Фандъкова начело на София вече 10 г. – от нови тролеи до криви плочки...

Кметът май не допусна гафове, но строителите я изложиха
221

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Първата жена кмет на София Йорданка Фандъкова отново се впуска в битка за поста. Тя обяви решението си да се бори за четвърти мандат чак в началото на септември, въпреки че беше номинирана от градската структура на ГЕРБ в столицата доста отдавна.
Още по темата

"София е моят град, тук съм израснала, тук съм отгледала дъщеря си", каза Фандъкова, която седи в кметския стол вече от 10 години.

Ако спечели надпреварата на 27 октомври, ще се окаже един от най-дълго управлявалите градоначалници, а столицата в последните години се разраства с много бързи темпове и проблемите й стават все повече.

Населението на София се увеличи значително заради вътрешната миграция, детските градини се оказаха твърде малко за малчуганите, новото строителство превзема все повече зелени площи, което е повод за непрекъснати протести, задръстванията са ежедневие, паркингите са малко, въздухът е един от най-мръсните в страната.

Фандъкова знаеше с какво се заема още преди да се прицели в поста за пръв път.

От 2005 г. беше заместник на тогавашния кмет Бойко Борисов, който през 2009 г. за пръв път участва на парламентарни избори с новоучредената си партия ГЕРБ, спечели доверието на хората и състави правителство.

Фандъкова стана народен представител след вота през 5 юли, но не остана дълго на депутатската банка, защото на 27 юли беше избрана за просветен министър.

И като министър не се задържа дълго, ами се кандидатира за кмет на София, след като мястото беше овакантено от Борисов

Така на 15 ноември 2009 г. спечели битката срещу червения кандидат за кмет Георги Кадиев и стана първата жена на този пост.

Реално тогава изкара половин мандат.

В края на август 2011 г. Фандъкова обяви кандидатурата си за нов мандат. Тогава също спечели доверието на софиянци и победи кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков, който остана втори.

Този път тя изкара пълния си мандат от четири години начело на София. През октомври 2015 г. спечели изборите за кмет на София за трети път.

Като градоначалник Фандъкова може да се похвали с разширението на метрото, което е построено основно с европейски средства, с откриването на много нови забавачки, ремонти на училища, улици, подмяната на старите трамваи,тролеи, автобуси с по-нови.

През годините начело на общината Фандъкова успя да не допусне гафове, макар и да й се наложи да се раздели с някои от заместниците си заради пропуски и нередности. Така че през цялото си управление тя се радва на доста висок рейтинг.

Въпреки това софиянци продължават да негодуват от лошите ремонти на знакови пространства в центъра на София.

Те трябваше да са сред черешките на тортата на поредния управленски мандат на Фандъкова в София, но вместо това те се превърнаха в основен източник на негативи за кмета.

Официално ремонтите приключиха повече от година след започването им и отново официално - работата по тях не е свършена добре.

Такива емблематични места за София като градинките "Кристал", "Св. Климент Охридски" (до Народното събрание), част от ул. "Московска", бул. "Васил Левски", ул. "Граф Игнатиев" се оказа много зле ремонтирани.

За некачествено изпълнение на строителя Столичната община наложи строги санкции, а Фандъкова замрази договора с "ПСТ Груп", докато не бъдат отстранени констатираните проблеми като калпаво фугиране, използването на некачествени материали, както и проблеми с нивелацията на настилката, заради които в градинките се образуват локви при дъжд.

А ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" стана тема на подигравки в социалните мрежи, а общественото недоволство доведе до подмяна на част от одобрените преди това от общината елементи от новия вид на центъра като злополучната водна стена на пл. "Гарибалди" и "перките на акули", които трябваше да отделят трамвайното трасе от пешеходното пространство на улицата.

Заради промяна на проекта за ремонт на релсите по ул. "Граф Игнатиев" беше повдигнато и обвинение срещу един от заместниците на Фандъкова - Евгени Крусев, който подаде оставка заради скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И до много голямо НАГУШВАНЕ.
156
16
 
10
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 4 години
Идвам в СФ / по бизнес дела / от близо 17 години . Нямате представа на външен човек какво ОГРОМНО ПРИЯТНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ прави Сф. В скорошна класация на градовете / цена -качество на живот / вие сте в ПЪРВАТА 10-ка . Знаем.когато Б.Б. беше кмет .как БСП го САБОТИРАШЕ.как фирми не чистиха ***....как МАФИОТИ изкупиха земята от собствениците .за да не се строй Южната тангента и рекетираха кмета - ИСКАХА по 1000 ? на кв. метър ...а сега имате и южна и сев.тангента ! Сравнен със СФ - БРЮКСЕЛ е село
155
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП - БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТИ ПРЕЧУПЕНИ.
154
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 145Къде е инж. ван Иванов къде е даскалицата Данчето -балкан разлика. На инж. Иванов трябваше да има паметника на всеки булевард в София.Умен ,най-добрият хидлоинже.нер с него се свързат най-големите язовири за които комунистите го изкарват от затвора да ги построи ,той прихваща Перловска и Владайска река и прави тези корита ,които виждаме и днес, съдебвата палата, Народната билиотека и още и още и без европейски пари,ако е имал тези милиони,които Герб окради София щеше да блести
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данчето и Мая са удобни каки. Не в оня смисъл, а политически.
152
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕЧУПЕНИТЕ ПЕТОЛЪЧКИ РЕВАТ, ЗНАЧИ ФАНДЪКОВА Е НА ПРАВ ПЪТ.
151
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мършичката отново се домогва до далаверата. Лошото за нея е, че четвърти мандат поначало е малко вероятен в исторически план, а точно в нейния случай е крайно невероятен. Хайде, със здраве, и обратно към родния град, който НЕ Е София. И върни парите попътьом.
150
17
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Госпожо Фандъкова, изключително ми е приятно да ви поздравя като най-добрия кмет на София. Успешен четвърти мандат ви пожелават всички граждани на София.
149
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният цирк! Фандъкова гордо пристъпя пред подбрани медии по ескаватора на метростанция "Хаджи Димитър", която ще бъде открита .... след една година!
148
0
 
17
 
! Отговори
Моят протестен вот преди 4 години
Първи тур - протестен вот за "Спаси София"Втори тур - протестен вот в полза на онзи (онази), който остане срещу Фандупкова!
147
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак да не забравяме, че тя беше единствената от ГЕРБ, която посмя да надигне глас срещу Цецо Цветанов. Може би и Томислав Дончев.
146
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СОФИЯ ИЗБИРА ФАНДЪКОВА!
145
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СОФИЯ СМАЧКА ПРЕЧУПЕНИТЕ ПЕТОЛЪЧКИ.
144
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОБРАТНО В САМОКОВ, МЪРЛО!
143
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ!
142
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ-ДОБРИЯ КМЕТ НА СОФИЯ СЛЕД ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ.
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пешо МаноловАми послушната Йорданка тя каква е бе *** ?Цялата партия Герб е сбирщина от комунисти и всякакви мутри и мутреси...
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компирката от Компирово vs Кюстендилската Слива, кой ще победи -> селяндурията!!!!
139
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз по *** и неприветлива София не съм виждал още от времето на соца когато израснах тук. От почти 15 години не живея в БГ но за това време градът е заприличал на една отблъскваща шарания надраскана с графити и безумно строителство смесица от невероятни архитектурни решения, разбити и задръстени улици и тротоари. Абсолютна ориенталска и гротеска история. Жалко за хубавия град. Не я знам тази кметица но явно е много горда с това което е направила. Аз, честно не съм.
138
3
 
15
 
! Отговори
bocko преди 4 години
всеки друг, само не и ГЕРБ. Толкова крадене и мърлява работа не е имало никога преди това.