Злоупотребата с термина "дезинформация" е заглушила научния дебат по COVID-19

Цензурата заглушава валидната критика и премълчава гледните точки на хора с ценни прозрения
9 апр 2022 19:54, Йоана Цонева
88
Злоупотребата с термина "дезинформация" е заглушила научния дебат по COVID-19
Снимка: БГНЕС

Докато COVID-19 се отдалечава, много яростни гласове продължават да призовават за продължаване на ограниченията - най-вече в социални медии като Twitter. Тези най-яростни привърженици на "несъществуващият COVID" трябва да се примирят, че коронавирусът е тук. За да бъдем справедливи към тази група, в първите дни на пандемията те вярваха с цялото си сърце, че COVID-19 може да бъде елиминиран, както и СЗО. За съжаление, това беше единствената приета гледна точка доскоро. Онези, които изразяваха резерви относно осъществимостта и обществените и икономическите разходи на този подход, бяха заглушавани в социалните медии, понякога докладвани на професионалните колегии за дисциплина и подлагани на клевети - както публично, така и частно. Дори и сега, когато общественото здравеопазване преминава към по-балансиран подход към COVID-19, тактиките на социалните медии, усъвършенствани през двете години на пандемията, продължават да поляризират дебата, забавяйки връщането ни към нормалния живот.

Нека да разгледаме тропа "дезинформация": той се прилага несправедливо, когато хората са използвали най-доброто си тълкуване на фактите, за да стигнат до заключение, което по-късно е опровергано. Това са грешки, обикновено честни (спомнете си първоначалния ентусиазъм по отношение на хлороквина и ивермектина като средства за лечение на COVID-19). Дезинформацията е и обвинение, което се използва срещу нюансирани тълкувания на сложни факти, противопоставящи се на прекалено опростен универсален подход (напр. не всеки член на населението има еднаква нужда от подсилващи дози ваксина). Това е подходящ отговор на сложността. По същия начин не е правилно да се определя като "дезинформация" тълкуването на едни и същи факти, за да се стигне до различни заключения - това е здравословен научен дискурс. Истинската "дезинформация" е пресметната и користна. Разпространителите на дезинформация знаят, че това, което казват, е невярно, но въпреки това продължават напред, най-често със скрит мотив, пишат д-р Дженифър Грант, д-р Марта Фулфорд и д-р Нийл Рау в публикация за канадския вестник "Нешънъл Пост".

Още по темата

Ако някой каже, че закриването на училища е причинило повече вреди на децата, отколкото ползи, това "дезинформация" ли е? Със сигурност има данни, които подкрепят твърдението, и малко такива, които му противоречат. По подобен начин твърдението, че ваксините не спират предаването на инфекцията или че естественият имунитет е поне толкова ефективен, колкото ваксиналният, прави ли някого "антиваксър" или "ревизионист"? Човек със сигурност може да не е съгласен, но голяма част от медицинската литература подкрепя тези аргументи. Присъединява ли се човек към лигата на "отричащите COVID", ако поставя под въпрос истинското въздействие на използването на маски от плат върху предаването на инфекцията в общността? Това, когато най-добре направеното проучване не показа никаква ефикасност на маските от плат и минимална полза от по-добре проектираните хирургически маски.

Цензурирането на дебатите би било поне "справедливо", ако всички страни се придържаха към един и същи стандарт, но това не е така. Всеки, който критикува общественото здраве, когато ограниченията се разширяват, подлежи на санкции. Въпреки това цели организации, публично подкрепяни от много лекари, продължават да критикуват остро същите тези служители, когато ситуацията се промени и те облекчат ограниченията, като дори ги призовават на пресконференции. Какъв е резултатът? В сегашния контекст е станало приемливо да се преувеличава масово рискът от COVID-19 за децата, независимо колко погрешно е това или колко вреди е нанесъл на същите тези деца, но не и да се намесваме, за да намалим тези вреди.

В крайна сметка нападките ad hominem, едностранното прилагане на стандарти и широката злоупотреба с термина "дезинформация" заглушиха валидната критика, отровиха диалога и заглушиха гледните точки на хора с ценни прозрения. Първата сериозна последица е, че валидните идеи бяха отхвърлени без пълноценно разглеждане. Това доведе до силно изкривено разбиране от страна на обществеността за реалния риск от COVID-19 и за предимствата на ограниченията и ваксините, най-вече по политически признак.

Откритото проучване на данните е от съществено значение, независимо от това докъде води и чия любима теория развенчава. Когато това се прави добре, разумните хора от очевидно различни гледни точки често показват повече съгласие, отколкото несъгласие. На тези, които се изказват обмислено, особено с валидни данни, трябва да се признае смелостта и да се посрещнат с уважение и обмислена критика. Не бива да приемаме безразсъдно каквото и да било, нито да го отхвърляме сляпо. Никой не запознат напълно с това, което се случва, и обществеността трябва да посреща всички твърдения със скептицизъм, включително и тези, които се обявяват за пророци - COVID-19 е нов вирус и никой не е "експерт". Няма правилен метод да се предотврати COVID-19. Ако се огледаме по света, няма две места, които да са реагирали по един и същи начин. Трябва да запазим скептицизма си по отношение на това "какво работи", когато толкова много други променливи обясняват нарастването и намаляването на случаите на COVID-19. Всички твърдения трябва да отчитат и взаимодействието със социалните ценности и последици, за да не се стигне до статуквото: политическа програма, която не е съобразена с реалността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
COVID-19 е нов вирус и никой не е "експерт".-----Това е глупаво. Все едно да излезе нов модел автомобил на пазара, и фризьората да иска да дава акъл как да се смени скоростната кутия наравно с автомонтьора, понеже никой досега не е сменял скоростната кутия на точно този модел и никой не е експерт.
63
1
 
21
 
! Отговори
Същото се случва преди 2 години
и в момента :) Много хора не приемат, че има хора, които не подкрепят нито руснаци, нито украинци. За мен и двете народности са тоталщета. Такива, които задават въпроси са особено мразени от онези, които предпочитат да са част от масата промити мозъци. Тази маса се сформира лесно. Просто гледайте The wave и мислете. След това прочетете Design thinking книга и започнете да анализирате случващото се. Ще се изненадате колко оФце има около вас!
62
1
 
27
 
! Отговори
Много хора преди 2 години
погрешно смятат, че имат критично мислене. Фактите говорят, че масово хората предпочитат комфорта. на тъплата. Поради това имаше огромна маса, която вярваше и пляскаше по балконите. Тази маса подтисна онези, които задаваха въпроси и търсеха отговори отвъд телевизията и един измислен щаб. Масово задаващите въпроси бяха обругавани и осмивани от тъплата. Сега дори не се срамуват и в това няма нищо изненадващо. Достатъчно е да се прочетат няколко книги за психологията на тъплата и всичко се подрежда
61
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид изглеждаше като нагласен инструмент за контролирано свиване, забавяне на икономиката! Но сега, когато дойде нов и естествен инструмент, а именно войната - бързат да заметат Ковид, защото вече забавянето на икономиката не може да се контролира! В интересни времена се живее!
60
0
 
16
 
! Отговори
hohi преди 2 години
Благодарение на изключително точната и надеждна информация и цензура на грешната информация последните 3 години, сега хората много по-добре могат да преценят, какво значи всеки ден да се пише какво е казал един актьор.
59
0
 
14
 
! Отговори
. преди 2 години
Нямате ли срам? Само това искам да попитам.
58
1
 
17
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 2 години
Чета това: "В крайна сметка нападките ad hominem, едностранното прилагане на стандарти и широката злоупотреба с термина "дезинформация" заглушиха валидната критика, отровиха диалога и заглушиха гледните точки на хора с ценни прозрения" и се сещам за Мангъров.
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- Тия двама "доктори" са ги пуснали с тази статийка, за да замажат престъпленията и да се избегне световен скандал и Международен съд. Уж било грешки на "информацията" и от двете стани. И кой е..н, - еб.н! Да се замете под чергата с още лъжи! И да забравим. Да ама не! И платетените медии дори трябва да осъдят. Престъпленията срещу човечеството и личността, са си престъпления от най-висша категория.
56
0
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Статията уж написана доброжелно рухна с това изречение: "грешки, обикновено честни (спомнете си първоначалния ентусиазъм по отношение на хлороквина и ивермектина като средства за лечение на COVID-19)"==Много официални изседвания има че помагат срещу ковид, а и такива че помагало! Но пък всичи изседвания и статистики в миналото доказват че са по-безвредни от апирина! Тия хитреци да обяснят защо тези два препарата бяха забранени и уволняват доктори които ги дават по желание на пациента. Бизнес?
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ако я няма цензурата как очаквате да съществува "свободния свят"? Ами "колективния запад"? Колкото повече цензура, толкова повече "свобода", нали това е мотото е момента!
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Термина "дезинформация" много често се използва злонамерено, като оправдание за цензура и на преследване на определени неудобни източници на информация. За "дезинформация" се обявява всичко, което е неудобно на хората с власт.
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно, ковидианците вече станаха военни експерти, сега вече громат Русията . Зимния сезон па ше станат ковидянци и математици за грантове и марсианци ше станат.
52
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Интересно защо не са посочили че източника е DW? И писарушките даже не знаят, че цитирания въпросен кандаски "вестник" Нешънъл Пост не е никакъв вестник, а "broadsheet", т.е. листовка, която се пълни с на дядо рецептите и на леля хороскопите.
51
0
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Аз пък си мислех че са дали на Путин Нобелова за Медицина!
50
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
57, на теб или на себе си да вярвам, като се познавам по-добре на себе си! ;) И това не са ваксини, особенно РНК препаратите!
49
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо продължават дезинформациите за ваксините. Около мен всички се ваксинираха и вече една година няма нито един заразил се или заболял от нещо друго.
48
1
 
19
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
Човек съм с медицинско образование, цялото ми семейство е такова, около мен и буквално пред очите ми ставаше ваксинацията, видял съм достатъчно странични ефекти, почти всички около мен с ТРИ ваксини се разболяха и повечето го изкараха като неваксинираните и някои по-тежко и накрая да ме поучават нечистоплътни и неуки слуги на властта, не благодаря, идиоокрсцията не е за мен!
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има голяма вероятност този вирус даде изкуствено създаден в американски лаборатории, може би тези в Украйна, и такъв вирус няма да се държи както предишните и да стане относително безопасен. По-скоро ще стане значително по-опасен, най-вероятно чрез дългосрочните здравни проблеми на заразилите се и уж оздравяли.
46
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече заразени, толкова повече вируса има възможност да мутира. Въпросът е в каква посока. Може да стане по-малко опасно заболяване, но може да мутира и в по-опасен вариант и тогава такива автори ще ги бeсят по дърветата.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика всяко едно твърдение в тази дълга дезинформация, може да бъде оборено.