Петков обяви: Зеленият сертификат пада от 20 март

Държавата иска да вдигне още нивата на ваксинация
Обновена: 21 фев 2022 16:52 | 21 фев 2022 15:37, Веселина Йорданова
453
Петков обяви: Зеленият сертификат пада от 20 март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към 20 март ще е възможно да прекратим ограниченията на зеления сертификат. Това даде да се разбере премиерът Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет.

Премиерът коментира, че това става възможно благодарение на здравния план, който беше предложен и осъществен, но без масово затваряне на училища и на бизнеси. Той посочи, че заболеваемостта пада и в къс период цяла България ще стигне до "зелена" зона.

Петков уточни, че мерките ще бъдат облекчени постепенно, но към тази дата ограниченията ще паднат и сертификатът ще е необходим само за пътуване в Европейския съюз.

Държавата обаче ще се стреми максимално много българи да бъдат ваксинирани.

Трябва да вдигнем нивата на ваксинация така, че следващите вълни да бъдат все по-малки и с все по-малко влияние върху здравната система, каза Петков. Премиерът благодари на лекарите на първа линия за тяхната работа.

Здравният министър Асена Сербезова допълни, че мнозинството починали не са ваксинирани, затова имунизацията си заслужава. Сербезова посочи, че се наблюдават над 20 фактора, за да бъде взето решението, не само заетостта на интензивните легла.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че след две години ограничения и трудности "идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре".

За изтеклата седмица спадът в заболеваемостта е 24,8%. Болните в интензивни отделения са под 600. На базата на този многофакторен анализ, ще има тристъпково облекчаване.

От 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение ще може да допуска хора без зелен сертификат, ако прецени. Остава обаче изискването такъв да има персоналът. В езикови центрове или при провеждане на групови занимания пък ще е възможно да се допускат общо до 12 деца.

От 5 март посещенията на закрито за заведения, за ползване на дейности и услуги ще са без зелен сертификат във всички обекти, независимо от мнението на собствениците. Няма да се изисква документ и от персонала.

На границата ще се влиза със зелен сертификат спрямо цветовите зони. Няма да има обаче държави, които ще влизат в тъмночервената зона.

Ако всичко върви в очаквания ход, от 20 март няма да се изисква зелен сертификат за посещения на дейности и услуги, стана ясно от думите на Кунчев. 

Мнението на здравните власти е, че маските трябва да отпаднат най-късно. В отговор на въпрос Сербезова отрече решението за отпадането на сертификата да е свързано с предстоящия протест на партия "Възраждане" против сертификата, който е насрочен за сряда.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
3
 
14
 
! Отговори
омикрона е полезен преди 2 години
Долу маските! Омикрона е най-добрата ваксина!
324
3
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Нищо няма да маха, утре има п ро тест, затова са поредната доза лъжи.
323
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да маха, има протест утре, затова са поредната доза мазни лъжи от киро усмивката.
322
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да отпадне нищо, има протест утре, затова е поредната доза тлъсти лъжи от тоя фалшиво усмихнат мазник, изпратен ни от държавата на трюдо фа шиста. Или иначе казано, той е нищо повече от луксозен роб, изпратен тук да прокарва фарма фа шизъм.
321
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаех си аз, че е правилно да не се бода.
320
5
 
3
 
! Отговори
До 388 преди 2 години
Човек като се присмее на нещо, му идва на главата. Не се присмивай на болните митингуващи.
319
14
 
5
 
! Отговори
Костадинов преди 2 години
не се страхува, защото е ваксиниран. Тълпата да му мисли.
318
0
 
11
 
! Отговори
До 389 преди 2 години
Да не, след миналия митинг се натръшкаха направо.нЕй ги чувалите с трупове ахаха.
317
6
 
6
 
! Отговори
Тогава преди 2 години
защо Костадинов напразно се ваксинира?
316
12
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
като работодател разрешавам всеки да си е привърженик на когото иска, стига да не ходи по митинги през работно време. Две самоотлъчки - довиждане! Затова само безработни и мързеливи се блъскат там.
315
15
 
4
 
! Отговори
Не знам дали преди 2 години
да се радвам на митингите. Не желая злото никому, но се страхувам, че след митинга на Костя, мнозина присъствали ще отидат направо в ковид отделенията. Дано да оживеят. Дано.
314
12
 
3
 
! Отговори
Неваксинираните преди 2 години
ще лежат по болниците, другите ще плащат.
313
15
 
2
 
! Отговори
Прост народ - слаба преди 2 години
държава. Измряха с фалшиви сертификати, ваксината им била виновна. Ваксините съществуват от векове, Възраждане и прочие анархисти - от една година. Затворили им дискотеките - да копат на полето, да берат царевица, кво пречи? Там сертификат не искат. Аз си пия у дома и не ходя по митинги, та не ми е трябвал документ. Но щом ще пада, ще си извадя. Явно е намислен геноцид - да ни изморят и да управляват тайно ваксинирани като Копеакин.
312
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа аз защо се ваксах тогава! Даже 75 лежа не ми дадоха, шото немам възраст, а сам пенсьонер от поделението от 15 години и кусур!
311
2
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Сега на площада ще излезнат тези , които бяха пре*е*бани да се ваксинират. Ще търсят сметка не само на Кирчо но и на пРезидента, който де факто въведе този сертификат.
310
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е Кирчо. Каквото му спуснат от уродливияЕС (начело с УрупсияФонДерЛайнян), той това казва и прави. Дали овците разбраха обаче как ги изгъбаркаха с тая пЛандемия, остава въпросителна. За 2 години АБСОЛЮТНО нищо НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО, за да имат основание да махат мерки, зелени сертификати и подобните им измислени схеми за контрол. Нито има различен брой заразени, нито починали, нито...нищо! Просто ей така решиха след втората година както е планирано да спрат фашистките си мерки за тая измама
309
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо днеска уби още 145 българи от ковид19!А говориш че си се справил!представям си какво би станало ако не си се справил PS в италия има 141 починали при45 000 заразени за деня при 60млн.население
308
9
 
2
 
! Отговори
До 363 преди 2 години
Един самолет хора? Ми то от Възраждане няма да остане никой, недей така!
307
3
 
19
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Отмяната на Зеленият сертификат е правилна и наложителна и колкото по-скоро се отмени по-добре. Защо зеленият сертификат изобщо беше наложен, като е в нарушение на основни човешки права дискриминира и нарушава правото на свободен избор, а и не е гаранция че хора които го имат не са заразени или заразо-носители, така че не само не решава проблема за разпространяване на Ковид но и създава нови проблеми, като дискриминация, принуда, ограничаване на законни права и свободи. диктатура
306
2
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Аз не съм ваксан, нямам сертификат, не ми е бил нужен. Но е най глупавата и не обмислена постъпка на това правителство. С това решение наложено от Европа за задължителен серефикат ни изиграха, съсипаха доста бизнеси на хора които вкарват реални пари в хазната. Нормално е да сме най бедни в Европа, управляващите ни правят такива. Но не успяха да ни накарат да сме опитни мишки и да се дупчим с уж вълшебни елексири, а те май повече вреди ще донесат за в бъдеще.