че уж пада. Един километър напред, една стъпка назад, после още един километър напред. Това им беше целта от самото начало, въвеждане на сертификат, после следва социален кредит като в Китай, затваряне на банкови сметки ако не изпълняваме нарежданията на робовладелците като в Канада и всичко ще е свързано със сертификата. Утре5ки а не хора са тези!!!
296
3
 
6
 
! Отговори
А ОФ-РАДЕВ.. преди 2 години
на коя дата пада..?......
295
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Най-важнотоМаските почти никой не ги носи,така,че все тая дали ги отменят или не.
294
1
 
13
 
! Отговори
Студент преди 2 години
Ама тоя замества здравния министър ли,че той обявява здравен проблем ?!
293
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ... понеже броя в интензивните паднал под 600 щели да премахват ограниченията. Ами той броя в последните 8 месеца за не повече от 2 седмици се е покачвал над 600 и то в отделни периоди от по 2-3 дни. Другия въпрос е какво стана със "свободно движение на стоки, хора и услуги в ЕС" нали на това се базира тоя *** съюз? И на последно място за пореден път в прав текст ни казват, че сертификата са го наложили за да принудят хората да се ваксат! АЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ С ФАШИСТКИТЕ ПРОЯВИ!
292
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек трябва да ходи където реши, но ако има нужда от здравеопазване, да му се огигури. Толкова пари се наляха за тестове и глупости.
291
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-*** нещо в историята е сертификата.
290
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично мен не ме засегна зелената идиотщина,но харвардската куролация сериозно ме притеснява. Кога пада харвардската куролация,че не се търпи вече?
289
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре фашагите от ЕС като кажат "зеления" сертификат остава и какво правим?Киро ще каже ,ами да остава.
288
4
 
33
 
! Отговори
Харвардски профан преди 2 години
И вие с него си отивате..м
287
2
 
19
 
! Отговори
До Германеца преди 2 години
Търсим чистач за мъжката тоалетна.
286
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цяла зима мене ме топли победата на радеф и ям зелен сертификат щото е екологично