Паркет, корк или ламинат? Трудният избор

Качеството, издръжливостта и парите са също от значение
Обновена: 30 юли 2013 14:07 | 29 юли 2013 10:47,
28
Паркет, корк или ламинат? Трудният избор
Снимка: flickr

Няма значение дали обзавеждате ново жилище, или ремонтирате старото - неминуемо трябва да обърнете внимание и на пода, защото стилното оформление във всяко едно помещение може да превърне стаята от студена и неугледна в уютна и стилна.

Затова преди да вземете решение за поставянето на подова настилка, е желателно да се информирате както за разнообразните видове подови настилки, които се предлагат на българския пазар, така и за особеностите на помещението, не на последно място за цената.

Съществуват много подови настилки – паркет, ламинат, корк, керамични, гранитогресни, мраморни плочки, балатум, мокет и др.

Кое да изберем?

За помещения, в които има много влага, най-подходящи са различните видове плочки поради непромокаемостта им.

За помещения с умерена влажност са подходящи плочките, балатумът и ламинираният паркет поради ниската им склонност да абсорбират влага.

А за помещения с ниска влажност са подходящи както масивният паркет и естественият трислоен паркет, така и мокетът.

В "Месеца на ремонтите в Dnes.bg" ще се опитаме да откроим предимствата и недостатъчите на три вида подови настилки – паркет, ламинат и корк.

Паркет

Преди монтаж трябва да се убедите, че подът ви е равен, ако това не е факт, е нужна замазка, задължително нивелирана.

Преди полагането на паркета основата трябва да е грундирана със специален двукомпонентен грунд. Грундът създава гъвкав филм върху основата. Той е първият от продуктите в системата за лепене на многослойни паркети.

Лепилото също е двукомпонентно. Състои се от основа и втърдител, които трябва добре да се разбъркат до получаването на хомогенна смес.

Лепилото е устойчиво на влага и може да се използва за лепене в мокри помещения или външна употреба. Много лесно се разнася на пода.

След правилен монтаж паркетът има безупречно поведение. Негативно влияние може да окаже само влагата и резките температурни промени.

Последващата обработка на паркета след неговото полагане е от изключителна важност за дълготрайността и красотата на настилката.

Цикленето на паркета е необходимо, за да остане той в добро състояние и да създава приятна атмосфера в дома ви.

Ламинат

Ламинатът става все по-популярен благодарение на оптималното съотношение цена и качество, а също и на други предимства спрямо другите покрития.

Той не изисква циклене, шлифоване, лакиране, не избелява на слънце, а всяко петно върху него лесно се маха с помощта на ацетон.

Ламинатът е екологичен, прекрасен изолатор е, великолепно съхранява топлината, лесно се монтира.

При избора му първо е нужно да се определи за какви помещения ще се използва и за какво натоварване. И по възможност купете ламинат по-висок клас.

Класовете 21 и 22 са предназначени за помещения с малко и средно натоварване, например спални. Предназначен е за експлоатация 2-3 години. Ламинатът 23 и 31 клас са следващите по износоустойчивост.

Първият от тях е предназначен за жилищни помещения, в които живеят много хора, а вторият се препоръчва за малки офиси, стаи за посетители.

При това 31 клас може да се използва в апартамент, но 23 не може да се използва в офис. Срокът на експлоатация на клас 23 при грижливо отношение е 6 години. Аналогична е експлоатацията на клас 31 в офисите, но в жилище тя се увеличава двойно.

Също така важна съставна част от цената се явява и допълнителният защитен слой, влагоотблъскващите свойства и други фактори, недостъпни за очите ни.

Така сега, когато отидете в магазина ще сте наясно защо еднакъв на външен вид ламинат има различна цена.

Корк

Друг добър вариант за подова настилка в хола или спалнята е коркът. Тези подови настилки са изработени от уникален природен продукт, лесно се съчетават с вътрешните интериори и дизайнерските решения и не се нуждаят от специални изисквания за монтаж и поддържане.

Най-големият плюс на корка е, че той е най-добрият естествен изолатор. Корковите подове са много добри изолатори от студено и топло, като при докосване се усеща топлина дори и през студеното време. Корковите покрития не се овлажняват, не гният и се почистват лесно по подобие на ламината. Коркът е сочен и като един от най-добрите звукоизолатори.

За подова настилка се предлагат различни плочи от корк, подобни на външен вид на ламината, чиято лицева повърхност е фино шлифована. Те са специално пригодени за тази цел и имат необходимата за това износоустойчивост.

Ако се спрем на корка като подова настилка трябва да знаем няколко важни неща при поставянето му. Тези настилки може да се поставят с директно залепване или като ламинат – чрез сглобяване.

В последните години все по-популярни стават сглобяемите корковите подови настилки, които са изработени от натурална коркова суровина. Тези подови настилки се предлагат на плоскости с размери 900x295(185) мм и се полагат върху основата чрез “клик” система за сглобяване, позната от поставянето на ламинат. При тези подове не е необходимо основата да бъде гладка, достатъчно е да бъде равна, с влажност до 3%. Стандартната дебелина на тези настилки е 10,5 и 12 мм в зависимост от модификацията.

И накрая няколко съвета за поддръжката на вече готовия ви корков под.

Подовите коркови покрития се чистят лесно с влажна кърпа и препарати. Задължително обаче не използвайте за почистването му средства и препарати на ацетонова основа.

На краката на тежките мебели можете да поставите парчета корк, за да не повредите защитното лаково покритие на паркета.

Когато е необходимо подовата настилка да се прелакира, трябва да измиете пода с влажна кърпа или препарати, а след това да нанесете няколко слоя лак.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Напиши коментар Коментари
23
5
 
0
 
! Отговори
Игат преди 10 години
Здравейте.Искам да попитам,какво трябва да се направи за да поставя върху вече поставеният корг ламинат.Трябват ли допълнителни замаски или някакви подлошки.Благодаря предварително на отзовалите се на помощ.
22
4
 
3
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Аз съм за балатума.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В детската имаме корк, а в другите стаи ламинат и мога да ви кажа, че коркът е вечен!!! Има един единствен недостатък - много е скъп.
20
4
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 10 години
ПРИСТРОЯВАНЕ НА ТЕРАСА? Знам, не е по темата, но моля за мнение!Първия/партерен/ етаж в жилищен блок в София - няма тераса.Идеята е да се пристрои такава, към задната страна на блока, където има дървета и в близост няма пътека за хора, няма да излиза напред повече от горните тераси, т.е. няма да пречи на никого и нищо. Знаете ли как може да стане?
19
2
 
10
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
Искам да ми опишете плюсовете на балатума ...
18
1
 
4
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
До ????Е да не си слагал у вас ***. Нали си пестил пари, сигурно си хванал дедо господ за шлифера с нещо за 7-10 лева на квадрат. Това дебелина, износоустойчивост, качество на покритието, вид на клик-системата, да не си се съобразявал случайно. Талаш си сложил, по талаш ходиш ...
17
2
 
15
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
АКО ТЪРСИМ НАЙ ДОБРОТО......ТОВА Е ПАРКЕТ ОТ БРАЗИЛСКА ЧЕРЕША.......
16
8
 
9
 
! Отговори
???? преди 10 години
Ламинат? В къщи съм с този ***-производителите си пласират талаша.Как може тази мукава изобщо да я сравнявате с паркета,дюшемето и корка? Не се цикли-да! Ама ако я надраскате или намокрите-дотук е!
15
0
 
10
 
! Отговори
bb преди 10 години
Доста полезна статия. Мерси
14
2
 
7
 
! Отговори
nina преди 10 години
Корк за пода не мога да кажа дали е добър избор, обаче си направихме външните стени с корк, не е толкова скъп, колкото вътрешна изолация със стиропор, майстори и прочие и която няма нищо общо с корка. Залепва се бързо и лесно с хелметекс и дървен чук за съединяване на ръбовете.
13
0
 
17
 
! Отговори
get_away преди 10 години
Корка много изолира, зимно време се усеща даже и топлина от пода, само трябва да е абсолютно равен пода като се слага, защото няма как да обере неравностите.
12
0
 
16
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Единственото достойнство на ламината е цената. Не знам как е с дюшемето, но между него и ламината бих избрал дюшеме.
11
1
 
26
 
! Отговори
джаста-праста преди 10 години
Модерни са асфалта и жълтите павета!
10
2
 
19
 
! Отговори
? преди 10 години
А коркът не се ли уврежда по- лесно? Напр. ако се ходи с токчета или се местят столове и маси по него?
9
1
 
6
 
! Отговори
... преди 10 години
ОАдисей 1, дай конкретни примери.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Панелна звукоизолация задължително + тик или дъб на големи парчета. В краен случай висок клас ламиниран под с нестандартна форма на парчетата.
7
2
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Какво е това "термоактивното площно нискотемпературно отопление"? Може ли малко повече информация?
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Паркет при всички положения е по добре но е скъп. Компромисния вариант качествено и евтино е ламинат ,но да е дебел поне 8мм и да го сложат като хората. Има огромна разлика от ламинат до ламинат. Лошото е че човек никога не знае какво ще купи и по вероятно е да му натресат някакъв ***.
5
2
 
34
 
! Отговори
2 преди 10 години
Ламината се наелектризира. Също така, ако не е положен правилно, се издува на места.На влажни места, след време 'гъбясва' и става на вълнички като юфка.Масивният паркет е най-доброто решение, въпреки че е по-скъп. (Той и затова е по-скъп)
4
3
 
35
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Пари за ракия нема,мебели ще купуваме!!!