Котката - най-добрият приятел на жената

Мъркащите животинки "връщат услугата" не само заради храната си
28 фев 2011 12:23,
66
Котката - най-добрият приятел на жената
Снимка: Reuters

Кучето е смятано за най-добрия приятел на човека с готовността си винаги да следва своя стопанин, докато котките са възприемани като надменни.

Данните от ново проучване показват, че пухкавите създания също създават социални взаимоотношения с хората, особено с жените, съобщи  "Дискавъри".

Авторите на проучването от университета на Виена са установили, че взаимоотношенията между човека и котката са по-сложни, отколкото се е смятало досега. Котката се привързва към хората като социални партньори, водена не само от интереса си да получи храна.

Изследователите са открили, че движещите сили в отношенията между хората и котките са почти еднакви с характерните единствено за човешките взаимоотношения.

За целите на проучването специалистите са наблюдавали в продължение на четири години 41 котки и техните стопани. Изследователите са установили, че писаните и собствениците им си влияят едни на други и че често взаимно контролират поведението си.

Най-силно взаимодействие учените са открили между екстровертните жени и младите активни котки. Оказало се също, че макар да имат много почитатели сред мъжете, писаните имат по-силни връзки с жените. Котките освен това помнят, че стопаните им са били мили с тях и "връщат услугата" в по-късен момент.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коварни и непредсказуеми същества. Не знам само дали котките ги боли глава.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз имах коте доскоро, но то почина само на 7-8 месеца. Но задължително ще си взема друго в скоро време, защото е голямо удоволствие да имаш такъв дом. любимец.
63
0
 
10
 
! Отговори
мяуууу ;) преди 13 години
всички са хубави,но на мен са ми черните любими :)
62
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 13 години
А ние прибрахме едно малко животно, окървавено, беше една шепа...Сега Боряна е прекрасна котка, която има място под юргана. Прекрасна е....
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имах 5 г коте, което ме усещаше и разбираше повече от човек.Рядко позволяваше да го галя.Беше коте с характер, само дето не можеше да говори, но се разбирахме с поглед.Изгубих го и много ми липсва.Когато го гледах, теорията за прераждането ми звучеше съвсем достоверна.С основание са били почитани като божества в древен Египет,като връзка с отвъдното
60
1
 
16
 
! Отговори
$ преди 13 години
Котките наистина имат чувство за вина. Когато моята котка събори някоя саксия на терасата, само по погледа и разбирам, че е направила някоя беля.
59
1
 
10
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Имахме прекрасна сиамка - Меги. Живя 16 години в апартамента. Почти 2 години след като си отиде, не можех вътрешно да се примиря, че го няма моето любимо животинче. Мъката е неописуема ...Вижте прекрасните фотоси на дивите писани - от Лъва до Дивата котка :lambo.blog.bg/politika/2010/08/08/ima-neshto-kosmichesko-v-tezi-jivotni.588494
58
0
 
22
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
Няма да взема страна,защото не желая да противопоставям куче срещу котка. След като дълги години гледаме едновременно кучета и котки бих казал - кучето е по-дисциплинирано животно и може да бъде командвано. Котката го надминава по сръчност,съобразителност и любопитство. Хубаво е да имаш и двете.
57
1
 
4
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Котката на снимката е страшно красива. За съжаление не мога да си взема подобна вкъщи. Найден не обича котки.
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледали сме и кучета и котки, обичам и двете животни, но ако трябва да избера само едно ще бъде котката.
55
2
 
10
 
! Отговори
Силвия преди 13 години
Майката на един наш приятел преди години беше казала-Умря ковека ,който най-много ме обичаше. Не ми липсва нищо слава Богу в тоя живот, но ако не е и Сари, не си го представям пълен.
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Samo da mojehte da vidite moqt kotarak v tozi moment-legnal po grab na kresloto sre6tu pe4kata, spi dalboko i sanuva qvno nqkakav ko6mar, za6toto rita vav vazduha v sanq si y harka qko-sta6no sladak e.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Персийската котка е най-прекрасното създание.Толкова са сладки,пухкави и мили.Изключително чисти и добрички.
52
11
 
5
 
! Отговори
кучето преди 13 години
Атанасова,Не се меси където не ти е работа! Да даваш квалификация за човек които не познаваш е признак на малодушие и ниско възпитание - които неща явно са в сила за теб ;).Ако нямаше да настане дандания вкъщи, отдавна да беше излетяла котката - по-добре за мен, за нея със сигурност не - след като за 1 година не се научи да не ляга на 2-3 места след 15тина настъпвания... Познай колко време ще оцелее това "високоинтелигентно" създание на улицата.
51
1
 
3
 
! Отговори
до не става бе преди 13 години
Всъщност става - пробвала съм :)))
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Офф то простотията не ходи по кучета или котки. Как пък може да се ядете относно таква тема? А бе ***, злобен, жалък народ... *** и безполезни същества, жалко че сред вас тук таме има и истинси хора, които страдат заради оскотялата масата некачествен матрял.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Или казано по-просто, кучетата ядат колкото им сипеш, а котките колкото си искат.
48
15
 
5
 
! Отговори
кучето преди 13 години
Така е - точно мен описва. Аз понеже като направя нещо грешно, го повтарям още 10-15 пъти. И така до безкрай... (дано хващаш иронията).Съжелавам че не ви харесва истината, ама си е тъпичко животно котката. Това естествено си е моето мнение и естествено няма да се хареса на вас. Ако оставите заслепението си от котките и погледнете малко по безпристрастно, ще разберете че съм прав...Но това не е типично за българина.. едно си баба знае, едно си бае ;)
47
10
 
10
 
! Отговори
СГ преди 13 години
Много готино е казано :D "кучето е най-добрия приятел на ЧОВЕКА" а "Котката е най-добрият приятел на ЖЕНАТА" ........... смях в залата....
46
3
 
42
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Имаме си три котки в къщи, ама се натискат повече на мен, отколкото на жена ми , защото ги глезя без мярка.Котките са много умни и чувствителни, и когато получават обич, внимание и разбиране, отвръща със същото без да мерят.Впрочем гледал съм и други видове животни, големи и малки, и това важи и за тях.Котките, обаче си имат достойнство и затова се сърдят, ако се почувстват пренебрегвани или неуважавани.

Спонсорирани публикации