Провалили сме се: Ковид убивал близо пет пъти повече в България

Умирали са един на 270 българи при средно за света един смъртен случай на 1285 заразени
Обновена: 18 авг 2023 19:33 | 18 авг 2023 18:30, Стела Стоянова
185
Провалили сме се: Ковид убивал близо пет пъти повече в България
Снимка БГНЕС, архив

COVID e убивал един на 270 българи при средно за света един смъртен случай на 1285 заразени. 

Това показват резултатите от българско проучване, публикувано в The British Medical Journal – издание на Британската медицинска асоциация и едно от най-престижните медицински списания в света, става ясно от съобщение от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Един от основните изводи в проучването е, че страната ни се е провалила в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19, особено при високорисковите пациенти.

Проучването е озаглавено „Национален анализ на въздействието на COVID-19 при пациенти със сърдечносъдови, онкологични или хронични белодробни заболявания в контекста на източноевропейска страна с нисък процент на ваксинация. България март 2020 – април 2022“ и е правено от българи. Негови автори са д-р Георги Димитров (лекар със специалност онкология и генетика в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Трифон Вълков, (специалист по Инфекциозни болести в Инфекциозна болница – София), д-р Христиана Бацелова (епидемиолог в Катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации – МУ-Пловдив), проф. Огнян Кунчев, (Институт по математика и информатика – Българска академия на науките), проф. Георги Момеков (председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София.

Още по темата

„Резултатите недвусмислено показват, че България се е провалила в кампанията за ваксиниране, особено при високорисковите пациенти със социално значими заболявания като сърдечно-съдови заболявания /ССЗ/, солидни злокачествени заболявания и хронични белодробни заболявания /ХБЗ/, за които няколко проучвания, включително и настоящето, са показали ясни ползи“, обяснява д-р Георги Димитров, за когото през последните години борбата с короновирусната пандемия се превърна в лична кауза. Заедно с д-р Трифон Вълков и с подкрепата на Български лекарски съюз, той беше автор на първия и единствен в България Национален интерактивен справочник за лечение на COVID-19.

Проучването доказва, че в трите кохорти ваксинираните пациенти са със значително намален брой амбулаторни случаи, хоспитализации, приемане в интензивно отделение и смъртност в болница.

Общо 1 126 946 пациенти с потвърден COVID-19 на национално ниво са анализирани ретроспективно между март 2020 г. и април 2022 г., като са използвани данни от Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването, стартиран през март 2020 г. Смъртните случаи, свързани с COVID, в този период са 24 124, което означава, че 1 на 270 човека е починал от COVID-19 при средна глобална стойност за този период 1 на 1285.

„Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което директно сравнява резултатите на ваксинирани и неваксинирани пациенти с COVID-19“, пояснява онкологът в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Георги Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
3
 
! Отговори
Ех преди 9 месеца
Колко ербапи имаше дето не могат да пишат в тоя форум щото са вече по земята. Тия тук са оцелелите. И си мислят щом за мен така за всички такаИнтелектуалци да е..
117
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това си беше чисто социологическо проучване . За да се придобие престава за поведението на стадотo и как може да се контролира по изкъсо , как една маса може да окаже натиск на друга за тазлипни цели включително и политически
116
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А от катастрофи, пневмония, грип...колко умират ? Захапаха измисленото вирусче и не пускат кокала фарма мафията :)))
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха ха!
114
6
 
18
 
! Отговори
Доктор Менгеле преди 9 месеца
На един познат, на майка му (лека й пръст на жената) в смъртния акт, като причина за смъртта пише "инфаркт-ковид". Смятайте колко такива има. Та оттам идва разликата.
113
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам кой се е провалил, но аз съм жив и здрав без да съм надупчен с ваксина.
112
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, само вие пишете за тоя К-19, какво ви става, откачихте ли ?
111
3
 
3
 
! Отговори
До 76 преди 9 месеца
До Анонимен 76 Изобщо не е вярно, че Русия премина по-леко през ковид. Дори ако погледнеш официалната им статистика ще видиш, че числата не се различават много от където и да било другаде по света. Колко само известни личности там, ваксинирани, си заминали без време (Жириновски например). За обикновени хора да не говорим.
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Антихриста се провали с ковид.
109
2
 
18
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 9 месеца
Да бе, да.....вЕрваме!
108
2
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 9 месеца
Абе, не ни занимавайте с глупости!
107
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един румънец миналия месец ми сподели, че искрено ни завижда, че в България сме се противопоставили на експеримента. Няма да навлизам в подробности, но нямаше добри отзиви за възпроизводителстните способности на масово ваксинираните там.
106
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези "автори" дали имат редовни пациенти? Не би трябвало никой да им се доверява, защото са долнопробни престъпници.
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 109Ако имаше народен съд това щеше да стане най-гледаното видео в нета.
104
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напротив- успяхме. Вие се провалихте и ще трябва да връщате комисионите.
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вижте авторите на проучването. Хаахааааа, ами те са от оня списък с ковид мафиотите, дето ги чака народен съд.
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Данни от този тип се подават като брой, изчислено на 1000 или 100 000 случая. Да не би от много сметки, да сте се объркали? Кое е накарало автора на изследването да използва за база числото 1285 ?
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 106На Биг Фарма не и трябват здрави хора
100
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само като прочетох, че Бацелова е участвала в правенето на "анализа" и ми стана ясно кой е поръчал музиката. Грипния сезон наближава и бигфарма пак точи зъбки за бързи и лесни милиарди с ковид плашилото и фалшивите си данни.
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 104Ако още през март 2020 се бяхме опълчили нямаше да има 2 годишна пландемия. Преди да падне робството имаше много хора които като мен ходеха на протести.