Фандъкова начело на София вече 10 г. – от нови тролеи до криви плочки...

Кметът май не допусна гафове, но строителите я изложиха
221

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Първата жена кмет на София Йорданка Фандъкова отново се впуска в битка за поста. Тя обяви решението си да се бори за четвърти мандат чак в началото на септември, въпреки че беше номинирана от градската структура на ГЕРБ в столицата доста отдавна.
Още по темата

"София е моят град, тук съм израснала, тук съм отгледала дъщеря си", каза Фандъкова, която седи в кметския стол вече от 10 години.

Ако спечели надпреварата на 27 октомври, ще се окаже един от най-дълго управлявалите градоначалници, а столицата в последните години се разраства с много бързи темпове и проблемите й стават все повече.

Населението на София се увеличи значително заради вътрешната миграция, детските градини се оказаха твърде малко за малчуганите, новото строителство превзема все повече зелени площи, което е повод за непрекъснати протести, задръстванията са ежедневие, паркингите са малко, въздухът е един от най-мръсните в страната.

Фандъкова знаеше с какво се заема още преди да се прицели в поста за пръв път.

От 2005 г. беше заместник на тогавашния кмет Бойко Борисов, който през 2009 г. за пръв път участва на парламентарни избори с новоучредената си партия ГЕРБ, спечели доверието на хората и състави правителство.

Фандъкова стана народен представител след вота през 5 юли, но не остана дълго на депутатската банка, защото на 27 юли беше избрана за просветен министър.

И като министър не се задържа дълго, ами се кандидатира за кмет на София, след като мястото беше овакантено от Борисов

Така на 15 ноември 2009 г. спечели битката срещу червения кандидат за кмет Георги Кадиев и стана първата жена на този пост.

Реално тогава изкара половин мандат.

В края на август 2011 г. Фандъкова обяви кандидатурата си за нов мандат. Тогава също спечели доверието на софиянци и победи кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков, който остана втори.

Този път тя изкара пълния си мандат от четири години начело на София. През октомври 2015 г. спечели изборите за кмет на София за трети път.

Като градоначалник Фандъкова може да се похвали с разширението на метрото, което е построено основно с европейски средства, с откриването на много нови забавачки, ремонти на училища, улици, подмяната на старите трамваи,тролеи, автобуси с по-нови.

През годините начело на общината Фандъкова успя да не допусне гафове, макар и да й се наложи да се раздели с някои от заместниците си заради пропуски и нередности. Така че през цялото си управление тя се радва на доста висок рейтинг.

Въпреки това софиянци продължават да негодуват от лошите ремонти на знакови пространства в центъра на София.

Те трябваше да са сред черешките на тортата на поредния управленски мандат на Фандъкова в София, но вместо това те се превърнаха в основен източник на негативи за кмета.

Официално ремонтите приключиха повече от година след започването им и отново официално - работата по тях не е свършена добре.

Такива емблематични места за София като градинките "Кристал", "Св. Климент Охридски" (до Народното събрание), част от ул. "Московска", бул. "Васил Левски", ул. "Граф Игнатиев" се оказа много зле ремонтирани.

За некачествено изпълнение на строителя Столичната община наложи строги санкции, а Фандъкова замрази договора с "ПСТ Груп", докато не бъдат отстранени констатираните проблеми като калпаво фугиране, използването на некачествени материали, както и проблеми с нивелацията на настилката, заради които в градинките се образуват локви при дъжд.

А ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" стана тема на подигравки в социалните мрежи, а общественото недоволство доведе до подмяна на част от одобрените преди това от общината елементи от новия вид на центъра като злополучната водна стена на пл. "Гарибалди" и "перките на акули", които трябваше да отделят трамвайното трасе от пешеходното пространство на улицата.

Заради промяна на проекта за ремонт на релсите по ул. "Граф Игнатиев" беше повдигнато и обвинение срещу един от заместниците на Фандъкова - Евгени Крусев, който подаде оставка заради скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двама основни кандидати ще има в битката за София и без съмнение за първи път откакто ГЕРБ присъства на политическия терен ще има балотаж в София. Оттук нататък идват само неизвестни. Най-голямото неизвестно е как ще се държи електоратът на Демократична България.Борис Бонев от Спаси София също до голяма степен черпи подкрепа от това пространство. Как тези хора ще решат да гласуват на втория тур това ще бъде решаващият фактор на втория тур.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За някои гроздето е кисело!
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София ще има балотаж, ще го решат Демократична България и Спаси София
114
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе кой убеждавате и какви измишльотини пишете бе! Я излезте в центъра и вижте що народ е по парковете,по центъра,що млади хора се разхождат,заведенията са пълни! Събота и неделя са опашки от коли по границите,морето е пълно с народ,народа живее бе! Не желаем вашите кисели мутри бе!
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12.09.2019
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборите наесен ще покажат основната тенденция, която се наблюдава в последните години началото на края на партия ГЕРБ.
111
1
 
7
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До Анонимен 112. Проблеми виждаме и други хора, но явно на вас ви плащат, за да ни квалифицирате като десни екстремисти. По-долу зададох един въпрос относно парите за зелена и синя зона. Бихте ли отговорили на него, щом вие не виждате проблем.Благодаря.
110
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше лош проект,ако нямаше контрол, ако някой беше потърпевш,ако не си вършеше работата,ако беше назначила родата на длъжности,ако беше видимо забогатяла,ако беше източник на скандали да повярва човек на троложурналистите! Нищо подобно няма,пълно е с народ по центъра,пълно е с млади хора! Проблеми виждат дежурните мухлясали *** и посърналите дежурни песимисти, недалечни строители на комунизъма!
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето, затова се борят за власт със зъби и нокти! После и с 2 лв капитал могат да имат фирми, управляващи с милиони общински средства !Никой не ги проверява, не им държи сметка кое колко струва и защо, по време на ремонтите..Феодализъм ли е, що ли, без значение! Нашите хора се отчитат нагоре по веригата на когото трябва!,, В държавата на Бойко Б. чумата поразява някои диви прасета, но се избиват всички питомни. Здрави. По особено мъчителен начин. И за много пари. В държавата на Бойко Б. се изсипват милиони, за да се трепят комарите, но умират пчелите. Въпреки това, все се намира някой, който д
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавата на Бойко Б. повечето хора нямат пари, за да си поканят гости вкъщи. Но едни други и твърде по-малко на брой хора строят къщи за гости за стотици хиляди кинта, а в тях гости загадъчно няма. В държавата на Бойко Б. обществените медии са държавни. С други думи частни. А ако някой от иначе частните медии си въобрази, че може да се държи обществено, държавата веднага го стиска за гушата. Но пък *** медии са правителствени, по особено свой си начин. Джипката на Бойко Б. е универсалното DSNG. В държавата на Бойко Б. журналистите трябва да задават правилните въпроси. А ако не ги зада
107
4
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Не ме интересуват местните избори, кой за когото иска да гласува, за мен е важно да мине още една година от петте, с която ще легетимирам къщичката за гости, която си направих с 80% европари, разгърната застроена площ 350 квадрата и усвоих 250 000 евра, плюс 150 000 лични пари но надути с фалшиви фактури!Не ме интересува , че закона е морално недопустим, и че другата година ще се вдигнат доходите с 10%!!!Аз съм си изтакал килимчето , защо да не подкрепям сегашното статукво???Агент Крейгън!ЦРУ!
106
1
 
13
 
! Отговори
Счети преди 4 години
По въпроса със свършената работа от Фандъкова какво стана с обещанието, че парите от синя и зелена зона ще отидат за нови общински паргинги ? Някой да е чул това обещание да е спазено ? И какво става с тези пари щом не се използват за обещаното ?
105
6
 
12
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Вожд Бойче ще й купи изборите. Защото на тези избори, както винаги, ще има около 20% избирателна активност, 10% ромски купен вот и 10% корпоративен безплатен вот доказван със снимка от телефона, срещу заплаха от уволнение. Като вторите два вида вот се явяват решаващи в уравнението, доброволният вот разбира се е фрагментиран. Така се правят избори по руски модел. Освен това ако няма гъбари, те имат ЦИК. Кошмарът Арена Армеец ще се повтори. А Фалпръцова остава кмет, докато ДПС са на власт.
104
4
 
10
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Столичани трябва в знак на благодарност, да вдигнат паметник на извънземната богиня Леля Меркел, която шари милиарди евра на България и ГЕРБ!!!Софиа е европейска столица, расте но не старее!!!В София е елита на държавната корумпирана администрация!!!Агент Кевин Малохан!ЦРУ!!!
103
16
 
4
 
! Отговори
Жоро Киров преди 4 години
Алчните софянци дето крадът парите на цяла България заслужават Народен съд.
102
3
 
16
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Въпреки това софиянци продължават да негодуват от лошите ремонти на знакови пространства в центъра на София.--------------------Ах, ах неблагодарни софиянци! :)) От как е Фънди зелените площи скоропостижна намаляват, а жителити се увеличават! Първо място за най мръсен въздух / най мръсен град в ЕС! що не и благодарите бре? къде Фънди кат расла на село е видела толкова бетон натряпан на едно место, м?
101
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно е аман от Фандъчите брътвежи дайте ни алтернативни кандидати.
100
7
 
1
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Данчето е герберче, в София се усвоява много европари!Леля Меркел шари на Бати Бойко милиарди евра, нищо че българската държавна администрация е корумпирана и си прави къщички за гости!!!Бати Бойко е репресиран антикомунист и ще ги бие всичките!!!Агент Дейзи Бопс!ЦРУ!!!
99
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София с лупа да търсите дупки няма да намерите, отидете до Белград да видите лунен пейзаж.
98
12
 
0
 
! Отговори
софианец преди 4 години
БРАВО !!! Б.Б. като кмет и след него Фандъкова направиха СФ ЕВРОПЕИСКИ ГРАД ! Фандъкова.....МАХНИ *** / за което има решение на СОС / и те назначаваме за ПОЖИЗНЕН КМЕТ .а след 2-3 год. ще те предложим за ПОСЛАНИК на БГ в САЩ....заслужено ...хората не знаят. но руската ни даскалица ЗНАЕ ОТЛИЧНО и АМЕРИКАНСКИ !