Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова

Кметът с много по-голямо одобрение от СОС, сочи проучване
27 авг 2019 13:20, Красимир Ангелов
422
Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова
Колаж: Dnes.bg

Точно половината от жителите на София са доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, но повечето от избирателите на този етап биха гласували на балотаж за евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Още по темата
Като най-големи преимущества на София хората намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.
 
Като най-големи проблеми в София столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и други.

Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата. На обратното мнение са 37%, а 13% не могат да преценят.

В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, а продължава да намира и извънпартийна подкрепа.
 
Въпреки това, вероятно точно заради управленския модел, общото желание за промяна в София е високо. Цели 56% искат София да има нов кмет,, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.
 
От "Галъп" отчитат, че привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на "Обединени патриоти" също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на "Демократична България".
 
Проучването показва също, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова (и двете са считани за сигурни кандидатури, макар и да не са издигнати официално), деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него, отчитат социолозите.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора може да реши евентуален балотаж, смятат от "Галъп интернешънъл".
 
Що се отнася до изборите за общински съвет, към месец август сред изразилите намерение твърдо да гласуват 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% ще вземе Демократична България, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕ СЕГА ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ФАНДЪКОВА.
278
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 285Не другият път СЕГА !
277
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано впрегна се в каручкакрушовската магаричкаче към столица закретада ожали вси прасетащо ги чумата отнесеи след туй наесен с ревкюстендилсата юрдечкада прилъже гражданятаза закметят за мандата.
276
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОРАТА ХАРЕСВАТ ФАНДЪКОВА, НО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА МАНОЛОВА, АМА ДРУГИЯ ПЪТ.
275
7
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До София е синяСлед като падна Бай Тошо от власт такива като Фандъкова и бойко Борисов, които поради своята посредственост не са били допуснати до отговорни длъжности, но винаги са били верни и предани на Партията, станаха верни и предани на новите господари.Такива хора са свикнали винаги да слугуват на силните на деня.Те са ветропоказатели.Промяната на цвета на хамелеоните обаче не променя техния вид. Те винаги ще си остават влечуги ....
274
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова също като вожда е била член на БКП, но усърдно крие този позорящ я факт!
273
6
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До София е синяКазваш *** и комунистка никога не е ставала кмет на София ?А, каква е селската даскалица от Самоков учителка по руски език ?Каква смяташ, че е била по Бай Тошово време ?Аз помня онова време.Такива сиви личности като Йорданка Фандъкова бяха най-верни и предани на Партията по време на социализма. Дори да не е била член на БКП, тя е била по-примерна и усърдна дори от партийците.
272
9
 
13
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
То е ясно, че крадливата Фандъчка трябва да си ходи, ама дали Мая Манолова не е скритата кандидатура на ГЕРБ ?Много мълчалива стана Майчето, откакто и с гласовете на ГЕРБ стана омбудсман.Няма я оная остра и критикуваща Манолова ? Няма го онова червено острие !Какво стана с Мая ?Дали я купиха, дали я изплашиха не знам, но това не е същата Мая Манолова. Факт !
271
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До София е синяКАК ПА *** И КОМУНИСТКА НЕ Е СТАВАЛА КМЕТ - АМИ ФАНДЪКОВА СИ Е КОМУНИСТКА И *** ОТ САМОКОВСКО СЕЛО...БЕЛЧИНЕЙ ОТ СЕДЕСАРСКИТЕ ОТЛОМКИ АКЪЛ ДА ИСКАШ...
270
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая кво разбира от политика че е търчала да се запише в ГЕРБ...ВСЪЩНОСТ ТОЧНО ТАМ ИМ Е МЕСТОТО НА НЕГРАМОТНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ХОРА. ДА ОБСЛУЖВАТ ПАРТИЯТА НА ОЛИГАРХИЯТА
269
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те повечето провинциалисти както ги наричате не искат да живеят в София, ама какво да направят, като работа има само там.
268
1
 
8
 
! Отговори
додо преди 4 години
Абе и аз харесвам и Фандъкова и Манолова ама ще гласувам за Моника Белучи.
267
1
 
5
 
! Отговори
поправка преди 4 години
До ГълъП не е ГалъП , а КалъП
266
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1878 г София е 12 000 жители .През 2018 -1 500 000 .Това не е защото шопите са много плодовити а защото тук се е събрала цяла България .Каквъвто е софиянеца такъв е българина.
265
5
 
9
 
! Отговори
ГълъП преди 4 години
Е, щом Галъп го казват, значи ще стане точно обратното... ясна е работата, винаги така става :)
264
0
 
14
 
! Отговори
посмали манго преди 4 години
Чак пък привържениците на ДБ на балотаж да са раздвоени между Манолова и Фандъкова -съвсем ни взехте за балъци! А поспрете се !
263
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След две години се пенсионирам и напускам София. Ще живея на чисто и проветриво място в планински район. Все ми е тая коя червена кукумявка ще е кмет.Макар и да ми е роден град не мога да отрека мнението, че София е отвратителен и мръсен град, особено през зимата. Лятно време зеленината скрива малко грозотията.
262
4
 
9
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
Така, правдивите ми постове относно тази новина се трият на поразия. Това само доказва, че ген. Рашидов стои зад новата новинарска кампания как БКП щели да спечелят и този пък изборите на Марс и Луната. Дори и на оня свят.
261
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 265 преди 4 години
Права сте. Това са хора чужди на града. Те не познават неговият дух и ценности. Същото е и с гладният архитект, същото е и разни от курмовград и пазарджиклийки и т.н.
260
1
 
9
 
! Отговори
Софиянци харесват . преди 4 години
Красимирчо, можеш лида кажеш кои броиш за "Софиянци" ? Налазилите я през последните 10-15 г. провициални навлеци или поне 3-то поколение родени в София жители ?