Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова

Кметът с много по-голямо одобрение от СОС, сочи проучване
27 авг 2019 13:20, Красимир Ангелов
422
Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова
Колаж: Dnes.bg

Точно половината от жителите на София са доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, но повечето от избирателите на този етап биха гласували на балотаж за евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Още по темата
Като най-големи преимущества на София хората намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.
 
Като най-големи проблеми в София столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и други.

Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата. На обратното мнение са 37%, а 13% не могат да преценят.

В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, а продължава да намира и извънпартийна подкрепа.
 
Въпреки това, вероятно точно заради управленския модел, общото желание за промяна в София е високо. Цели 56% искат София да има нов кмет,, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.
 
От "Галъп" отчитат, че привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на "Обединени патриоти" също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на "Демократична България".
 
Проучването показва също, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова (и двете са считани за сигурни кандидатури, макар и да не са издигнати официално), деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него, отчитат социолозите.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора може да реши евентуален балотаж, смятат от "Галъп интернешънъл".
 
Що се отнася до изборите за общински съвет, към месец август сред изразилите намерение твърдо да гласуват 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% ще вземе Демократична България, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
6
 
10
 
! Отговори
Бургазлия до шия преди 4 години
София и едно време си беше грозен град-и такъв си и остана.......А за Софиянци или добро или нищо. След като на шопите поговорката е " Не е важно я да съм добре а Вуте да е зле "-от там нататък какво да говорим.
258
9
 
11
 
! Отговори
Лъжеброяч преди 4 години
Галъп преди избори лъжат като за световно, за да си пробутват ***. Нали и за Евро изборите уж БСП водеше, а какво стана? Софиянци никога няма да изберат червена номенклатура като Манолова за кмет. Всички други опции са на масата.
257
11
 
13
 
! Отговори
София е синя преди 4 години
*** и комунистка никога не е ставала кмет на София и никога няма да стане. Мая Манолова е и *** и комунистка т.е. никога не може да стане кмет на София.
256
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двете са ми еднакво неприятни и вредни за града. Никога не съм гласувал за никоя от тях и сега няма да го направя.
255
1
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До ОнанименХахахаха, браво брат. И поздрав за всички от ГЕРБ. Сега такива (.) (.), като Фъндата победи ( . ) ( . )
254
4
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Хахахахаха, ментето "Галъп интернешънъл", дето от истинския Галъп ще го съдят за кражба на името на Червен Кольо. Амчи той с неговия измислен Галъп предрича на всички избори как ГЕРБ пада и БСП идва на власт и никога не познава. Даже го поканиха веднъж в едно предаване по ТВ-то да обясни как така винаги греши....ха-ха-ха-ха
253
5
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
пак повтарям строителната мафия няма да позволи на мая шилото да стане кметна софия фандъкова е симпатична жена но не тя управлява софия а борисовпрез сос софия е грозна с това застрояване с тези небостъргачи с кучета с каруцис чалгата посред нощите до метрото чакаш дълго време автобус да те откарав люлин които е 200 000 жители няма болница
252
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
их,да му са не види!..Значи:-"46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години"....-"Цели 56% искат София да има нов кмет"..-"В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени."....-"деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова."..обаче:"Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова"..?!?!..ПО-ЩУРА ЩУРОТИЯ
251
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София може да е скапан град, но за сметка на това демократичен!
250
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не познавам никой, който да харесва учителка по руски.
249
0
 
9
 
! Отговори
*** преди 4 години
Хахаха харесвали Фандъкова... Само си представям тия 800 човека, които са си говорили по телефона кой харесват и за кого биха гласували...WTF Невероятно проучване, браво.
248
5
 
6
 
! Отговори
до255 преди 4 години
хапе те само главата. комунизма и кремълските мераци проводник на което са бсп съсипаха всичко Българско. а ти в тад груп ли работиш ????
247
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли хора които да са от София и да милеят за този град, аман вече от пришълци. Истинските софиянци едва ли харесват Фандъкова, която превърна града в поредния провинциален град, а не в столица, но женицата толкова си може. С тези перки на Графа станаха за тотално посмешище. Духовно бедни душици не могат да направят нещо хубаво и значимо.
246
5
 
5
 
! Отговори
До 254 преди 4 години
Лошото на такива като тебе е,че сте захапали здраво кокала и ако не ви го вземем,пускане няма.
245
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой по-точно харесва Фъндъкова?
244
8
 
8
 
! Отговори
akud преди 4 години
лошото на манолова е не. че не може да върши полезни неща за София. лошото в случая на манолова е. че ще бъде принудена да обслужва болните мераци на ***. това трябва да е ясно на всеки софианец
243
1
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 241Отмени закона за задължителното гласуване!!!Понятно, товарищ???
242
2
 
5
 
! Отговори
смях преди 4 години
Смях до 243, не мога да го напиша. Може би за далеко източна европа, но и там градовете не са така мърляви. Нужно е малко да пообиколиш, да направиш съвсем проста разлика. И дори действително някой градове да имат сходни проблеми със София, в никакъв случай, няма такъв, който да е така зле както София. И тук не говоря за гета или някви местни проблеми като мръсотията в Рим, трафикът в Букурещ или стачките в Париж, а като цялостно усещане. И аз обичам София. Или поне това което е останало от нея
241
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно в София гласуват най-много за ГЕРБ и Сините в всякакви разцветки. При втори тур едва ли някой ще победи кандидатът на ГЕРБ с подкрепата на Сините, ако ще магаре да е. Никой не гледа кой е кандидатът за кмет, а всички гледат коя партия го подкрепя. В противен случай Фандъкова очевидно нямаше да е кмет, че и да повтаря и потретя мандата си.
240
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идея си нямате децата на комунистите какви шефове са.Н тях не им стига, че НЕ ви плащат коректно, те искат да ви притежават като ви манипулират и малтретират психически по всякакъв начин.Най-голямата мечта на комунистическите отрочета е да са капиталисти.