Проф. Александрова: Да се възползваме от защитата на маските

След две години и половина в пандемия няма място за драма, посочи вирусологът
11 юли 2022 12:26, Красимир Ангелов
126

Въпреки че сме в разгара на лятото, новата Ковид вълна вече започна, а пикът ѝ се очаква през август. На фона на това възниква въпроса да се върнат отново противоепидемичните мерки у нас?

"След две години и половина в пандемия няма място за драма. Трябва да приемем, че живеем с огромен брой вируси около нас и те непрекъснато се променят. Подвариантът BА.5 е един от най-бързо разпространяващите се въобще", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Още по темата
Тя посочи, че маските са доказали, че могат да предпазват от предаване на инфекции.

"Винаги имам маски в чантата си и съм готова да ги използвам. В болнични заведения и места с уязвими групи хора трябва да се възползваме от защитата им, без обаче да ги превръщаме във фикс идея", заяви още проф. Александрова.

Вирусологът акцентира върху имунитета, който хората са придобили спрямо Ковид-19. Данните показват, че преболедувалите, които имат и 3 дози ваксина, са 83% защитени от тежко боледуване.

"Вирусът се променя, докато се размножава в своите гостоприемници - хора и животни. Възможно е да се появи напълно различен вариант от Омикрон. Трябва да следваме препоръките", подчерта гостът в студиото.

Относно маймунската шарка проф. Александрова посочи, че 90% от случаите са в Европа. Тя посочи, че за щастие, няма как предаването на вируса да се случи толкова лесно като при Ковид.

Проф. Александрова призова за добра хигиена и разум в отношенията.

Видео с целия разговор вижте в Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не отива на лекар с наднормено тегло да говори неистини по телевизията. Трябва да си луд лятото в най-голямата жега да ходиш с маска. А и казаха, че не предпазват толкова.
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
?
82
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дааа, вирусите непрекъснато се променят, особено в био-лабораториите на ФАЩ
81
4
 
23
 
! Отговори
123ас преди 1 година
тоя див гли.*** пак го пуснаха да плаши хората. Айде слагай маската млъквай!
80
5
 
32
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Мой познат пипна белодробна бактериална инфекция тъкмо от *** маска извадена за много кратна употреба от джоба. Защо ни карате да си вредим на здравето при положение, че вече нямам познат или близък, който да не е изкарал вируса. Сега и да го хванеш минава за два до три дни и пак са на работа. Ако си направиш официален тест могат да те затворят вкъщи за десет дни и в тази жега да полудееш.
79
6
 
35
 
! Отговори
Подкрепям! преди 1 година
Най-вече, да се възползваме от защитата на маските, поставени щателно върху муцуна като твоята, дърта продажна вещицо!
78
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧОБАКА ДОКОГА ЩЕ ГО ПОКАЗВАТЕ? СТРЯСКА НИ ДЕЦАТА!
77
5
 
31
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Ако маските работеха.... защо всички го изкарахме този вирус поне по два пъти? И нали трябваше да го спре? Нещо не се впчатлява вирусът от безсмислени покривала на нос и уста...... СМЕШНИ СТЕ!
76
5
 
29
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Проф. Александрова, в някои държави разрешиха евтаназията, възползвайте се. Руснаците и украинците трябва да се замислят да привлекат това чудовище на тяхна страна за да го използват за психоатаки срещу врага. Пускат я да бяга гола и рошава пред танка и всички ще се парализират от страх. Джавелин не я лови!
75
2
 
30
 
! Отговори
adventurer преди 1 година
платена пропагандаторка, учени от световно ниво не веднъж са казали полза от тези парцали е 0, но платените *** като александрова няма да кажат това, целта на тези парцали е терор, контрол, подчинение, чрез страх от репресии актове и глоби..
74
6
 
26
 
! Отговори
ЗНАЕМ, ЧЕ ЛЪЖЕШ преди 1 година
"Данните показват, че преболедувалите, които имат и 3 дози ваксина, са 83% защитени от тежко боледуване."https://doi.org/10.1101/2022.06.28.22276926 Ефективността на ваксината (VE) за третата доза е отрицателна от 20 декември 2021 г, със значително увеличен дял на хоспитализациите на случаи на SARS-CoV2 и смъртни случаи сред ваксинираните; и намален дял на случаите,хоспитализациите,и смъртни случаи сред неваксинираните. ОСТАВКА
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
67. От климатичните промени.
72
1
 
24
 
! Отговори
Дан сан преди 1 година
Джаба Хътянина
71
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това грозилище,какво седнало да агитира пак хипохондриците??
70
4
 
35
 
! Отговори
Аман! преди 1 година
Маските "доказаха", че могат да предпазят от предаване на инфекции.Айде сега госпожата професорица да ми предостави доказателство от реалния живот, не само някакви измислени лабораторни фантасмагории, че маските предпазват! Особено тези маски, които хората носят с месеци по джобовете си! Нека си има ако ще и противогази и да си ги слага дори когато спи, но моля ви се престанете да ни лъжете и да ни тормозите с вашите измислени мерки и мръсни парцали, които не предоставят никаква защита!
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марш ***!
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беги от тука е ***
67
3
 
19
 
! Отговори
Шри ланка преди 1 година
Очаквайте скоро и тук! Гоуем пбой ще пада на тези урудясали гнусяци!
66
3
 
29
 
! Отговори
Правилно! преди 1 година
Възползвай се проф. Александрова! Че като захвърчат камъни, това ще ти е защитата!
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цуцка, само теб не съм питал, дано знайш.Лани казаха, че след две дози ставам напълно ваксинирана исертифицирана офцЪ. Сега броя ли се още за напълно ваксинирана и сертифицирана или съм просто ***?